Constantinescu: România, condusă de clanuri, merge către modelul Rusiei lui Putin

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat, luni, într-o emisiune la Antena 3, că "România este o societate tribală, condusă de clanuri", care sunt create de servicii şi că ţelul preşedintelui Traian Băsescu este de a crea o societate după modelul "Rusiei lui Putin".

39 afișări
Imaginea articolului Constantinescu: România, condusă de clanuri, merge către modelul Rusiei lui Putin

Constantinescu: România, condusă de clanuri, merge către modelul Rusiei lui Putin (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto/Publimedia)

"România este o societate tribală, condusă de clanuri. Aceste clanuri sunt create sau conduse de către servicii", a susţinut Constantinescu la Antena 3.

El a adăugat că modelul către care România merge din 2004 este "Rusia lui Putin".

"Practic, unde ne îndreptăm? Ţelul preşedintelui Băsescu este de a-şi asigura un mandat de prim-ministru după modelul lui Putin, cu un preşedinte după modelul Medvedev, cules din zona intelectuală, zona considerată liberală, care să fie sprijinit de două partide puternice, sprijinit în spate de o organizaţie de tineret foarte agresivă, cu un grup care într-adevăr să introducă regulile acesteia într-un moment în care le scapă controlul asupra băncilor şi industriei", a susţinut fostul şef al statului.

Constantinescu a explicat că aceia care au controlat în sistemul oligarhic nu mai sunt competitivi şi atunci încearcă să-şi asigure "un control asupra oamenilor".

"Şi partidele trebuie penetrate. Nu ele sunt scopul, ţelul principal al serviciilor este controlul presei şi manipularea prin presă. Asta este de la înfiinţarea KGB, asta se întâmplă şi în Occident. Tentativele de manipulare a presei se întâmplă peste tot, numai că în ţările cu democraţie consolidată întâmpină rezistenţa societăţii civile", a mai spus el.

În opinia sa, în acest moment "controlul l-a preluat un grup din SIE, care are câteva avantaje". Constantinescu a spus că unul dintre avantaje este faptul că "acest grup a fost grupul mai liberal, grupul oamenilor formaţi în Occident, cu contact în Occident" şi care "a produs oligarhii din România".

Emil Constantinescu a adăugat că apoi a fost crearea partidelor. El a susţinut că primul partid care a fost creat de SIE a fost Partidul Socialist al lui Tudor Mohora, care a eşuat neintrând în Parlament şi s-a dus la PSD.

Conform lui Constantinescu, al doilea partid a fost ApR, care provenea "dintr-o zonă mai luminată, cu conexiuni la MAE" şi care în final a intrat în PNL, iar o a treia încercare a fost Partidul Noua Românie, condus de Virgil Măgureanu şi care s-a unit cu PD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici