Cioloş despre bugetul PSD: Merge pe aceeaşi linie a minciunilor, exagerărilor şi a luatului feţei

Premierul Dacian Cioloş a lansat, joi seara, la Realitatea TV, un atac la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, dar şi a predecesorului său, Victor Ponta, el afirmând că proiectul de buget prezentat de PSD ''merge pe aceeaşi linie a minciunilor, exagerărilor şi a luatului feţei''.

576 afișări
Imaginea articolului Cioloş despre bugetul PSD: Merge pe aceeaşi linie a minciunilor, exagerărilor şi a luatului feţei

Cioloş despre bugetul PSD: Merge pe aceeaşi linie a minciunilor, exagerărilor şi a luatului feţei

''Merge pe aceeaşi linie a minciunilor, exagerărilor şi a luatului feţei electoratului cu cifre impresionante, dar care care nu au susţinere. Nici ei nu au dat foarte multe detalii care să ne permită să avem o analiză coerentă a bugetului. Observ că merg pe cifre nerealiste, pe o creştere economică de 5,5%, faţă de 4,8%, cât o să avem anul acesta, iar Comisia Europeană estimează că vom avea o creştere de 3,9% în România. Noi, la Ministerul de Finanţe, mergem de 4,2-4,3% din PIB. Deci 5,5% este nerealist. Dacă porneşti de la creşetea asta să spui că vei avea venituri mari să le pui în cheltuieli, asta înseamnă lipsă de responsabilitate'', a comentat şeful Executivului schiţa de buget prezentată de Dragnea miercuri.

El a remarcat că social-democraţii par a nu fi luat în considerare propriile propuneri în acest proiect.

''Nu avem aceeaşi matematică. La mine unu plus unu fac doi. Acolo, când te uiţi la alocările bugetare suplimentare pe care PSD le promite şi le aduni cu nişte cheltuieli obligatorii, suma totală e cu câteva miliarde mai mare chiar decât totalul pe care ei îl pun în cheltuielile pe care le pun. La capitolul venituri, dintr-o primă analiz ăa Ministerului Finanţelor, ajungi la concluzia că PSD nu a luat în calcul propriul Cod Fiscal care spune că TVA va fi redus, eliminarea taxei pe stâlp şi eliminarea supraaccizei. Ceva nu e în regulă şi eu nu văd cum bugetul respectiv poate fi aplicat'', a concluzionat Cioloş.

El l-a acuzat pe predecesorul său, Victor Ponta, că e patriot doar la Bucureşti, nu şi la Bruxelles.

"Tot cei care ne-au lăsat ce ne-au lăsat, au început să spună nu avem absorbţie anul acesta de fonduri europene. Păi nu aveam cum să avem absorbţie pentru că nu au fost proiecte pregătite, pentru că, dacă am fi vrut să avem absorbţie anul acesta ar fi trebuit să existe proiectele europene. Ar fi trebuit să fie acreditate agenţiile, autorităţile de management. Ar fi trebuit să fi rezolvat problemele cu condiţionalităţile ex-ante. Tot guvernul precedent le-a negociat cu Comisia Europeană. De fapt, e mult spus le-a negociat pentru că, de fapt, le-a înghiţit aşa cum le-au dat cei de la Comisie. A trebuit noi să negociem. (...) Patriotul (Victor Ponta -n.r) e patriot acasă, acolo e mai ascultător (...) Guvernul la vremea aceea a cam înghiţit aşa, pe nemestecate ceea ce s-a dat de la Bruxelles şi noi am venit anul acesta şi pe multe aceste măsuri am explicat Comisiei că multe dintre cele ce le-au cerut, nu are niciun sens să le ceară pentru că nu aduc nimic în plus", a afirmat Dacian Cioloş.

El a admis că au fost întârzieri la plata subvenţiilor în agricultură, dar a apreciat că au fost cauzate de guvernul precedent.

"Dacă am fi vrut să plătim la timp anul ăsta subvenţiile, (..) Guvernul ar fi trebuit să lanseze licitaţia pentru firma care să revadă softul la Agenţia de Plăţi (...) Şi domnul Ponta şi guvernul au vorbit mai mult decât să facă şi au vorbit chiar mai mult după ce n-a mai fost la guvernare, criticând întârzieri datorate exact modului în care au guvernat", a subliniat Cioloş.

El a fost întrebat şi despre criticile liderului PSD, Liviu Dragnea, despre agricultură.

"Nu ştiu cât cunoaşte domnul Dragnea, dânsul mai aude aşa ce-i mai suflă în ureche unul sau altul despre agricultură, dar nu ştiu cât cunoaşte dânsul exact care sunt mecanismele", a comentat premierul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici