Cererea DNA la Consiliul Local Constanţa să se constituie parte civilă într-un dosar al lui Mazăre, fără rezultat

DNA a cerut Consiliului Local Constanţa să se constituie parte civilă în ultimul dosar al lui Radu Mazăre, însă după ce consilierii au supus la vot cererea rezultatul a fost neconcludent, înregistrându-se mai multe abţineri, chiar din partea consilierilor PSD, decât voturi "pentru" sau "împotrivă".

394 afișări
Imaginea articolului Cererea DNA la Consiliul Local Constanţa să se constituie parte civilă într-un dosar al lui Mazăre, fără rezultat

Radu Mazare (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Consilierii locali au luat în discuţie, în cadrul şedinţei de luni, o cerere a DNA pentru ca CLM Constanţa să se constituie parte civilă în dosarul în care Radu Mazăre este anchetat pentru vinderea a două terenuri din Mamaia, în opinia anchetatorilor la un preţ subevaluat.

Şeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Constanţa, Irina Pânzariu, a afirmat în cadrul şedinţei Consiliului Local că DNA îl anchetează pe Radu Mazăre pentru subevaluarea unui teren de 12.000 de metri pătraţi în zona Cazino Mamaia şi pentru subevaluarea altui teren la Club Castel tot în Mamaia, de 15.000 de metri pătraţi, ambele fiind vândute, primul în 2007, iar al doilea în 2004.

Expertul desemnat de către DNA consideră că prejudiciul în acest caz este de patru milioane de euro, trei milioane de euro pentru primul teren şi un milion de euro pentru cel de-al doilea. Irina Pânzariu a menţionat însă că un alt expert a stabilit că nu există niciun prejudiciu în acest caz, evaluările fiind întocmite corect.

Şeful Serviciului Juridic a explicat că acele terenuri au fost vândute de către Consiliul Local.

"Procedura de vânzare a bunurilor a fost aprobată de Consilul Local. Tot Consiliul Local a aprobat şi vânzarea celor două terenuri şi tot prin hotărâre de Consilucomisia de vânzare a fost mandatată să-şi însuşească în numele Consiliului Local întreaga documentaţie care stă la baza acestor vânzări, cât şi raportul de evaluare", a explicat Irina Pânzariu, care a menţionat că preţul de vânzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare.

Viceprimarul Decebal Făgădău a cerut, în cadrul şedinţei, să nu se constituie parte civilă Consiliul Local, în timp ce Sorina Tusa, consilier PNL, a solicitat ca CLM să se constituie parte civilă în acest dosar.

Votul a fost unul strâns, şase consilieri au fost "pentru”, şase au votat “împotrivă”, iar 11 s-au abţinut, printre aceştia fiind şi consilieri PSD.

În această situaţie, proiectul nu a fost aprobat, nici nu a fost respins, ci practic nu s-a adoptat nicio hotărâre.

Consilierii au mai dezbătut unproiect legat tot de acest subiect, fiind vorba despre un proiect privind însuşirea de către Consiliul Local a raportului de expertiză care spune că nu există prejudiciu din vânzarea celor două terenuri. Proiectul a fost aprobat cu 13 voturi în favoarea sa, înregistrându-se zece abţineri.

Viceprimarul Decebal Făgădău a spus jurnaliştilor, la finalul şedinţei, că a fost nemulţumit de faptul că mulţi consilieri PSD s-au abţinut de la vot.

"Suntem într-o situaţie aberantă. Consiliul Local a aprobat nişte vânzări, Consiliul Local a aprobat la ce preţuri să se facă aceste vânzări, Consiliul Local a făcut o expertiză pe care şi-a însuşit-o din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecinţă mi se pare nefiresc ca să recunoşti un potenţial prejudiciu atâta vreme cât tu ai votat consecvent pentru vânzare, pentru stabilire de preţ şi pentru faptul că nu există un prejudiciu. Am suferit o dezamăgire, mă gândesc la repercusiunile politice ale acestui vot de astăzi, inclusiv demisia mea din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale", a afirmat Făgădău.

El a recunoscut că nu au fost consultări înainte între reprezentanţii PSD în Consiliul Local pentru a nu influenţa rezultatul.

"În mod evident, după cum s-a văzut în rezultatul votului, nu ne-am consultat înainte tocmai pentru a nu influenţa rezultatul votului sau votul fiecărui consilier. Rezultatul votului de astăzi este un rezultat al măsurătorii fricii şi dacă vreţi al bărbăţiei”, a afirmat Făgădău.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu a fost prezent la şedinţa Consiliul Local, fără a da explicaţii în acest sens nici măcar colaboratorilor săi.

Radu Mazăre s-a prezentat pe 20 martie la DNA Constanţa, la ieşire spunând că a luat la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru patru fapte de abuz în serviciu, vizând terenurile de la Castel şi Cazino, pentru că nu a concediat funcţionari şi pentru neexecutarea unei decizii.

"Am luat cunoştinţă că s-a pus în mişcare urmărirea penală pentru terenul de la Castel, vândut în 2004, pentru terenul de la Cazino - ăla pentru care sunt în proces la Bucureşti, din 2007 (ambele terenuri sunt în staţiunea Mamaia - n.r.), pentru că nu am dat afară funcţionarii publici, în 2008, şi pentru că Primăria nu a executat o hotărâre de instanţă unde noi spunem, eu şi cei din subordinea mea, că nu putea fi executată. Asta-i tot - patru bucăţi de abuz în serviciu", a spus Radu Mazăre.

De altfel, la sosirea la DNA, el a afirmat că în cazul celor două terenuri este vorba despre vânzări stabilite de Consiliul Local (CL) Constanţa, evaluate de un evaluator şi negociate, "nu sub valoarea evaluării", de către o comisie a CL."După ce cetăţeanul semna cu comisia Consiliului Local şi plătea avansul, primarul semna contractul. (...) Şi acolo sunt acuzat eu, nimeni altcineva: nici evaluator, nici consilieri locali, nici nimeni", a spus Radu Mazăre.

Şi în 6 februarie, Mazăre s-a prezentat la DNA Constanţa, el spunând atunci că a fost chemat de procurori pentru un dosar în care este suspect, vizând un teren din staţiunea Mamaia care a fost vândut de Consiliul Local Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici