Cristian Diaconescu: România trebuie să abordeze "teme pragmatice" în Parteneriatul strategic cu SUA

România trebuie să abordeze în interiorul parteneriatului strategic cu SUA "teme pragmatice şi de actualitate", calendarul comun al contactelor bilaterale fiind important, la fel şi aprofundarea relaţiilor pe domenii, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.

351 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu: România trebuie să abordeze "teme pragmatice" în Parteneriatul strategic cu SUA

Cristian Diaconescu: România trebuie să abordeze "teme pragmatice" în Parteneriatul strategic cu SUA (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Acest tip de abordare necesită o dezvoltare şi "upgradare a task-force-ului în relaţia cu Statele Unite", a mai spus, şeful Cancelariei prezidenţiale, aflat în vizită oficială în SUA, la invitaţia National Security Council (NSC) şi a Departamentului de Stat al Statelor Unite.

"În cadrul întâlnirilor la Departamentul de Stat şi la Consiliul Securităţii Naţionale am reconfirmat profilul Romaniei de stat aliat şi credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, dar şi cu NATO, iar în ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic, am subliniat importanţa calendarului nostru comun în ce priveşte contactele bilaterale. De asemenea, am reiterat importanţa diversificării şi aprofundării relaţiilor pe domenii precum educaţia, domeniul economic şi cel al schimburilor de tehnologie. Aici aş insista asupra necesităţii dezvoltării şi upgradarii task force-ului în relaţia cu Statele Unite, ceea ce, din punctul meu de vedere, înseamnă mai ales abordarea unor teme pragmatice şi de actualitate pentru ţara noastră", a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul prezidenţial coordonator Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Diaconescu a mai spus că a reiterat în discuţiile cu oficialităţile americane "importanţa pe care România o acordă în Parteneriatul Strategic, alaturării la programul Visa Waiver, program care va substanţializa în mod semnificativ relaţia bilaterala dintre România şi SUA, mai cu seamă pe componenta contactelor la nivelul societăţii", în acest sens fiind salutate "în mod deosebit rezultatele din Congresul SUA legate de cetăţeni, imigraţie şi programul Visa Waiver".

Consilierul prezidenţial a mai spus că a avut şi discuţii "pe teme de securitate" referitoare la Afganistan "post 2014", Siria, Coreea de Nord şi Orientul Mijlociu.

"Partenerii noştri americani au salutat mesajele primite şi au apreciat rolul României în vecinătatea estică şi Balcanii Orientali, fapt care demonstrează deopotrivă o relaţie bilaterală funcţională şi consistentă pe multiple niveluri şi domenii, dar şi importanţa României în context de securitate regional şi global", a spus, pentru MEDIAFAX, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.

Diaconescu a adăugat că a avut şi întâlniri cu reprezentanţi ai mediului academic american.

"Am discutat atât despre importanţa reimpulsionării programelor educaţionale, dar totodată au existat schimburi de puncte de vedere pe teme legate de securitate, cooperare trans-atlantică şi chestiuni legate de obiectivele imediate ale României în planul managementului percepţiei externe şi importanţa implementării ultimelor tehnici de practică a diplomaţiei publice", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, adăugând că a primit atât din zona Administraţiei americane, cât şi din cea universitară-academică (George Marshall Foundation, Bertelsmann Foundation, George Washington University, USC University) "aprecieri obiective, extrem de favorabile, pentru rolul şi performanţa prezenţei României alături de trupele aliate în teatrele de operaţiuni".

Oficialul Preşedinţiei se află în vizită oficială în SUA în perioada 27 mai-1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici