Video Interviul Integral. Marius Tucă Show. Adriana Pistol: Oprirea răspândirii virusului sută la sută nu există. Doar încercăm să tragem de timp, cât de mult se poate

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional pentru Supraveghere şi Controlul bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, afirmă că sunt şanse ca epidemia de coronavirus să dureze câteva luni, iar măsurile care se iau au ca scop doar încetinirea transmiterii virusului în comunitate până la găsirea unui vaccin.

5986 afișări

Prezentăm principalele declaraţii ale epidemiologului Adriana Pistol la emisiunea Marius Tucă Show:

“În viaţa unui epidemiolog… pentru că sunt medic epidemiolog, foarte multe generaţii de epidemiologi nu au avut ocazia să treacă printr-o pandemie, iată că unii dintre noi am avut şansa să trecem prin două. Nu ştiu dacă aceasta este un lucru bun sau nu, dar în mod evident este un mare challange pentru toată lumea”.

„La început pot să spun că am stat oarecum liniştiţi, aşa, nu ne aşteptam totuşi dacă e China undeva în Asia, departe, ok, hai să vedem ce se mai întâmplă. Am trăit şi experienţa SARS-ului tot din Asia, care, iacătă, nu a ajuns până în România, tot un coronavirus şi acela, dar cu nişte particularităţi, după care am avut şi experienţa MERS-ului, MERS-COV dacă e din Arabia Saudită, tot un coronavirus şi el şi care din nou nu a ajuns la noi. Iacătă acest nou coronavirus a explodat dintr-o dată în zona respectivă a Chinei şi atunci toată lumea a început să trateze cu foarte mare seriozitate această problemă”.

„Urmărim toate aceste modele care s-au petrecut în ţările vecine, în mod logic ne aşteptăm să se întâmple acelaşi lucru şi la noi. Ar fi tâmpit să nu o facem, în sensul că prefer să ne aşteptăm şi să fim pregătiţi într-un fel, să facem faţă acestei situaţii, decât să ne imaginăm că în România lucrurile se vor petrece altfel”.

„Nu este exclus urmând acelaşi patern de evoluţie pe care îl vedem al toate statele din jurul nostru, ceea ce încercăm este să reducem, să nu avem 20.000 cum are Italia sau nici măcar 5000 sau 6000, dacă se poate să avem doar 1000 ar fi splendid, pentru că acest lucru se poate face, acest lucru se poate face prin recomandările pe care le-am emis deja şi Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne şi noi, păi vă imaginaţi că până la urmă de la noi vin toate aceste recomandări”.

„Să ştiţi că se fac testări suficiente, se fac testări suficiente inclusiv la persoane fără nici un fel de simptom şi care au ieşit în mod evident negative. Încă nu se fac la noi în institut, ne pregătim laboratoarele şi urmează să intrăm şi noi cu testări”.

„Vă spun ce gândesc eu despre viruşi, sunt nişte fiinţe mult mai inteligente decât noi. Sunt mult mai adaptaţi la viaţă...Ştiu, sunt foarte şmechere, foarte inteligente, ştiu să îşi modifice genomul astfel încât să supravieţuiască. Gradul lor de inteligenţă, care îi fac să supravieţuiască, iacătă peste secole, au gradul lor de inteligenţă care îi fac să se adapteze diverselor organisme, de la păsări la om, de la animale la om, indiferent de specii de animale, pe urmă învaţă să se transmită de la om la om şi îşi perfecţionează acest mecanism de transmitere de la om la om”.

„Este foarte greu de spus când se va termina, cred că depinde de fiecare dintre noi care constituim o verigă din întreaga societate, depinde foarte mult de măsurile pe care le luăm, dar acest virus… va trebui să ne obişnuim cu el, el va intra în circulaţie la un moment dat, aşa cum s-a petrecut cu foarte multe virusuri care s-au născut de-a lungul vremii”.

„Sigur că nu o să stăm izolaţi şi baricadaţi la nesfârşit. să vedem cum se va simţi la temperaturi de 40 de grade, sunt tot felul de presupuneri, dar asta rămâne de văzut la acel moment... Mai, iunie, da, cam atunci când încep să crească temperaturile, dar există mari şanse să dureze câteva luni”.

„Oprirea sută la sută nu există, deci doar încercăm să tragem de timp, cât de mult se poate. Se găsesc soluţii în ceea ce priveşte tratamentul între timp, poate se ajunge la vaccin. În situaţia, de exemplu, a Italiei sau a ţărilor foarte afectate deja obiectivele se schimbă, în mod normal treci la o fază de limitare a cazurilor severe şi a deceselor, deci începem să avem un alt obiectiv, acceptăm la un moment dat un număr de cazuri, (...) obiectivele sunt diferite la momente diferite”.

 

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o nouă ediţie specială, în studioul nostru se află doamna Adriana Pistol, domnia sa este directorul Centrului Naţional pentru Supraveghere şi Controlul bolilor transmisibile din cadrul Institutului Naţional de sănătate publică. Ocupă această funcţie de multă vreme, de director general, de când sunteţi, din 2005, nu?

Adriana Pistol: Din 2005, da.

Marius Tucă: Cred că sunteţi una dintre cele mai autorizate voci să vorbiţi despre coronavirus, despre ce se întâmplă în România şi pentru început aş vrea să ne faceţi o introducere despre tot ce ne puteţi spune dumneavoastră în legătură cu evoluţia evenimentului pandemiei, tot ce s-a întâmplat până acum, mai ales în România, vă ascultăm.

Adriana Pistol: Ok, vă referiţi, bănuiesc, la această pandemie, că am mai trăit una şi ştiţi cum este? În viaţa unui epidemiolog… pentru că sunt medic epidemiolog, foarte multe generaţii de epidemiologi nu au avut ocazia să treacă printr-o pandemie, iată că unii dintre noi am avut şansa să trecem prin două. Nu ştiu dacă aceasta este un lucru bun sau nu, dar în mod evident este un mare challange pentru toată lumea. Aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, centrul ăsta a fost creat în anul 2005 şi a fost creat ca o necesitate a acestei ţări de a avea o structură de profesionişti care să coordoneze tot ce înseamnă supravegherea bolilor transmisibile în România, lucrul pe care îl facem, iată, de câţiva ani buni. El s-a organizat câte un pic câte un pic, astfel încât astăzi am ajuns, zic eu, la un grad de profesionalism încât să facem faţă unei colaborări cu toţi colegii.

Marius Tucă: Când a fost înfiinţat acest centru, doamna doctor?

Adriana Pistol: În 2005.

Marius Tucă: Deci sunteţi exact de la înfiinţarea lui, aţi făcut parte din echipă, aţi condus echipa, care practic a înfiinţat acest centru...

Adriana Pistol: Exact şi am acumulat tot personalul pe care îl avem acum, de-a lungul timpului l-am învăţat şi l-am crescut.

Marius Tucă: Este un institut Centrul Naţional?

Adriana Pistol: Este o parte a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care şi el s-a creat nu de foarte mult timp, în anul 2009, prin unirea Institutelor Regionale Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi a două centre de sănătate publică din Sibiu şi Târgu Mureş. Şi aici, din nou, din nevoia de a avea o structură unică, o structură naţională, deci practic asta s-a întâmplat.

Marius Tucă: Am înţeles, dar vreau să vorbim în primul rând de centrul pe care îl conduceţi, Centrul Naţional pentru Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile. Aţi construit, aţi creat o echipă de epidemiologi?

Adriana Pistol: Epidemiologi în primul rând, mai nou avem şi câţiva medici specialişti numai în sănătate publică, avem şi un comunicator, comunicare de risc mă refer, deci nu neapărat comunicare în sensul unui purtător de cuvânt, ci transmitere de mesaje vis-a-vis de riscurile la care sunt supuse diverse categorii populaţionale sau chiar întreaga populaţie pe care noi le transmitem şi le afişăm şi pe site-ul centrului şi pe pagina noastră de Facebook pe care am creat-o...

Marius Tucă: Care este pagina de Facebook şi site-ul dumneavoastră?

Adriana Pistol: Situl nostru e www.cnscbt.ro şi pagina de Facebook este asemenea Centru Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Marius Tucă: Când aţi aflat prima dată de COVID-19?

Adriana Pistol: Undeva în luna decembrie, în luna decembrie am văzut ce se întâmplă în China, am aflat despre acele cazuri foarte ciudate care nu erau diagnosticate, nu se ştia ce sunt, identificate în Wuhan şi care formau un focar, un cluster cum supunem noi, şi care aveau o legătură cu o piaţă de peşte, asta s-a spus la început. Vă daţi seama că a existat un interes deosebit a întregii lumi şi a noastră în special.

La început pot să spun că am stat oarecum liniştiţi, aşa, nu ne aşteptam totuşi dacă e China undeva în Asia, departe, ok, hai să vedem ce se mai întâmplă

Marius Tucă: Puneţi vă rog pe burtieră numele doamnei, profesia şi Institutul pe care îl conduce vă rog, nu starea de urgenţă, că am înţeles că suntem într-o stare de urgenţă, vă rog.

Adriana Pistol: Ne-am agitat puţin atunci, am colectat informaţii şi Uniunea Europeană şi OMS, dar a durat ceva până când întreaga lume s-a lămurit că este vorba despre un coronavirus. După care, sigur că nu înţelegeam ce este cu peştele pentru că nu prea se legau din punct de vedere medical.

Marius Tucă: Că nu prea e animal.

Adriana Pistol: Da, aşa că iarăşi a durat un pic până când a înţeles legătura, de obicei coronavirusul era de la lilieci, după aceea am constatat că se vindeau lilieci şi aşa mai departe, era o piaţă care favoriza foarte mult o transmitere respiratorie a virusului, aglomerată, închisă, adică toate condiţiile, la început pot să spun că am stat oarecum liniştiţi, aşa, nu ne aşteptam totuşi dacă e China undeva în Asia, departe, ok, hai să vedem ce se mai întâmplă. Am trăit şi experienţa SARS-ului tot din Asia, care, iacătă, nu a ajuns până în România, tot un coronavirus şi acela, dar cu nişte particularităţi, după care am avut şi experienţa MERS-ului, MERS-COV dacă e din Arabia Saudită, tot un coronavirus şi el şi care din nou nu a ajuns la noi. Iacătă acest nou coronavirus a explodat dintr-o dată în zona respectivă a Chinei şi atunci toată lumea a început să trateze cu foarte mare seriozitate această problemă.

Marius Tucă: Din perspectiva dumneavoastră, care sunteţi un specialist epidemiolog, cum vedeţi caracterizarea acestui coronavirus?

Adriana Pistol: Deci îl vedem ca pe un virus cu o transmisibilitate destul de mare, aşa, din ce ştim până acum, undeva la 2,5-3 persoane se pot îmbolnăvi de la un caz confirmat, dar se transmite foarte uşor, în sensul unei discuţii apropiate, de aceea se spune să stăm la distanţă...

Marius Tucă: Cât, un metru şi jumătate?

Adriana Pistol: 2 metri, la început a fost un metru, după care, pe baza datelor care au venit din China, s-a tras concluzia că ar fi bine o distanţă de doi metri pentru că se pare că împrăştierea prin celulele acestea, prin picăturile de salivă şi secreţiile provocate prin tuse sau strănut, merg al o distanţă ceva mai mare. Cum ştim noi, epidemiologii, întotdeauna ce se transmite pe această cale, prin picăturile acestea pe care se împrăştie, sunt stropii respectivi, dar invizibili şi care plutesc în aer. Era evident faptul că există şi o transmitere prin contact indirect, adică toate aceste picături care conţin virus se aşază pe toate suprafeţele din jurul nostru, ele pot să trăiască, să fie viabile măcar câteva ore pe toate suprafeţe şi mai mult, pot fi transportate cu mânuţa, pune mâna la nas, la gură, la ochi şi automat se produce infecţia, chiar dacă noi păstrăm o distanţă suficient de mare. De aici a venit această insistenţă cu spălatul pe mâini.

Marius Tucă: De aici a venit?

Adriana Pistol: Exact, de aici a venit această recomandare, spălaţi-vă pe mâini, obsesivă. Pentru că putem să stăm izolaţi, putem să stăm la o distanţă mai mare de doi metri, dar dacă nu ne spălăm pe mâini şi după aceea punem mâna pe toate obiectele din jur.

Marius Tucă: Că există şi pericolul obiectelor, care, cred eu, dar asta spunea şi domnul profesor Rafila care spunea că totuşi capacitatea de transmitere de pe spaţii, de pe suprafeţe nu e aceeaşi ca transmiterea prin stropi.

Adriana Pistol: Absolut, dacă stai foarte aproape sigur că, cum s-ar zice, îi primim direct, prin obiecte contaminate sigur că se petrece în mai puţine cazuri, dar se petrece şi s-a demonstrat acest lucru. Există cazuri în China unde s-a demonstrat foarte clar acest lucru. Asta este ce s-a petrecut de la bun început, deci această explozie de cazuri care s-a petrecut în Europa. După o perioadă de linişte, dintr-odată lucrurile au explodat.

Marius Tucă: Dar de ce credeţi că în Italia s-a întâmplat lucrul acesta?

Adriana Pistol: Păi, întâi de toate, atunci când în China au existat toate acele evenimente şi chinezii au introdus carantină în acele zone până ce să...

Marius Tucă: Wuhan şi aşa mai departe.

Adriana Pistol: Italia nu prea a fost foarte activă în momentul acela, au instituit nişte măsuri, după părerea mea, ceva mai tardiv decât ar fi trebuit.

Marius Tucă: Mai târziu şi mai flexibile...

Adriana Pistol: Da, mult mai mare flexibilitate. Motiv pentru care foarte multe persoane din China au călătorit în zona respectivă, au avut foarte mulţi turişti în Italia, nu a existat un control, astfel încât virusul s-a împrăştiat foarte repede.

Marius Tucă: Şi asta s-a întâmplat până să devină zona Chinei şi Wuhan şi toată zona de acolo în carantină.

Adriana Pistol: Exact.

Marius Tucă: Deci motivul este că au aflat târziu, când probabil o mare parte din populaţie...

Adriana Pistol: Deja virusul se instalase în circulaţie. Gândiţi-vă că e o zonă turistică Lombardia, Veneto. Oare de ce totul a început acolo?

Marius Tucă: Şi Milano este unul dintre cele mai afectate, cele mai vizitate oraşe din lume.

Adriana Pistol: Da, deci este legătura cu turismul până la urmă.

Marius Tucă: Bun, din punct de vedere epidemiologic, din punct de vedere medical, cum vedeţi dumneavoastră transformarea sau cum se spune despre coronavirus, credeţi că a suferit mutaţii, s-a transformat într-un fel în această perioadă?

Adriana Pistol: Eu nu cred că s-a transformat, se vorbeşte că ar exista două tulpini diferite, nu este încă foarte bine concretizat acest aspect să ştiţi, într-adevăr, dacă ne uităm la paternul de evoluţie, unde transmiterea este foarte rapidă în regiunea Wuhan şi cu un grad de severitate destul de important, în celelalte regiuni ale Chinei aţi observat că transmiterea a fost mai lentă şi cu mult mai puţine decese şi mai puţine severe. Acum, în Italia a început invers, a luat-o mai lent şi bumul a venit ceva mai târziu. A venit în Lombardia după câteva cazuri. Aşa că, de fapt şi de drept, sunt mai mult de două modalităţi de evoluţie.

Marius Tucă: Ceea ce spuneţi dumneavoastră, vă las imediat să spuneţi, e vorba că a intrat într-o comunitate destul de aglomerată şi destul de populată şi într-un timp foarte scurt s-a răspândit şi de aici numărul mare de infectaţi, dar şi de decedaţi, ceea ce nu s-a întâmplat, de exemplu, în România până în momentul acesta. Dar s-a întâmplat în Italia pentru că este vorba şi de o comunitate foarte expusă şi foarte, cum e comunitatea din Lombardia, foarte în vârstă şi aşa mai departe, vă rog.

Adriana Pistol: Acelaşi lucru, dacă stăm să ne uităm puţin în Europa pare să se întâmple în Spania. Spania a început cu câteva cazuri, în Tenerife, un hotel, iarăşi turişti, a mers destul de liniştit în evoluţie o perioadă de timp, undeva la două trei săptămâni, iacătă că acum Spania are o explozie de cazuri, este destul de afectată, peste 5000 şi ceva aveau ieri. Ne uităm în Franţa, a început, din nou, cu câteva cazuri, dar parcă a explodat ceva mai repede decât în Spania.

Marius Tucă: Tot aşa, erau câteva cazuri.

Adriana Pistol: Deci, cum să spun, noi gândim lucrurile din această perspectivă, urmărim toate aceste modele care s-au petrecut în ţările vecine, în mod logic ne aşteptăm să se întâmple acelaşi lucru şi la noi.

Nu este exclus urmând acelaşi patern de evoluţie pe care îl vedem al toate statele din jurul nostru

Marius Tucă: Deci ne aşteptăm?

Adriana Pistol: Ar fi tâmpit să nu o facem, în sensul că prefer să ne aşteptăm şi să fim pregătiţi într-un fel, să facem faţă acestei situaţii, decât să ne imaginăm că în România lucrurile se vor petrece altfel.

Marius Tucă: Vă întreb foarte sincer şi vă rog să îmi răspundeţi la fel de sincer şi foarte franc, credeţi că şi în România poate fi vorba despre mii de cazuri în perioada următoare?

Adriana Pistol: Nu este exclus, evident. Nu este exclus urmând acelaşi patern de evoluţie pe care îl vedem al toate statele din jurul nostru, ceea ce încercăm este să reducem, să nu avem 20.000 cum are Italia sau nici măcar 5000 sau 6000, dacă se poate să avem doar 1000 ar fi splendid, pentru că acest lucru se poate face, acest lucru se poate face prin recomandările pe care le-am emis deja şi Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne şi noi, păi vă imaginaţi că până la urmă de la noi vin toate aceste recomandări.

Marius Tucă: Păi asta vreau să zic, dar dumneavoastră aţi fost consultaţi în legătură cu toate astea?

Adriana Pistol: Am fost consultaţi şi, depinde, în unele momente am fost consultaţi, în alte momente nu am fost consultaţi.

Marius Tucă: Ştiţi vorba aceea „însărcinată şi nu prea”. Păi nu, dar eu cred că e de datoria...

Adriana Pistol: Depinde de decizii.

Marius Tucă: Doamnă director, iertaţi-mă, eu fac apel acum nu numai la opinia publică, ci la instituţiile statului responsabile de gestionarea şi preîntâmpinarea acestei pandemii. Sunteţi o instituţie importantă în România şi trebuie să fiţi consultaţi în permanenţă de Ministerul Sănătăţii şi de toate celelalte instituţii ale statului, cu atât mai mult cu cât suntem într-o stare de urgenţă.

Adriana Pistol: Da, deci eu personal mă aştept ca de acum încolo să mai fim şi mai consultaţi, cum vă spuneam, am fost întrebaţi câteodată, câteodată nu am fost întrebaţi atunci când s-au decis anumite măsuri, dar vreau să ştiţi un lucru, noi şi eu personal acolo împreună cu colegii mei şi cu sprijinul colegilor din Institut şi a directorului din Institut nu stăm degeaba. Adică dacă mă întreabă şi ne întreabă cineva foarte bine, dacă nu ne întreabă nici o problemă, emitem noi toate aceste recomandări şi le punem pe masa miniştrilor fără discuţie.

Marius Tucă: Bun, spuneţi-mi...

Adriana Pistol: Deci suntem activi şi pro-activi.

Marius Tucă: Deci este clar că aţi făcut toate aceste lucruri, fără să vă fi consultat, fără să fi aşteptat să fiţi băgaţi în seamă pentru că asta este menirea institutului, centrului dumneavoastră. Spuneţi-mi acum, sunteţi şi mamă, da?

Adriana Pistol: Da.

Marius Tucă: Sunteţi şi un profesionist desăvârşit din punctul meu de vedere, spuneţi-mi acum pentru că sunteţi în faţa oamenilor, emisiunea noastră e foarte urmărită şi tot ceea ce spuneţi dumneavoastră este preluat de agenţia Mediafax şi de alte instituţii de presă. Spuneţi-mi care sunt recomandările pe care le faceţi în acest moment, suntem luni, 16 martie, în stare de urgenţă pentru că astăzi s-a decretat chiar starea de urgenţă. Care sunt măsurile care trebuie respectate de români, de populaţia din România.

Adriana Pistol: Eu am să încerc să spun două cuvinte, autoizolare, distanţare socială, cum vreţi să spuneţi. Fără panică pentru că panica poate să fie de două ori mai distructivă decât virusul în sine. Până la urmă vorbim de un virus care la multe persoane evoluează să spunem cu forme de boală acceptabile, cel puţin pe datele pe care le avem până în prezent, marea majoritate a formelor de îmbolnăvire au fost uşoare, foarte puţine medii, ceea ce este un lucru bun şi ne aşteptăm să avem acelaşi model...

Marius Tucă: Şi aproape nici un caz grav până în momentul acesta din câte ştim.

Adriana Pistol: Da, am avut un caz mai sever în Maramureş, până la urmă domnul respectiv s-a recuperat, dar fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili, dacă se spune „staţi în casă cât de mult puteţi”, staţi în casă cât de mult puteţi.

Marius Tucă: Asta mai ales pentru bătrâni în primul rând, este obligatoriu.

Adriana Pistol: Evident, dar şi noi toţi ceilalţi, dacă dăm buzna în magazine să luăm provizii ca în stare de război.

Marius Tucă: Dacă nu staţi în casă nu mai mergeţi în locuri aglomerate, locuri în care sunt mai mult de 100 de oameni, e important.

Adriana Pistol: Exact, cât se poate mai puţini oameni, pe de o parte. Pe de altă parte nu intraţi în panică, suntem într-o perioadă în care există şi alte viroze, da? Putem să răcim, Doamne iartă-mă, pur şi simplu aşa cum se întâmplă, încă circulă gripa şi într-un număr consistent. Sigur că nu trebuie să trecem cu vederea, trebuie să ne consultăm medicul e familie, să vedem dacă avem vreo legătură cu cineva, nu avem. La un moment dat medicul acela va şti ce să ne recomande, dar nu trebuie să intrăm în panică, am văzut foarte multe situaţii în care s-a petrecut un caz confirmat, da dar eu sunt prieten cu prietenul lui, prietenul soţiei, bunicii lui aşa şi prin urmare nu cumva sunt eu contact cu...

Marius Tucă: Ca în lanţul slăbiciunilor.

Adriana Pistol: Da, totul are totuşi o limită şi trebuie să păstrăm logica biologică de transmitere a virusului de la o persoană la alta, deci nu trebuie să tratăm cu superficialitate, trebuie să urmăm toate recomandările, să ne spălăm pe mânuţe, să evităm cât de mult se poate să circulăm prin toate locurile şi totuşi fără panică.

Marius Tucă: Fără panică, cred că aş începe cu fără panică.

Adriana Pistol: Exact.

Marius Tucă: Haideţi să vă dau un exemplu, se spune să stăm cât mai mult izolaţi în casă, eu sunt de acord în principiu, total, mai ales pentru oamenii în vârstă pentru că vedem ce s-a întâmplat în Italia cu oamenii în vârstă, bineînţeles, legat de această măsură, fără contact între cei tineri şi oamenii în vârstă, adică izolarea nu e numai la domiciliu, este şi izolarea de ceilalţi membrii ai familiei, în familie pentru că e foarte important. Pe de altă parte vedem că românii se năpustesc în magazine, în supermarketuri şi stau cu sutele şi cu miile.

Adriana Pistol: Corect.

Marius Tucă: Deci evitate şi aceste aglomerări cu oameni pe care nu îi cunoşti şi aşa mai departe.

Adriana Pistol: Şi prin mall-uri şi peste tot, pentru că noi trebuie să ne gândim aşa că atât copiii cât şi persoanele active pot fi vectori de transmitere a bolii. Copiii, de exemplu, fac forme foarte uşoare, slavă cerului, da? Dacă nu îi mai duc la şcoală pentru că sunt închise şcolile şi îi duc la bunica şi bunicul, s-ar putea să nu fie bine. Noi, cei care circulăm toată ziua şi mai ales în mijloace de transport, mie mi se pare foarte bună această măsură de eşalonare a orelor de sosire la serviciu, pentru că să evităm aglomeraţiile acelea mari din metrou, din autobuz, iarăşi stăm toată lumea ca sardelele acolo, este benefică. Şi noi putem să ne îmbolnăvim, dar să fim şi vectori în continuare de transmitere a îmbolnăvirilor.

Marius Tucă: Eu aş mai face o recomandare, şi vă rog să îmi spuneţi dacă sunteţi de acord, pentru că profesionist sunteţi dumneavoastră, iar eu sunt un observator, totuşi, mai ales dacă e vremea frumoasă, putem să facem plimbări pentru că nu ne plimbăm în aglomerări cum este vara în herăstrău sau în alte locuri cu mii de oameni, nu e nimeni pe străzi. Că o plimbare cred că nu dăunează nimănui şi vorbesc de oameni tineri, activi, nu vorbesc de oamenii în vârstă, încă o dată, pentru că ei trebuie să fie izolaţi, sunteţi de acord cu asta, da sau nu?

Adriana Pistol: Deci dacă mergem în aer liber, dar vedeţi dumneavoastră acum şi parcurile de multe ori când e vremea frumoasă aţi văzut cât de pline sunt? Aşa că dacă merg pe trotuar sigur, nu este un pericol evident, mersul pe trotuar nu constituie… eu chiar am avut câteva situaţii în care a trebuit să explic tuturor că nu se transmite aşa că am trecut unul pe lângă altul pe trotuar. Sigur că asta este posibil, dar dacă facem numai atât, că facem mişcare o jumătate de oră, o oră pe zi e cu totul altceva.

Marius Tucă: Da, e de evitat aglomerările de oameni şi poate fi vorba şi despre parcuri, asta trebuie evitat în orice caz. Vă rog să adresaţi întrebări doamnei doctor, doamnei director pentru că sunt importante...

Adriana Pistol: Sunt doctor, că aia...

Se fac testări suficiente inclusiv la persoane fără nici un fel de simptom şi care au ieşit în mod evident negative

Marius Tucă: Păi sunteţi la bază că aia e... pentru că sunt importante întrebările dumneavoastră şi doamna doctor se află aici şi pentru a vă răspunde. Întrebările au venit oricum, uitaţi ce ne întreabă oamenii care ne urmăresc: ”bună ziua, vă rog să o întrebaţi pe doamna doctor Pistol dacă e relevantă cifra cazurilor de persoane infectate din România dat fiind faptul că nu se fac testări suficiente?”

Adriana Pistol: Am să răspund aşa, să ştiţi că se fac testări suficiente, se fac testări suficiente inclusiv la persoane fără nici un fel de simptom şi care au ieşit în mod evident negative.

Marius Tucă: Păi şi de ce se fac la persoane fără simptome, la parlamentari, la cine?

Adriana Pistol: Nu, toţi cei care sunt în izolare şi în carantină sunt persoane care sunt asimptomatice, pentru că dacă ar fi simptomatice, imediat la spital, îi testăm ca să fim siguri şi nu le dăm voie să plece din zona aceea de carantină decât cu o testare la intrare şi două testări la ieşire, după 14 zile.

Marius Tucă: Deci testări se fac şi la dumneavoastră la Centrul Naţional pentru Supraveghere?

Adriana Pistol: Încă nu se fac la noi în institut, ne pregătim laboratoarele şi urmează să intrăm şi noi cu testări.

Marius Tucă: 0747 800 800, numărul de telefon la care puteţi trimite întrebări atât pentru doamna doctor Pistol, atât pe SMS, dar şi prin Whatsapp. Spuneţi-mi aţi avut ocazia să vedeţi la microscop acest coronavirus?

Adriana Pistol: Nu.

Marius Tucă: Dar aţi văzut planşe, desene şi aşa mai departe, care ar fi descrierea pe care aţi face-o acestui coronavirus uitându-vă doar la imaginea pe care o văd specialiştii?

Adriana Pistol: Pentru mine nu semnifică ceva deosebit, este un coronavirus, nu e nimic special.

Marius Tucă: Nu ştiu, eu de câte ori văd imaginea aia mi se pare oarecum înspăimântătoare, aidoma ciupercilor colorate frumos, că acelea sunt otrăvitoare, adică are o imagine...

Adriana Pistol: Drăguţă.

Marius Tucă: Nu aş spune, o imagine foarte puternică, date fiind culorile şi coronavirusul în general are culori puternice, sau ăsta în mod deosebit?

Adriana Pistol: Nu sunt specialist, planşele le-am văzut, acum nu ştiu dacă el chiar aşa arată sau sunt pur şi simplu colorate şi stilizate, eu cred că sunt un pic stilizate.

Marius Tucă: Dar aţi văzut viruşi la microscop nu? Cum sunt în general? Care e imaginea pe care aţi descrie-o, cum i-aţi descrie?

Adriana Pistol: Vă spun ce gândesc eu despre viruşi, sunt nişte fiinţe mult mai inteligente decât noi.

Marius Tucă: M-aţi blocat cu asta. Deci viruşii sunt...

Adriana Pistol: Sunt mult mai adaptaţi la viaţă...

Marius Tucă: Păi adaptat e una, mult mai inteligente...

Adriana Pistol: Ştiu, sunt foarte şmechere, foarte inteligente, ştiu să îşi modifice genomul astfel încât să supravieţuiască.

Marius Tucă: Da, descrierea mi se pare incredibilă, dar asta… chiar a reuşit cineva să mă lase pur şi simplu bujbei, cum se spune, prin faptul că aţi spus că viruşii sunt mult mai inteligenţi decât noi.

Adriana Pistol: Gradul lor de inteligenţă, care îi fac să supravieţuiască, iacătă peste secole, au gradul lor de inteligenţă care îi fac să se adapteze diverselor organisme, de la păsări la om, de la animale la om, indiferent de specii de animale, pe urmă învaţă să se transmită de la om la om şi îşi perfecţionează acest mecanism de transmitere de la om la om.

Marius Tucă: De o parşivitate şi de o adaptabilitate incredibilă de supravieţuire.

Adriana Pistol: Sfârşesc din când în când să ne surprindă, iacătă, asta e cea mai bună dovadă, sfârşesc să ne surprindă. Virusurile gripale asemenea...

Marius Tucă: Nu sfârşesc că ei nu sfârşesc, între ghilimele. Spuneţi-mi vă rog, care credeţi dumneavoastră că a fost cel mai important sau cel mai agresiv virus al secolului 20, suntem deja în secolul 21, sau al secolului 21, deja sunt 20 de ani?

Adriana Pistol: Cred că totuşi a fost virusul HIV.

Marius Tucă: Virusul HIV şi secolul trecut?

Adriana Pistol: Gripa, virusul gripal.

Marius Tucă: Sunt întrebări care vin de la oameni şi întreabă lucruri foarte practice aş putea spune: ”cu ce produse de dezinfectant se poate înlătura virusul din locuinţe?”

Adriana Pistol: Cu produse pe bază de clor, cu toţii avem în casă produse pe bază de clor.

Marius Tucă: Am înţeles. ”Bună ziua produsele ambalate de la supermarket cu ce le dezinfectăm, în special cutiile metalice, legumele, fructele?”

Adriana Pistol: Deci o legumă şi o fructă se spală ca întotdeauna şi nu trebuie dezinfectată.

Marius Tucă: Şi trebuie să le speli cu mâinile după ce mâinile tale au fost spălate cu săpun pentru că vorbim despre asta de fiecare dată.

Adriana Pistol: Evident, nu o să dezinfectăm niciodată o roşie, doamne fereşte, că altfel o să ne intoxicăm de dezinfectanţi. Nu trebuie să ducem panica până acolo.

Marius Tucă: Corect, da, spuneţi-mi doamna doctor, cât credeţi că va dura această epidemie sau, altfel spus, cât credeţi că va dura sfârşitul lumii? Pentru că se vorbeşte despre sfârşitul lumii, adică cum vedeţi dumneavoastră, sunteţi un profesionist, sunteţi doctor, dar în egală măsură sunteţi mamă, adică aveţi... e o graniţă foarte subţire între profesionist, dacă vreţi, şi omul, profesorul Pistol. Cum vedeţi dumneavoastră desfăşurarea lucrurilor în acest sens şi când se va termina sau cât va dura acest sfârşit al lumii?

Adriana Pistol: Este foarte greu de spus când se va termina, cred că depinde de fiecare dintre noi care constituim o verigă din întreaga societate, depinde foarte mult de măsurile pe care le luăm, dar acest virus… va trebui să ne obişnuim cu el, el va intra în circulaţie la un moment dat, aşa cum s-a petrecut cu foarte multe virusuri care s-au născut de-a lungul vremii, sigur, găsim de data aceasta o populaţie mai pregătită din punct de vedere imunologic pentru că un virus foarte nou găseşte o populaţie virgină şi atunci sigur că are loc să se desfăşoare, face ravagii. El se va instala în circulaţie, la un moment dat, ne vom obişnui cu el, dar într-o populaţie care a trecut printr-o experienţă din punct de vedere imunologic. Deci cam aşa se va sfârşi povestea.

Marius Tucă: Sfârşitul lumii, dar faptul că va dura doi ani nu înseamnă că noi vom fi doi ani în carantină, e important de spus lucrul acesta.

Adriana Pistol: A, nu, evident, deci pe măsură ce creşte imunitatea şi sigur că nu o să stăm izolaţi şi baricadaţi la nesfârşit.

Marius Tucă: Şi cât credeţi că va dura în România?

Adriana Pistol: Păi nici nu am început foarte mult şi foarte bine încă, rămâne de văzut cum o să evolueze şi la ce nivel vom ajunge, dar câteva luni bune până către... să vedem cum se va simţi la temperaturi de 40 de grade, sunt tot felul de presupuneri, dar asta rămâne de văzut la acel moment...

Marius Tucă: Mai, iunie?

Adriana Pistol: Da, cam atunci când încep să crească temperaturile, dar există mari şanse să dureze câteva luni.

Marius Tucă: Adică mai mult decât mai, iunie?

Adriana Pistol: Da, e posibil.

Marius Tucă: Adică e posibil până în toamnă?

Adriana Pistol: E posibil.

Marius Tucă: Păi şi perioada asta totuşi România trebuie să supravieţuiască? Adică nu putem fi în carantină luni de zile. Dar o carantină de felul acesta şi ca stare de urgenţă credeţi că va fi instaurată pe o perioadă mai lungă de o lună sau două, în principiu, dat viind virusul?

Oprirea răspândirii virusului sută la sută nu există, deci doar încercăm să tragem de timp, cât de mult se poate

Adriana Pistol: Asta, sincer nu ştiu să vă răspund sută la sută în acest moment, dar pot să vă spun un lucru, că există practic două faze aici: carantina, izolarea fac parte din măsurile de containment, de încercare de oprire sau dacă vreţi întârziere a intrării virusului în comunitate.

Marius Tucă: De a opri, de a bara răspândirea virusului în comunitate.

Adriana Pistol: Exact, la un moment dat toată lumea ştiinţifică… că oprirea sută la sută nu există, deci doar încercăm să tragem de timp, cât de mult se poate. Se găsesc soluţii în ceea ce priveşte tratamentul între timp, poate se ajunge la vaccin. În situaţia, de exemplu, a Italiei sau a ţărilor foarte afectate deja obiectivele se schimbă, în mod normal treci la o fază de limitare a cazurilor severe şi a deceselor, deci începem să avem un alt obiectiv, acceptăm la un moment dat un număr de cazuri, cum a fost şi în pandemia de gripă din 2009-2010, ok, un număr de cazuri va exista, dar câtă vreme sunt forme uşoare şi medii, toată lumea stă acasă, se tratează ca de obicei pentru o viroză şi interesul va fi să reducem foarte mult numărul de decese, deci obiectivele sunt diferite la momente diferite.

Marius Tucă: Am înţeles, dumneavoastră nu vă e teamă de coronavirusul acesta, de COVID – 19?

Adriana Pistol: Mie personal nu îmi este teamă, de ce mi-ar fi teamă? Asta este, încerc să aplic tot ceea ce ştiu că e bine să aplic, îmi educ familia să facă acelaşi lucru, să evite aglomeraţiile, am un copil care e suficient de tânăr şi nu e uşor de stăpânit.

Marius Tucă: Câţi ani are?

Adriana Pistol: Săptămâna asta împlineşte 31 de ani.

Marius Tucă: Tânăr, da, e un pic mai tânăr decât tinerii, dar mulţi înainte, să vă trăiască şi locuieşte aici în Bucureşti?

Adriana Pistol: Da.

Marius Tucă: Şi ce i-aţi spus personal aşa ca de la mamă la ... e băiat sau fată?

Adriana Pistol: E băiat.

Marius Tucă: Ce i-aţi spus? Cum îl cheamă?

Adriana Pistol: Andrei, i-am spus, Andrei mamă, te rog să nu te mai duci la mall şi nici în grupuri din astea mari la mese, la...

Marius Tucă: Şi vă ascultă sau nu e cazul?

Adriana Pistol: Mă ascultă.

Marius Tucă: Vă ascultă, nu dar ştiţi că tinerii sunt răzvrătiţi au personalitate, sunt încăpăţânaţi...

Adriana Pistol: La început a spus, ei acuma şi cu tine ce te-ai speriat aşa de bombe că eu sunt tânăr, nu păţesc nimic. Aşa sunt.

Marius Tucă: Asta ştiind foarte bine cine sunteţi dumneavoastră şi ce profesie aveţi şi ce centru conduceţi.

Adriana Pistol: Da, dar nu contează, niciodată mama nu are dreptate...

Marius Tucă: Mama nu are dreptate şi eu sunt cel care le ştie pe toate. Spuneţi-mi, apropo de felul în care Anglia, Marea Britanie abordează subiectul, aţi văzut că se vorbeşte, sunt foarte multe mesaje care sunt share-uite, împărţite pe toate mijloacele astea moderne şi dumneavoastră aveţi un iphone aici şi se vorbeşte că, domnule, calea cea bună este modelul englezesc, modelul adoptat de Marea Britanie, adică mai multă lejeritate, de fapt se vorbeşte despre o expunere pentru a se ajunge la imunizare, la imunitate şi vorbim despre publicul tânăr pentru că ăsta, Boris Johnson sau cum îl cheamă, a spus că vreme de patru luni bătrânii trebuie să stea izolaţi în casă şi să nu aibă contacte cu oamenii, sunteţi de acord cu o astfel de abordare?

Adriana Pistol: Să ştiţi că din multe puncte de vedere, da.

Marius Tucă: Explicaţi?

Adriana Pistol: Da, din multe puncte de vedere da, pentru că trebuie să plecăm de la premisa că, exact cum aţi spus şi dumneavoastră, nu vom putea să stăm cu pieptul înainte în faţa virusului şi să îl tot oprim şi să îl tot oprim...

Societatea trebuie să funcţioneze, economia trebuie să meargă, va veni momentul în care trebuie să ne asumăm un număr de cazuri

Marius Tucă: Nu, nu putem sta ascunşi în casă la nesfârşit.

Adriana Pistol: Ascunşi la nesfârşit sau permanent, societatea trebuie să funcţioneze, economia trebuie să meargă, va veni momentul în care trebuie să ne asumăm exact cum am spus, un număr de cazuri, mai ales pentru tineri şi forme uşoare, protejându-i pe ceilalţi, exact ce vă spuneam mai devreme.

Marius Tucă: Da, mi se pare o abordare foarte corectă hai să ne protejăm bătrânii, oamenii în vârstă, părinţii, oamenii care sunt expuşi...

Adriana Pistol: Ştiţi cum este? În viziunea mea trebuie să apărăm sănătatea publică, trebuie să avem grijă de noi şi de toţi ai noştri, dar asta nu în detrimentul distrugerii unei întregi economii care ne va costa pe toţi şi a unei naţiuni pentru că trebuie să punem în balanţă...

Marius Tucă: Putem să ne concentrăm atât de tare pe apărarea sănătăţii publice a poporului român şi între timp să îl omorâm închis în casă, adică există şi posibilitatea asta. Uitaţi ce mesaje interesante primim: ”de ce se întârzie declararea carantinei în România? Este clar că aceasta este singura şansă pe care o putem da sistemului nostru medical, carantina pentru toată lumea, pierdem timp preţios pe care am putea folosi mai bine, parcă nu vrem să învăţăm nimic din experienţa Italiei, trist. Oamenii se plimbă pe străzi, mall-uri, magazine”. Vedeţi există şi astfel de păreri, credeţi că ar fi cazul ca România să fie în carantină?

Adriana Pistol: Să punem lacăt pe ţară cred că este ceva ce este imposibil.

Marius Tucă: Imposibil şi dacă am dori lucrul acesta.

Adriana Pistol: Şi dacă am dori.

Marius Tucă: Deci se confirmă faptul că o persoană infectată şi vindecată dezvoltă imunitate?

Adriana Pistol: Da, dezvoltă.

Marius Tucă: În principiu da, bun, foarte multe mesaje într-adevăr legate de emisiunea noastră, deci şi dumneavoastră sunteţi de acord cu această, să îi spunem, libertate consimţită dar cu foarte mare atenţie, o libertate protejată plecând de la spălaţi-vă mâinile, nu staţi mai aproape de doi metri faţă de cineva, nu mergeţi în locurile aglomerate, în locurile în care există lume, mall-uri, supermarketuri, nu mai vorbesc de adunări publice.

Adriana Pistol: Restaurante, cluburi...

Marius Tucă: Restaurantele trebuie să fie 50, 100 de oameni, mai mulţi? Locurile aglomerate.

Adriana Pistol: Acum depinde că şi dacă sunt 10 mese, dacă sunt înghesuite ştiţi cum e, nu mai poţi sta la distanţă.

Marius Tucă: Dacă sunt doi, trei metri între astea?

Adriana Pistol: E altceva.

Marius Tucă: În regulă, şi bineînţeles protejarea părinţilor şi bunicilor, care trebuie într-adevăr să stea izolaţi la domiciliu, nu numai să nu participe la astfel de adunări, dar să nu aibă contact nici cu părinţii. Eu cred, ştiind şi călătorind de foarte multe ori în Italia, că unul dintre motivele pentru care acolo a avut o explozie e vorba şi de viaţa de familie a italienilor pentru că de multe ori trăiesc cu părinţi, cu bunici în aceeaşi casă şi de aici explozia, pentru că nu cred că bunicii aceia neapărat peste 80 de ani participau la tot felul de activităţi cu toate că şi asta în Italia, activităţi publice, activităţi în care erau implicaţi foarte mulţi oameni, acasă, la masă se putea întâmpla chestia asta.

Adriana Pistol: Ei sunt familii numeroase aşa este şi cultural... încă să stăm cât se poate în casă.

Marius Tucă: E adevărat, spuneţi-mi vă rog, transmiteţi un mesaj, vă uitaţi la mine, dar asta înseamnă cum vă uitaţi în ochii mei vă uitaţi şi în ochii celor care ne privesc de acasă, spuneţi-mi un mesaj ca de la mamă către copii, dar şi spre părinţii şi către publicul care ne urmăreşte în legătură cu coronavirusul acesta.

Adriana Pistol: Mesajul este acelaşi pe care l-am dat mai devreme, nu intraţi în panică şi respectaţi recomandările acestea care v-au fost transmise, dacă asta se va întâmpla, cu toţii vom depăşi acest moment.

Marius Tucă: Vă mulţumesc mult pentru participarea la o ediţie cu totul specială, începând cu orele 18:00, mai mult de peste un sfert de oră, 20 de minute cel mult, ne vom întâlni aici la o ediţie specială cu profesorul doctor Alexandru Rafila, vă mulţumesc mult doamnă pentru participare, ţineţi aproape. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici