Comănescu a anunţat la CAGRE participarea României la misiunea din Georgia

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a anunţat, luni, la reuniunea plenară a CAGRE, intenţia României de a participa cu o unitate completă deplin operaţională de 20 de membri, la misiunea civilă PESA de monitorizare, de cel puţin 200 de observatori, pe care UE doreşte să o trimită în Georgia.

17 afișări
Imaginea articolului Comănescu a anunţat la CAGRE participarea României la misiunea din Georgia

Comănescu a anunţat la CAGRE participarea României la misiunea din Georgia (Imagine: Mediafax Foto)

Precizarea a fost făcută într-un comunicat al Ministerului de Externe, remis, luni, MEDIAFAX.

Această unitate va fi pregătită să fie dislocată pe teren la 26 septembrie 2008, menţionează MAE.

"Misiunea de monitorizare este începutul unui proces de implicare mai substanţială a Uniunii în evoluţiile din Georgia. Prin lansarea acestei operaţiuni, prin maniera şi viteza cu care a acţionat în legătură cu criza din Georgia, Uniunea Europeană a confirmat capacitatea crescândă de a se profila şi acţiona ca actor global", a declarat ministrul Comănescu.

Totodată, în contextul viitoarei Conferinţe Internaţionale a Donatorilor pentru Georgia, România analizează posibilităţile concrete de a participa la eforturile de reconstrucţie post-conflict, se mai arată în comunicat.

Miniştrii europeni de externe au trecut în revistă situaţia din Georgia, în lumina acordului obţinut la 8 septembrie 2008 la Moscova şi la Tbilisi de către Uniunea Europeană.

O altă temă importantă pe agenda Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) de la Bruxelles a fost aprobarea agendei adnotate a Consiliului European de toamnă (15-16 octombrie 2008).

Agenda Consiliului de toamnă va conţine patru teme principale: Tratatul de la Lisabona; migraţie şi azil; problematica economică, financiară, energetică şi de mediu; evaluarea evoluţiilor de la Consiliul European extraordinar din 1 septembrie 2008. Acestor teme li se adăugă problematica componenţei Grupului de reflecţie asupra viitorului Europei.

În acest cadru, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat propunerea României de a include ca subiect pe agenda Consiliului European de toamnă viitorul relaţiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, în contextul consolidării relaţiilor dintre Uniune şi ţările din vecinătatea estică.

Discuţiile privind Serbia au vizat perspectivele consolidării relaţiilor dintre UE şi această ţară, inclusiv prin începerea punerii în aplicare a Acordului Interimar dintre UE şi Serbia. Ministrul român de externe a susţinut că Serbia a întreprins paşi importanţi privind cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, iar acest lucru trebuie recunoscut de UE. Este necesar ca, la rândul său, Uniunea să transmită un nou semnal pozitiv către Belgrad, respectiv lansarea, cât mai curând posibil, a aplicării Acordului Interimar, se menţionează în comunicatul MAE.

Miniştrii de externe europeni au adoptat, fără dezbatere, concluziile procedurale asupra raportului de evaluare al Comisiei Europene din iulie 2008 privind mecanismul de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria. Concluziile reflectă, în largă măsură, constatările generale ale Comisiei privind România sub acest mecanism.

Miniştrii de externe au examinat totodată ultimele evoluţii politice din Zimbabwe, precum şi rezultatele reuniunilor ministeriale din luna iulie organizate în cadrul negocierilor comerciale din cadrul Rundei Doha şi implicaţiile acestora asupra Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici