Cîmpeanu a anunţat rezultate fără precedent în consultări, iar ANOSR afirmă: iluzii fără precedent

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) vorbeşte despre „iluzii fără precedent din partea Ministerului Educaţiei”, după ce Sorin Cîmpeanu a anunţat că a avut o „întâlnire cu rezultate fără precedent în istoria consultărilor între Ministerul Educaţiei şi studenţi”.

315 afișări
Imaginea articolului Cîmpeanu a anunţat rezultate fără precedent în consultări, iar ANOSR afirmă: iluzii fără precedent

Sorin Cîmpeanu, Facebook

Având în vedere anunţul public al Ministerului Educaţiei privind rezultatele consultărilor dintre acesta şi federaţiile studenţeşti, ANOSR precizază că nu este semnatar al comunicatului comun agreat între Ministerul Educaţiei şi organizaţiile studenţeşti prezente la dezbaterea de luni.

„De altfel, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii federaţiei au clarificat faptul că nu sunt de acord cu concluziile Ministerului asupra amendamentelor propuse. Mai mult, comunicatul presupus a fi comun între Minister şi organizaţii nu a fost nici măcar transmis ANOSR cu propunerea de a-l semna, atitudine pe care ne este extrem de dificil să o analizăm ca fiind de bună-credinţă, mai ales în contextul în care peste două treimi din timpul alocat dezbaterii a fost ocupat cu analiza propunerilor ANOSR. ANOSR poate fi de acord cu concluzia că rezultatele consultărilor sunt <fără precedent> exclusiv în măsura în care intenţia era aceea de a afirma că este dificil de identificat un precedent când propunerile de îmbunătăţire ale federaţiei să fi fost atât de flagrant ignorate de minister”, arată alianţa.

ANOSR este, de principiu, de acord cu toate cele 8 puncte menţionate ca fiind agreate în cadrul comunicatului Ministerului Educaţiei: „Cu toate acestea, nu doar că ele nu reprezintă nici pe departe principalele priorităţi pentru studenţi, ridicate în cadrul dezbaterii, dar majoritatea dintre ele fie sunt reiterări ale prevederilor care există deja în Legea Educaţiei Naţionale (ex: posibilitatea acordării de ajutoare sociale şi burse speciale de către universităţi) sau în practica actuală (ex: invitarea reprezentanţilor studenţilor la şedinţele comisiilor consultative ale Ministerului Educaţiei), fie chestiuni care nu au cum să fie incluse în proiectul legii pentru că nu ţin de obiectul acesteia, ci doar în actele subsecvente, ocolind practic scopul dezbaterii propuse (ex: creşterea subvenţiei cămine-cantine, creşterea finanţării de bază pentru domeniile STIM), fie prevederi despre care s-a discutat fără a se ajunge la o concluzie concretă (ex: clarificarea normelor privind organizarea rezidenţiatului, fără a se discuta nimic despre modul în care aceste norme vor fi explicitate). Nu în ultimul rând, inclusiv asumări recente ale Ministerului Educaţiei, precum cea din luna decembrie 2021, privind acordarea ponderii de 25% în alegerea rectorilor către studenţi, au fost respinse în cadrul aşa-zisei consultări de luni”.

Singura direcţie absolut relevantă preluată în comunicatul Ministerului Educaţiei este cea referitoare la reducerea acordată la transportul feroviar, fiind acceptată creşterea de la 50% la 65%, procent pe care federaţia îl consideră insuficient, în contrast cu propunerea ANOSR de creştere până la 90% şi cu situaţia extrem de favorabilă din perioada 2017-2021, când reducerea era de 100%, arată alianţa.

„ANOSR se dezice de orice încercare de a prezenta concluziile dezbaterii din 22 august ca fiind unele de bun augur pentru studenţi şi reiterează apelul către Ministerul Educaţiei de a răspunde propunerii de discutare, negociere şi implementare a celor 273 de amendamente formulate de federaţie. De asemenea, ANOSR solicită prelungirea termenului de dezbatere publică asupra proiectului Legii învăţământului superior până cel puţin la finalul lunii septembrie, în vederea asigurării unui cadru optim de consultare cu principalii beneficiari direcţi ai acesteia, studenţii”, se arată în finalul comunicatului transmis de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici