Boc: PSD se opune unor prevederi din legea educaţiei pe care le-a susţinut în 2009

Premierul Emil Boc a reproşat PSD că se opune unor prevederi din proiectul legii educaţiei pe care le-a susţinut în perioada în care s-a aflat la guvernare, precum sistemul de conducere a şcolilor, arătând că principiile criticate de social-democraţi se regăseau şi în legea promovată anul trecut.

17 afișări
Imaginea articolului Boc: PSD se opune unor prevederi din legea educaţiei pe care le-a susţinut în 2009

Boc: PSD se opune unor prevederi din legea educaţiei pe care le-a susţinut în 2009 (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Şeful Guvernului a arătat astfel că principiul conform căruia din consiliul de administraţie al şcolii fac parte, în proporţii egale, autorităţi locale, părinţi şi profesori, criticat în prezent de către PSD ca fiind un factor de politizare, se regăsea şi în proiectul de lege al educaţiei elaborat anul trecut împreună cu formaţiunea social-democrată, care nu a avut la acea dată nicio obiecţie.

"Nu am inventat apa caldă, nu am inventat o formulă nouă, aceste prevederi erau şi în legea elaborată împreună cu PSD la guvernare", a spus Boc, într-o videoconferinţă cu prefecţii organizată, marţi, la sediul Ministerului Administraţiei.

În opinia premierului, proiectul de lege privind educaţia naţională adoptat, luni, de Guvern "aeriseşte" o programă şcolară încărcată şi pune accentul pe competenţele elevului, nu pe memorarea de date.

El a susţinut că scăderea numărului de ore, rezultată din aplicarea legii, nu presupune trimiterea copiilor "în stradă sau spre găşti de cartier", ci le asigură elevilor timp atât de rezolvare a lecţiilor sub supraveghere didactică, prin programul "şcoală după şcoală", cât şi pentru activităţi extraşcolare.

Premierul a arătat totodată că disciplinele educaţionale vor fi stabilite, în proporţie de până la 30%, de către profesori, părinţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi comunităţii locale, conform specificului zonei.

Guvernul a aprobat, luni, proiectul legii educaţiei naţionale, iar documentul a fost transmis în Parlament spre dezbatere în regim de urgenţă.

Joi, senatorii PSD Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang i-au solicitat ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, retragerea Legii educaţiei din circuitul legislativ şi reiniţierea dialogului şi dezbaterii publice.

Senatorii PSD l-au acuzat pe ministrul Educaţiei că nu a respectat procedura legislativă pentru Legea educaţiei şi nu a organizat o dezbatere publică asupra proiectului înainte de a-l supune aprobării în Guvern şi trimiterii la Parlament. Ecaterina Andronescu a formulat mai multe critici la adresa proiectului de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei, acuzând actuala putere că încearcă, prin modificările propuse, "să crească şi mai mult controlul asupra universităţilor şi instituţiilor de învăţământ".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici