Aurescu: Anexarea Crimeii nu e un act singular, e parte a unui comportament axat pe utilizarea forţei

Anexarea Crimeii nu este un act singular, ci face parte dintr-un comportament axat pe utilizarea forţei şi intimidării, a declarat, miercuri, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, precizând că astfel de acţiuni au mai avut loc în Transnistria şi Georgia.

333 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Anexarea Crimeii nu e un act singular, e parte a unui comportament axat pe utilizarea forţei

Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Acţiunile militare ale Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei au provocat cea mai serioasă criză de securitate din ultimele decenii, iar anexarea Crimeii, ilegală şi contrară profund dreptului internaţional, printr-un comportament revizionist bazat pe confruntare este, fără niciun dubiu, o ameninţare la adresa ordinii globale, în special la adresa sistemului de valori euroatlantice", a spus Bogdan Aurescu, la conferinţa "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", organizată la Parlament.

Oficialul român a susţinut că anexarea Crimeii nu este "un act singular". "El face parte dintr-un comportament axat pe utilizarea forţei şi intimidării, pe crearea de conflicte îngheţate şi, mai presus de orice, pe ignorarea mecanismelor internaţionale agreate. Am fost cu toţi martorii unor acţiuni similare în august 2008 împotriva Georgiei, am observat aceeaşi utilizare a forţei în Transnistria, acum mai bine de două decenii", a spus Aurescu.

Secretarul de stat a subliniat că România continuă să monitorizeze cu atenţie situaţia de la graniţele NATO, dat fiind că este "cel mai apropiat aliat de evoluţiile grave din Crimeea". Totodată, Bucureştiul se alătură aliaţilor în solicitarea ca Rusia "să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să se îndrepte spre o soluţionare politică paşnică a situaţiei", a mai spus Bogdan Aurescu.

În acest context, diplomatul român a precizat faptul că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să acorde "o atenţie specifică" ameninţărilor şi riscurilor din zona Mării Negre. "Totodată, arealul Mării Negre are şi un potenţial deosebit în privinţa identificării soluţiilor care ar putea să fie aduse în unele din problemele securităţii euroatlantice: lupta împotriva terorismului, securitatea energetică şi diversificarea surselor de energie, consolidarea instituţională şi extinderea comunităţii democratice", a declarat Bogdan Aurescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici