BIO: Cine este Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru Ministerul Cercetării şi Inovării

Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru Ministerul Cercetării, este preşedinte al filialei din Argeş a Partidului Social Democrat, se află la al treilea mandat de senator, fiind cunoscut în spaţiul public, în special, ca antrenor de karate.

2357 afișări
Imaginea articolului BIO: Cine este Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru Ministerul Cercetării şi Inovării

BIO: Cine este Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru Ministerul Cercetării şi Inovării (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Şerban-Constantin Valeca s-a născut în data de 23 iunie 1956, este căsătorit şi are un copil. A fost ales pentru al treilea mandat consecutiv de senator, prima dată devenind membru al Parlamentului în 2008. Valeca a fost şi ministru delegat pentru Activitatea de Cercetare, în Guvernul Adrian Năstase.

Ca activitate Parlamentară, Constantin Valeca a avut 44 de propuneri legislative, 50 de declaraţii politice, 25 de interpelări adresate Primului Ministru, 89 de luări de cuvânt în plen şi 13 moţiuni. Dintre cele 44 de propuneri legislative, cele mai multe au fost respinse, sau retrase de iniţiator, doar patru devenind articole de lege.

În 1981 a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, în 1992 a obţinut doctoratul în Management Industrial, la Universitatea din Braşov şi tot în 1992 a absolvit Cursul ,,Inginerie şi Tehnologii Nucleare" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din Viena. În 1996 a finalizat cursul ,,Manangement pentru Centrale Nucleare", în Japonia, iar în 1997 a obţinut titlul de doctor în Termotehnică, la Universitatea Politehnică din Bucureşti. În 2013 a urmat cursul Institutului Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ca activitate profesională, între 1981 şi 1996 a fost inginer, cercetător ştiinţific principal gradul I, la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni, în perioada 1992 - 2005 a fost director general al Institutului, între 2000 şi 2004 a ocupat funcţia de ministru delegat pentru cercetare şi a fost preşedinte al Agenţiei Nucleare, fiind în prezent membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A mai ocupat, de asemenea, funcţia de Guvernator al României la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică din Viena (A.I.E.A.), a fost vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor din cadrul A.I.E.A. şi membru în grupul de experţi din cadrul Agenţiei.

Conform declaraţiei de avere, deţine două terenuri, trei imobile, un autoturism fabricat în anul 2008, o colecţie de timbre în valoare de 5.000 de euro, bijuterii în valoare de 9.000 de euro, un cont în care are acumulată suma de peste 127.000 de lei, alte două conturi în care are aproximativ 70.000 de euro şi pe numele soţiei încă două depozite de aproximativ 400.000 de lei, în total. Din activitatea de lector universitar şi profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea din Piteşti, Valeca a încasat în 2015 peste 116.000 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de senator, în valoare de aproape 60.000 de lei.

Şerban Constantin Valeca s-a remarcat în mass-media, în special, datorită pasiunii sale pentru artele marţiale, pe care le practică de aproape patru decenii. Acesta are centura neagră la karate, cu 4 DAN, este profesor de karate şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici