Video David Saranga, ambasadorul Israelului în România: Sfântul Mormânt va fi închis, doar câţiva oameni vor fi acolo pentru a distribui Lumina/ Israelul începe testarea vaccinului anti Covid-19

Jurnalistul Marius Tucă l-a avut invitat pe ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, David Saranga. Printre declaraţiile pe care le-a făcut la emisiunea „Marius Tucă Show” se numără şi cercetările pe care le face Israelul pentru a descoperi un vaccin împotriva Covid-19.

1655 afișări

Cele mai importante declaraţii:

- Viata mea s-a schimbat, sunt în Romania de sase saptamani, trebuie sa mă adaptez la un nou stil de viata. 

- Am învatat Limba Romana in 1987 cand am primit misiunea sa vin la Bucuresti. Dupa ce am plecat de aici in 2000, nu am mai vorbit romana de aproape 20 de ani.

(T: Sunteti un minitehnicus, cum e sa faci diplomatie intre 4 pereti dar avand la indemana toata aceasta tehnologie) In Israel sustinem ca este cazul sa fim mai mult on-line, ceva lipseste astazi sunt activ on-line dar sunt multe lucruri care nu se pot face, nu pot vorbi cu studentii, imi lipseste interactiunea umana.

- Diplomatia culturala este momentan pusa pe pauza

- Trebuie sa ne gandim cum sa facem si pe viitor intalnirile on-line mai dese.

(T: De ce este Romania printre primele tari cu care Israelul are contact?) Avem nevoie de aceasta colaborare. Premierul Netanyahu a vorbit cu Primul Ministru din Romania despre pandemie. Pandemia o sa ramana cu noi trebuie sa gasim modalitati de a lupta cu ea impreuna.

- Sfântul Mormânt va fi închis, doar câtiva oameni vor fi acolo pentru a distribui Lumina.

- Acum o saptamana am sarbatorit Pastele evreilor, Pesah. De aceasta sarbatoare traditional familiile se strang anul acesta fiecare a facut Pastele separat, anul acesta am avut o masa on-line cu 50.000 de invitati. Am fost eu singur dar nu m-am simtit singur nicio clipa.

- Lumea ortodoxa trebuie sa stea si ea acasa de Paste, nu trebuie sa riscam vietile noastre. Stati acasa! 

(T: Cum este sistemul medical in Israel? Cum face fata acum?) In Israel, asigurarea medicala este obligatorie, banii care vin de la stat nu sunt suficienti si fiecare spital are posibilitatea sa isi caute autofinantare. Procentul de mortalitate este de 1% ceea ce este scazut fata de nivelul mondial si mortalitatea este mica din cauza ca avem doctori cu o pregatire foarte buna.

- Israelul a fost prima tara care a inchis granitele si cei care au mai vrut sa vina au stat 14 zile in carantina, decizia a fost foarte contestata initial. Nimeni nu poate sa calatoreasca mai mult de 100 de metrii. Daca pleaca de acasa si nu se respecta carantina este amenda de 120 de Euro.

- Izolarea in Israel a inceput acum 6 saptamani, din prima zi fiecarei persoane infectata i-a fost refacut traseul si au fost luate masuri medicale.

- Despre efectul economic. Guvernul a facut o sedinta despre cum sa incepem sa iesim din izolare, inca nu s-a luat nicio decizie . Există mai multe teorii in care se spune ca o persoana sa poata pleca din casa 2 zile si sa stea 5 în casa, altii o saptamana cu o saptamana. Este o balanta foarte greu de mentinut in echilibru in ceea ce priveste masurile de iesire din izolare.

- Incercam sa avem cat mai multe ventilatoare in spitale si cat mai multe paturi in spital, nimeni nu stie cat este destul.

- Sunt 4 locuri importante unde se lucreaza la un vaccin SUA, Germania , Japonia si Israel. La noi in luna iunie se vor incepe studiile pe voluntari. Sunt mii de cercetatori in Israel care lucreaza la gasirea unui vaccin.

Romania s-a schimbat foarte mult in ultimii 20 de ani, este o generatie tanara care a devenit europeana. Generatia noua este foarte diferita fata de cea de acum 20 de ani. Inca nu se stie daca clorochina ajuta la coronavirus.

(T: Cum vedeti măsurile luate de Guvernul Romaniei?) Guvernul a luat multe masuri bune asemanatoare cu guvernul din Israel. Primul lucru dupa carantina voi merge la teatru. Eu personal am sustinut actorii independenti in aceasta perioada prin diferite proiecte. Am cativa prieteni buni in Romania cu care am pastrat relatia de-a lungul vietii. Ma simt ca acasa aici.


Diplomat de carieră, David Saranga se află pentru a doua oară la post în România, dar pentru prima oară în calitate de ambasador. El va vorbi despre provocările misiunii de la Bucureşti, mai ales în vreme de pandemie, despre cum luptă ţara sa cu noul coronavirus şi mai ales despre cercetarea medicală israeliană, renumită în lumea întreagă.

Un interviu captivant cu unul dintre cei mai moderni ambasadori, în permanenţă conectat la reţelele de socializare, şi primul care a implementat primul blog oficial al unei ţări.
 
Urmăriţi interviul live, pe site-urile mediafax.ro şi miscareaderezistenta.ro
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici