Cozmâncă: Decât PSD "reformat", cu Geoană şi cu sub 20%, mai bine cu Iliescu şi 30-40%

Fostul preşedinte executiv al PSD, Octav Cozmâncă, a criticat dur actuala conducere a partidului şi a afirmat că a decis să revină în prim planul vieţii politice, la rugăminţile unor lideri judeţeni care au contribuit în 2005 la schimbarea conducerii PSD.

4 afișări
Imaginea articolului Cozmâncă: Decât PSD "reformat", cu Geoană şi cu sub 20%, mai bine cu Iliescu şi 30-40%

Cozmâncă: Decât PSD "reformat", cu Geoană şi cu sub 20%, mai bine cu Iliescu şi 30-40%

"Decât să fiu într-un partid "reformat" condus de Geoană, Dragnea şi de aşa-zisul grup de la Cluj, care are perspectivă să facă sub 20% la alegerile viitoare, mai bine rămân într-un PSD condus de Ion Iliescu, dar cu 30-40%. Au ajuns la conducerea PSD oameni fără valoare, care nu au demonstrat calităţi politice şi care, practic, au contribuţii neînsemnate pentru acesta. Unii erau la congresul din aprilie 2005 în partid numai de 1-2 ani, iar alţii de câteva luni de zile. Iar rezultatele congresului din 2005 se văd astăzi", afirmă Octav Cozmâncă, într-un interviu acordat "Jurnalului Naţional".

El precizează că rezultatul PSD la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie este "cel mai prost din istorie", de la divizarea fostului FSN, şi dă "o notă extrem de defavorabilă" electoratului partidului, cel care a votat constant pentru FDSN, PDSR şi respectiv PSD.

"Nu trebuie să ne luăm doar după procente, aşa cum vor unii din conducerea partidului, ci logic este să comparăm numărul de voturi obţinute. De la prima citire se vede că rezultatul nu e nici pe departe bun, ci slab, foarte prost chiar. De la cei peste 4 milioane de votanţi în 2004, am ajuns la 1,1 milioane. E vorba de aritmetica simplă. Orice explicaţie voit savantă e mai mult decât penibilă. Când am plecat eu din conducerea PSD, înainte de congresul din 2005, aveam 600.000 de membri cu acte-n regulă. Dacă toţi aceştia şi familiile lor mergeau la vot, tot strângeam 1,8-1,9 milioane de voturi. Dar cum să meargă cu o campanie atât de slabă?", afirmă Octav Cozmâncă.

"Probabil că mulţi n-au încredere-n actuala conducere a PSD, care n-a demonstrat competenţa şi nici n-a făcut performanţă", adaugă el, apreciind că liderii actuali ai PSD au comis "o serie de erori grave", care s-au repercutat asupra nucleului dur al electoratului PSD şi au generat "dezastrul electoral". El arată că, în loc să se lupte cu puterea, actuala conducere a început lupta cu trecutul, în fapt cu cei care sunt fondatorii partidului.

În opinia lui, prima dintre erori este referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, "aflat în acel moment pe panta descendentă", care, în loc să îl afecteze pe şeful statului, "i-a ridicat mingea la plasă", iar acesta "a profitat din plin".

A doua eroare o reprezintă, spune Cozmâncă, "insistenţele inexplicabile şi presiunile" făcute de partea "reformatoare" din conducerea PSD pentru votarea moţiunii de cenzură.

În opinia sa, a treia eroare a fost susţinerea de către Mircea Geoană a votului uninominal pe care, într-un final, l-a preluat în beneficiu propriu Traian Băsescu. "Asta după meditaţii nocturne adânci la Cotroceni şi prin diverse restaurante. Electoratul a fost derutat, oamenii care ne-au fost alături 16-17 ani nu mai înţeleg nimic. Partidul ăsta e-n opoziţie adevărată? Mie, unul, mi se pare că actualul PSD e când cu Cotrocenii, când cu Victoria. Un partid serios nu ne poate compromite în asemenea hal pentru satisfacerea intereselor meschine ale unor aşa-zişi lideri politici care sunt în stare să facă orice pentru a deveni miniştri, pentru a urca pe scara parvenirii", mai declară fostul preşedinte executiv al PSD.

În ceea ce priveşte afirmaţiile preşedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu, privind organizarea unui Congres extraordinar, Cozmâncă spune că Iliescu are dreptate, acesta fiind "imperios necesar", doar că trebuie parcurse etapele statutare: ori grupurile parlamentare, ori Comitetul Executiv Naţional, ori 16 organizaţii judeţene pot să propună Consiliului Naţional convocarea unui Congres extraordinar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici