Video Cea mai lungă şedinţă CSAT s-a terminat, după cinci ore de discuţii: Este necesară modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul migraţiei - VIDEO

Şedinţa CSAT s-a terminat după aproximativ cinci ore, printre participanţi fiind premierul Dacian Cioloş, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, ministrul Justiţiei Raluca Prună., ministrul de Interne Petre Tobă, ministrul de Externe Lazăr Comănescu şi directorul SRI, Eduard Hellvig.

2200 afișări

UPDATE:  Este necesară modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul migraţiei

CSAT a discutat, marţi, despre necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul migraţiei, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

''Referitor la fenomenul migraţiei ilegale la nivel european, Consiliul a apreciat că, pentru gestionarea unor potenţiale efecte negative generate de evoluţia fenomenului migraţiei ilegale, este necesară, în principal, adoptarea unor măsuri urgente pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, consolidarea mijloacelor de cooperare interinstituţională între toate structurile cu atribuţii în domeniul migraţiei şi obţinerea de date suplimentare privind gestionarea şi integrarea refugiaţilor de la state membre ale UE cu experienţă în domeniu'', se arată în comunicatul Preşedinţiei remis MEDIAFAX.

Cu privire la evoluţiile actorilor non-statali de factură jihadistă, respectiv impactul asupra mediului de securitate din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Consiliul a apreciat că acţiunile asociate fenomenului Primăverii Arabe au determinat destabilizarea continuă a climatului regional de securitate din zona Orientului Mijlociu şi Africii de Nord. ''Marea responsabilitate ce îi revine comunităţii internaţionale este aceea de a acţiona în direcţia susţinerii eforturilor statelor la nivel naţional şi global pentru evitarea apariţiei unor noi incubatoare de actori non-statali violenţi jihadişti'', subliniază Preşedinţia.

Potrivit sursei citate, o primă temă dezbătută în cadrul şedinţei a reprezentat-o analiza şi aprobarea raportului privind stadiul îndeplinirii, în anul 2015, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă şi a celui referitor la stadiul desfăşurării activităţilor prevăzute în Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2015.

''S-a apreciat că mărirea alocaţiilor bugetare pentru înzestrare, începută în anul 2013 şi continuată gradual, conform acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru apărare, va permite diminuarea sau chiar eliminarea limitărilor actuale ale capabilităţilor militare naţionale'', informează Administraţia Prezidenţială.

Perspectivele evoluţiei situaţiei politice din Republica Moldova au reprezentat un alt punct analizat în cadrul şedinţei, concluzia fiind că ''se impune aplicarea credibilă şi sustenabilă a unui program de reforme care să susţină Republica Moldova pe termen mediu şi lung, atât în planul evoluţiilor interne, cât şi în cel al relaţiei cu România''.

''În aceeaşi ordine de idei, Consiliul a analizat impactul evoluţiilor din Balcanii de Vest, pe fondul riscurilor de securitate actuale, asupra politicii externe şi securităţii României. Interesul prioritar al ţării noastre vizează includerea arealului Balcanilor de Vest într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Est care să potenţeze relevanţa strategică a României, la intersecţia spaţiilor carpatic, dunărean, balcanic şi pontic'', se mai precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Totodată, în continuarea demersului iniţiat în anul 2015, membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la măsurile adoptate şi acţiunile întreprinse în vederea combaterii fenomenului tăierilor ilegale din fondul forestier naţional.

De asemenea, s-a analizat şi aprobat activitatea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică şi a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO în anul 2015, precum şi planul de activitate pentru anul 2016. Tot în şedinţa de marţi, Consiliul a aprobat Concepţia de realizare a Sistemului de comunicaţii şi informatic al Forţelor Armate ale României şi raportul privind concluziile rezultate în urma desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare, în anul 2015, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare.

''Totodată, membrii Consiliului au analizat şi aprobat activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2015 şi principalele obiective pentru anul 2016. S-a concluzionat că, pe fondul multiplelor evenimente interne şi internaţionale care au marcat anul 2015, instituţiile şi-au îndeplinit misiunile şi obiectivele asumate. În finalul şedinţei, membrii Consiliului au analizat şi aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2015 şi au decis trimiterea acestuia, spre aprobare, către Parlamentul României'', anunţă Preşedinţia.


Pe ordinea de zi a fost stadiul îndeplinirii programului de modernizare a Armatei până în 2017, sistemul de comunicaţii şi informatic al Armatei, concluzii în urma exerciţiilor desfăşurate anul trecut pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare.

De asemenea, la şedinţă s-a discutat şi despre evoluţia grupruilor de factură jihadistă şi consecinţele asupra spaţiului NATO, evoluţiile din Balcani, situaţia politică de la Chişinău şi criza europeană a migraţiei.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au fost şi măsurile adoptate şi rezultatele obţinute în combaterea fenomenului tăierilor ilegale din fondul forestier naţional şi amendamentele propuse de Guvernul României privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

De asemenea, s-a discuta despre activitatea seriviciilor în 2015 şi obiectivele acestora pentru 2016, activitatea din 2015 a Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică şi a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO şi planul de activitate pentru anul următor.

La şedinţă s-a discutat şi despre activitatea CSAT de anul trecut şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici