Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele Klaus Iohannis şi a constatat că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, cât şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în martie, la CCR, o sesizare de neconstituţionalitate asupra OUG privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu.
Iohannis afirma că această lege contravine unor norme şi principii constituţionale. Unul dintre motive ar fi faptul că nu se justifica urgenţa adoptării unui astfel de act normativ prin OUG.
CCR a explicat miercuri, după ce a admis obiecţia de neconstituţionalitate, că în cuprinsul preambulului OUG nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, Guvernul nu a justificat adoptarea actului normativ în regimul derogator prevăzut de art.115 alin.(4) din Constituţie, ci s-a limitat la a expune argumente care demonstrează necesitatea reglementării.
„Având în vedere că viciul de neconstituţionalitate astfel constatat nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă neconstituţională este ea însăşi neconstituţională”, arată CCR.
USR a propus desfiinţarea Institutului Levantului
În luna februarie 2020, Uniunea Salvaţi România a depus o propunere legislativă de desfiinţare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL), ”înfiinţat în 2017, în timpul guvernării PSD, la solicitarea expresă a fostului preşedinte Emil Constantinescu, actualul conducător al ISACCL”.
Fostul preşedinte a apărat Institutul, arătând că este cea mai importantă iniţiativă pe care a lansat-o a fost transferarea către România a iniţiativei Levantul.
„Am dorit să transfer României, prin Parlamentul României, iniţiativa Levant pentru pace globală. Este cea mai importantă iniţiativă pe plan mondial pe care am lansat-o în calitate de preşedinte al Academiei Diplomaţiei Culturale din Berlin”, declara pentru Mediafax Emil Constantinescu.