Ciucă: Majoritatea măsurilor din Sprijin pentru România, aprobate la o lună după lansarea programului

Majoritatea măsurilor incluse în „Sprijin pentru România” au fost deja aprobate la o lună după ce coaliţia de guvernare a lansat acest program, a declarat duminică premierul Nicolae Ciucă.

931 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Majoritatea măsurilor din Sprijin pentru România, aprobate la o lună după lansarea programului

Ciucă: Majoritatea măsurilor din Sprijin pentru România, aprobate la o lună după lansarea programului

Conform premierului, peste două treimi din pachetul de sprijin în valoare totală de 17,3 miliarde de lei sunt active şi produc efecte. Implementarea acestor soluţii de protecţie pentru cetăţeni şi economie implică o finanţare din fonduri naţionale şi europene de 11,5 miliarde de lei.

„Am reuşit la nivelul Guvernului ca în decurs de o lună să aprobăm cele mai multe din măsurile cuprinse în Programul <Sprijin pentru România>. Împreună cu Parlamentul şi cu liderii Coaliţiei de Guvernare ne-am asigurat că sunt disponibilizate fonduri de la bugetul de stat şi din resurse europene pentru punerea in aplicare a deciziilor de protejare a cetăţenilor români şi economiei. Vestea primită recent de la Bruxelles privind susţinerea din fonduri europene a măsurilor sociale incluse în <Sprijin pentru România> este urmată de o altă decizie favorabilă economiei noastre. Mulţumită eforturilor ministrului Boloş şi echipei Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, investitorii români vor beneficia de încă 412 milioane euro sub formă de granturi pentru activităţi productive. Este o măsură nouă, necesară, despre care am discutat cu antreprenorii”, susţine Nicolae Ciucă.

Acesta anunţă că prin măsurile cuprinse în programul „Sprijin pentru România”, în economie intră finanţări de opt miliarde de lei.

Beneficiază de sprijin investiţiile cu impact major în economie, a căror valoare depăşeşte 1 milion de euro – această schemă de ajutor de stat are la dispoziţie 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională, companiile din sectorul transportului rutier de mărfuri şi persoane pentru a compensa cresterea preţurilor la carburant - 300 de milioane de lei, proiectele de investiţii aflate în derulare – prin două Ordonanţe de Urgenţă aprobate de Guvern sunt puse la dispoziţie 5,2 miliarde de lei din fonduri naţionale şi europene pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creşterii preţurilor la materiale de construcţii, utilaje, forţă de muncă.

De asemenea, fermierii români au la dispoziţie 300 de milioane de euro - granturi pentru capital de lucru, şi muncitorii din agricultură, sector în care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din construcţii.

„O parte consistentă a pachetului de măsuri are în vedere protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor şi ale perioadei dificile pe care o traversăm, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Măsuri sociale stabilite până acum prin Programul <Sprijin pentru România> au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei”, spune premierul.

Acesta susţine că a fost aprobată, recent, în Guvern, acordarea de tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse, iar în Parlament a fost dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi. De asemenea, alocaţia zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituţionalizat creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă. Totodată a fost prelungită acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina.

În continuare, Guvernul pregăteşte următoarele măsuri de sprijin economice şi sociale anunţate în „Sprijin pentru România”.

„Ministerul Agriculturii are în etapă avansată proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime în România. Este o măsură care, alături de celelalte luate pentru susţinerea sectorului agricol, va avea efect şi asupra preţurilor produselor agricole. Programul Kurzarbeit aflat acum în vigoare până la începutul lui iunie, va continua în perioada următoare. Va fi stimulată creşterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea. Măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariaţi. Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o altă măsură pe care Ministerul Educatiei o are pregătită. Ministerul Familiei pregăteşte două proiecte de acte normative – o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă - care vor pune în aplicare programele de sprijin pentru tineri şi măsurile de protecţie şi îmbunătăţire a vieţii copiilor instituţionalizaţi”, a mai spus şeful Guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici