ANALIZĂ: Dragnea şi Plumb îşi dispută şefia PSD, la Comitetul Executiv

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele CN, Rovana Plumb, îşi vor disputa miercuri şefia interimară a partidului,în cadrul Comitetului Executiv, care ar trebui să tranşeze şi problema congresului, pe fondul tensiunilor generate de retragerea lui Ponta din fruntea PSD.

933 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Dragnea şi Plumb îşi dispută şefia PSD, la Comitetul Executiv

ANALIZĂ: Dragnea şi Plumb îşi dispută şefia PSD, la Comitetul Executiv (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Pe lângă şefia interimară, social-democraţii, reuniţi în Comitetul Executiv Naţional al formaţiunii, programat să aibă loc miercuri, la ora 15.00, la sala grupului PSD din Camera Deputaţilor, ar trebui să decidă dacă vor organiza congresul în această toamnă, pentru a tranşa problema astfel încât partidul să fie pregătit pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, sau vor amâna congresul pentru sfârşitul anului 2016 sau chiar începutul lui 2017.

Liviu Dragnea este cel care a calificat drept o greşeală retragerea lui Ponta din fruntea partidului şi a contestat decizia de a o desemna pe Rovana Plumb drept succesor, susţinând că interimatul nu este reglementat în statutul formaţiunii, iar pasul în spate făcut de premier lasă un loc gol la vârful PSD. El a pledat pentru tranşarea problemei de către Comitetul Executiv Naţional.

Cu doar o zi înaintea şedinţei CExN, Dragnea şi-a anunţat, oficial, candidatura pentru interimatul la şefia partidului, intrând în competiţie directă împotriva preşedintelui Consiliului Naţional, Rovana Plumb, care a condus partidul încă de la plecarea lui Victor Ponta în Turcia, pentru operaţia la genunchi. Cu toate acestea, coordonatorul politic al PSD a susţinut că demersul său nu este îndreptat împotriva premierului Ponta, pe care îl sprijină în continuare, fiind "camarazi". El a exlus varianta unui al treilea candidat-iepure, pentru divizarea voturilor.

Dragnea a mai spus că, dacă va obţine votul colegilor din CExN, va prezenta un plan concret de acţiuni atât politice, cât şi administrative, insistând că este vorba despre o preluare temporară a atribuţiilor, întrucât funcţia de preşedinte PSD poate fi ocupată doar în urma Congresului. Votul din CExN va fi secret.

Duminică, într-o emisiune tv, tot Dragnea spunea că "în partid s-a produs o oarecare tulburare" prin decizia lui Ponta de a se retrage din conducerea partidului, iar PSD "trebuie să-şi vină în fire" după şedinţa CExN.

"Am văzut şi eu o parte din declaraţiile colegilor mei în ultima săptămână. Cred că, la Comitetul Executiv Naţional, PSD în primul rând trebuie să-şi vină în fire... în primul rând să vorbim normal, să se dea la o parte orice patimă, pentru că noi de fapt nu avem miza unui scaun anume, ci a stabilităţii acestui partid, pentru că nu mai este o afacere numai a PSD, revin la contextul regional, un PSD stabil şi un PNL care ar trebui să devină stabil ar da o stabilitate acestei ţări", a mai susţinut el.

Coordonatorul politic al PSD (altă poziţie care nu este reglementată în statut şi a fost creată special pentru Dragnea, după demisia sa din funcţia de preşedinte executiv, în urma condamnării în primă instanţă, în Dosarul Referendumului) a făcut un tur de forţă în filialele PSD în perioada în care Ponta a fost plecat în Turcia.

"Oamenii din teritoriu aşteaptă foarte rapid o stabilizare a conducerii, să spună care este linia, să vadă că PSD este condus în continuare, să aibă garanţia că această conducere păstrează guvernarea cu Victor Ponta prim-ministru. (...) E nevoie urgentă de certitudine şi de fermitate la vârful partidului şi de un plan de acţiune concret (...). Alegerile locale de la anul vor fi un moment politic foarte important, cu efecte la alegerile parlamentare (...). Este nevoie de o conducere care să dea vigoare şi siguranţă partidului", declara el, în aceeaşi emisiune tv.

Rovana Plumb, preşedinte al Consiliului Naţional, i-a criticat pe colegii care au lansat atacuri prin intermediul presei, pe motiv că aceştia aduc atingere intereselor formaţiunii şi fac jocurile adversarilor politici. Plumb a făcut apel la unitate, în repetate rânduri, precizând că ea ştie să lucreze doar în echipă.

"Desigur că asupra PSD există presiuni şi cred că nu trebuie să nu spunem acest lucru. În ceea ce priveşte Congresul, aşa cum am spus de fiecare dată, data Congresului va fi stabilită de către Comitetul Executiv, iar în rest cred că trebuie să avem grijă să nu ne creăm singuri mai multe crize decât e cazul şi să găsim soluţii ca împreună să putem să mergem mai departe", a declara Plumb.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a cerut organizarea cât mai rapidă a unui congres pentru alegerea unei conduceri legitime. Într-un interviu acordat AP, Zgonea a pledat pentru necesitatea reformării PSD, vorbind despre o situaţie de criză generată de inculparea lui Ponta pentru fapte de corupţie şi invocând faptul că secundul acestuia din fruntea partidului, Liviu Dragnea, are şi el o condamnare în Dosarul Referendumului.

"Suntem într-o situaţie de criză..., cu preşedintele partidului pus sub acuzare şi cu vicepreşedintele condamnat" pentru corupţie, afirma Valeriu Zgonea, în interviul citat. "Sistemul din România aminteşte de mentalitatea comunistoidă, lucru care ne afectează credibilitatea. Trebuie să schimbăm mentalitatea..., acest lucru ne este cerut de noua generaţie. Din păcate, partidele din opoziţie sunt şi mai puţin reformate", mai declara Zgonea.

Victor Ponta, inculpat pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri, a anunţat, pe Facebook, în urmă cu două săptămâni, că se retrage din funcţia de preşedinte al PSD, după o absenţă de o lună din ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici