ANALIZĂ: Noii parlamentari se pot întruni în 20 decembrie.Guvernul se poate instala înainte de Crăciun

Senatorii şi deputaţi aleşi la alegerile de duminică se pot întruni la Parlament cel mai devreme în 20 decembrie, întrucât mandatul actualului Legislativ se încheie în 19 decembrie, însă până atunci poate fi desemnat premierul care să finalizeze şi echipa şi programul de guvernare.

750 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Noii parlamentari se pot întruni în 20 decembrie.Guvernul se poate instala înainte de Crăciun

ANALIZĂ: Noii parlamentari se pot întruni în 20 decembrie.Guvernul se poate instala înainte de Crăciun (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Conform prevederilor constituţionale, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani", iar alegerile pentru noul Parlament nu pot avea loc mai târziu de trei luni de la expirarea mandatului Legislativului.

Legea fundamentală prevede şi condiţiile excepţionale în care se poate prelungi mandatul Parlamentului. Reducerea acestuia nu se poate realiza însă decât în cazul dizolvării Legislativului de către şeful statului, ceea ce duce la alegerile anticipate, nefiind o situaţie în care să ne găsim la acest moment.

Mandatul de 4 ani al actualilor parlamentari curge de la momentul depunerii jurământului, care a avut loc în 19 decembrie 2008. Prin urmare, aceştia îşi vor încheia mandatul în 19 decembrie 2012 şi abia apoi se pot întruni noii aleşi. Dacă noul Parlament s-ar întruni înainte de această dată, reducând astfel mandatul vechiului Legislativ, există riscul de a fi sesizată Curtea Constituţională.

Constituţia stabileşte, de asemenea, că "Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri". Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care alegerile parlamentare din acest an nu puteau avea loc mai devreme de 1 decembrie. Dacă alegerile ar fi avut loc mai repede, termenul de 20 de zile pentru întrunirea noului Parlament ar fi expirat înainte de 19 decembrie, când se încheie mandatul Legislativului ales în 2008.

În aceste condiţii, parlamentarii aleşi la alegerile de duminică se vor putea întruni cel mai devreme în 20 decembrie, când lucrările vor fi conduse de către decanii de vârstă. Pentru preluarea mandatului mai sunt de parcurs câţiva paşi procedurali pentru validare, care se realizează în Parlament şi care pot fi acceleraţi, prin voinţa aleşilor, aşa cum s-a întâmplat şi în 2008. Este vorba despre constituirea comisiei de validare a mandatelor, formată din 15 parlamentari, care se pronunţă prin votul majorităţii membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii parlamentarilor, precum şi asupra contestaţiilor formulate de cetăţeni români cu drept de vot. Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator sau deputat în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispoziţiilor legii electorale privind candidatura sau obţinerea mandatului, sau în situaţii de fraudă dovedită sau recunoscută. Raportul comisiei de validare se spune votului plenului, care trebuie să întrunească votul majorităţii membrilor Camerei respective.

Ulterior, parlamentarii a căror alegere a fost validată depun jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor. Refuzul de a depune jurământul atrage pierderea mandatului.

Senatul şi Camera Deputaţilor sunt legal constituite după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori şi deputaţi.

Abia după depunerea jurământului, dată de la care începe mandatul Senatului şi Camerei Deputaţilor nou alese, premierul desemnat poate trimite Parlamentului programul de guvernare şi nominalizările pentru echipa guvernamentală, în vederea învestirii.

La fel însă ca şi în 2008, în intervalul până la întrunirea Parlamentului nou ales, preşedintele Traian Băsescu poate iniţia consultările cu partidele reprezentate în viitorul Parlament şi desemna premierul. "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament", stabileşte Legea fundamentală.

Premierul desemnat are, tot potrivit prevederilor constituţionale, un termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Având în vedere faptul că preşedintele iniţiază consultările după validarea rezultatelor alegerilor, care va fi făcută de BEC în următoarele zile, nu există riscul ca termenul de 10 zile pe care îl are premierul desemnat să expire înainte ca noul Parlament să îşi înceapă mandatul.

Cel mai probabil, din 20 decembrie, când se poate întruni noul Parlament, procedurile pentru învestirea Guvernului se vor derula rapid, astfel că noul Cabinet se va instala la Palatul Victoria înainte de Crăciun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici