Aurescu: Niciodată, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale ca acum

Războiul dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei are efecte larg răspândite asupra Republicii Moldova. Este principalul motor al crizelor energetică şi economică cu care se confruntă acum Chişinăul, susţine Bogdan Aurescu la a treia conferinţă a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

449 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Niciodată, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale ca acum

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni a treia Conferinţă ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată la Paris.

Conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an. Discuţiile ministeriale purtate la Paris se vor concentra asupra identificării de soluţii la provocările cele mai presante cu care se confruntă Republica Moldova. O atenţie deosebită va fi acordată crizei energetice.

„Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale la fel ca acum. Şi vreau să îi spun bunului meu prieten, viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe Nicu Popescu, că Republica Moldova poate conta în totalitate pe noi. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată de România, Germania şi Franţa împreună, la iniţiativa miniştrilor afacerilor externe din cele trei state, este în mod clar un instrument foarte util pentru a răspunde la aceste nevoi urgente”, a spus Bogdan Aurescu în deschiderea conferinţei.

El spune că principalul motor al crizelor energetică şi economică cu care se confruntă Chişinăul este războiul brutal de agresiune, dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei.

Bogdan Aurescu susţine că Guvernul de la Chişinău lucrează intens pentru a-şi îndeplini promisiunile – de exemplu în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei – în timp ce se străduieşte să formuleze răspunsuri la provocări acute, precum reducerea impactului socio-economic al crizei energetice şi al războiului din Ucraina.

„În acelaşi timp, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană şi revigorarea procesului de accedere la UE oferă Guvernului de la Chişinău un catalizator puternic pentru reformele necesare. România a urmărit acest ţel care şi cum ar fi fost propriul său obiectiv de politică externă şi am fost cei mai puternici susţinători ai acestui proces de-a lungul anilor”, a mai spus ministrul.

Conform acestuia, sunt multe provocări cărora Republica Moldova trebuie să le facă faţă în acelaşi timp.

„Dar una dintre toate provocările iese în evidenţă – şi aceea este criza energetică. Suntem martori, deja de mult timp, la utilizarea sistemică de către Rusia a energiei drept instrument pentru a pune presiune geopolitică. Dependenţa energetică a Chişinăului, o grea moştenire istorică, vine cu mari costuri pentru cetăţeni şi pentru economie. Inflaţia crescută, erodarea majoră a puterii de cumpărare, precum şi vulnerabilitatea la ingerinţe străine se numără printre acestea. În ultimele luni şi săptămâni au fost parcurşi paşi importanţi pentru accesarea unor surse alternative de energie, dar mai sunt multe de făcut. Este necesar sprijin în materie de granturi acordate direct. Asigurarea fondurilor necesare pentru achiziţiile de gaz şi electricitate este principala provocare cu care se confruntă Republica Moldova acum. Chişinăul are nevoie de asistenţă fermă şi cuprinzătoare pentru a trece ţara în siguranţă de perioada iernii”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Acesta suţine că sprijinul trebuie să continue şi în 2023. El a afirmat că România şi-a intensificat sprijinul acordat Republicii Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici