Băsescu: Mă interesează strict o majoritate politică responsabilă faţă de ţară, indiferent de culoare

Şeful statului a declarat, luni, la TVR, că dacă cei din actualul partid majoritar aflat la guvernare sau din coaliţie nu pot susţine Guvernul şi reformele, atunci să treacă "şi mâine" în opoziţie, el fiind interesat de o majoritate responsabilă pentru ţară, indiferent de culoarea politică.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mă interesează strict o majoritate politică responsabilă faţă de ţară, indiferent de culoare

Băsescu: Mă interesează strict o majoritate politică responsabilă faţă de ţară, indiferent de culoare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Întrebat dacă nu ar trebui să caute, ca preşedinte, în condiţiile în care actuala majoritate nu ar funcţiona, o nouă majoritate, Băsescu a răspuns: "Da, daţi-mi-o şi o aduc la guvernare, cu o singură condiţie: să respecte priorităţile reale ale României, nu cu demagogie".

"Vă asigur că dacă în actuala coaliţie sau în actualul partid majoritar aflat la guvernare nu reuşesc să găsească un limbaj comun pentru a susţine guvernul şi procesele de reformă, din partea mea să se ducă mâine în opoziţie. Nu îi ţine nimeni. Pe mine mă interesează strict o majoritate, indiferent ce culoare politică are, care să fie responsabilă faţă de ţară, nu o majortitate care să spună «Am votat din greşeală», nu o majoritate care să nu se adune la voturile importante. O asemenea majoritate e toxică pentru ţară. Mă interesează o majoriotate care să pună ca prim obiectiv servirea interesului naţional al unei ţări care se află în criză economică", a spus Băsescu la TVR.

Şeful statului a mai spus, întrebat dacă, în eventualitatea în care următoarea moţiune de cenzură va trece de Parlament, va nominaliza un premier de la PNL sau PSD, că "nici nu se uită" la această chestiune şi că, dacă actualul guvern cade, următorul premier trebuie să îi dea garanţia că face ce trebuie pentru ca România să se consolideze macroeconomic.

"E o chestiune de negociere. Ce încredere să-mi inspire, de exemplu, un şef de partid care azi declara «Nu ne ducem la Cotroceni decât pentru negocierea pentru guvern». Deci el nu vine decât la ciolan. Dacă la Cotroceni se dă o ciosvârtă, vine şi zgârâie-n porţile Palatului, dacă nu e de dat o ciosvârtă", a spus Băsescu.

Întrebat dacă exclude, astfel, PNL în eventualitatea formării unui nou Guvern, Băsescu a spus: "Nu exclud partidul, nu o să exclud niciun partid, dar exclud astfel de abordări. Sunt imature, lipsite de responsabilitate. Eu ştiu că mogulii şi-au angajat un alt politican pe care să-l proiecteze, dar să nu greşească", a adăugat Băsescu.

El a menţionat că nu crede că cei de la putere au adoptat legi importante în Parlament "din greşeală".

Băsescu a menţionat că actuala majoritate trebuie să demonstreze că este responsabilă faţă de interesele ţării.

Liderul PNL Crin Antonescu a a reiterat, luni, poziţia formaţiunii sale de a nu se prezenta la consultările iniţiate de şeful statului la Cotroceni, cu excepţia celor care ar privi constituirea unui nou Guvern, eventuala dizolvare a Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate sau situaţii extraordinare care ar privi siguranţa naţională.

Preşedintele a invitat partidele şi grupurile parlamentare la consultări, marţi, pe teme ce ţin de recentul Consiliu European, relaţia cu FMI şi aderarea la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici