Video Premierul, despre OUG 114: Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte? România nu a inventat aceste taxe/ Consumatorii casnici de energie sunt protejaţi, la fel ca în Italia şi Franţa

Prim-ministrul Viorica Dăncilă participă, luni la plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea din cadrul „Orei Premierului”, pe marginea OUG 114 care introduce, printre altele, „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Solicitarea a fost făcută de grupul parlamentar al PNL.

2239 afișări

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, în Parlament, acolo unde dă explicaţii cu privire la OUG 114, că aceste taxe nu au fost inventate de România şi că solicitările opoziţiei cu privire la măsura legislativă sunt nefondate.

"Din prima zi a mandatului de prim-ministru am spus că voi veni în faţa de fiecare dată când va fi nevoie. Deşi solicitarea Opoziţiei cu privire la OUG 114 are în vedere opiniile nefondate şi nu textul în ansamblul său, consider că discutarea acestu act normativ e binevenit. România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe ţări din UE. Stimaţi parlamentari de două luni deţinem Preşedinţia rotativ a Consililui UE. Într-un timp scurt am închis dosare mai multe ca Preşedinţia austriacă. În aceste condiţii vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul în UE", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat că în următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare şi stabilirea măsurilor pentru acordarea finanţării din Fond de Dezvoltare şi Investiţii.

"Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte? Prin OUG 114 am urmărit ca aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construirea de spitale, autostrăzi (...) Cel mai important capitol din OUG se referă la instituirea unor măsuri pentru investiţii publice. De asemenea, nimeni nu spune că prin acest act stabileşte un traseu şi oferă facilităţi. Prin OUG 114 s-a înfiinţa Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. E primul mecanism de acest fel creat după Revoluţie. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop finanţarea proiectelor de investiţii în domenii precum salubrizare, educaţie, sănătate, sport, cultură, locuinţe, dar şi pentru finanţarea universităţilor. În următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare şi stabilirea măsurilor pentru acordarea finanţării din Fond astfel încât unităţile de învăţământ să poată depune proiecte", a mai spus premierul.

Dăncilă: Prin OUG 114 consumatorii casnici de energie sunt protejaţi, la fel ca în Italia şi Franţa

Dăncilă a declarat că OUG 114, contestată de Opoziţie, aduce de fapt protecţie pentru consumatorii casnici în sectorul energetic după modelul Italia şi Franţa.

"A doua componentă a OUG 114 o reprezintă măsurile care au ca scop îmbunătăţirea strategică în comunicaţii şi energie. În sectorul energetic vor fi protejaţi consumatorii casnici prin mecanismul nou şi anume serviciul universal pentru consumatorii casnici. Un astfel de mecanism funcţionează în Italia şi Franţa. Se discută acum introducerea lui şi în UK. Şi în domeniul comunicaţiilor există exemple din alte state. Franţa îşli prezintă zilele acestea taxarea giganţilor fiscali", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

OUG 114 a decis plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale timp de trei ani.

"În zilele imediat următoare vor avea discuţii cu reprezentanţii din domeniul energiei, cât şi din cel al comunicaţiilor, astfel încât să prezentăm cele mai bune soluţii. Analizăm şi efectele taxei pe active financiare. MFP a purtat discuţii atât cu BNR, cât şi cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi au fost identificate soluţii benefice pentru toate părţile implicate. OUG 114 a reglementat şi angajamentele noastre de majorare a pensiilor şi salariilor. Guvernul a majorat pensiile în avans şi va continua să o facă",a mai spus premierul.

Dăncilă: Cei care clamează abrogarea OUG 114 ce interese reprezintă? Sigur nu ale românilor

Viorica Dăncilă s-a întrebat, luni în plenul Camerei Deputaţilor, unde este dezbătută OUG 114, în cadrul „Orei Premierului”, ce interese reprezintă cei care vor abrogarea actului normativ, precizând că sigur nu pe ale românilor. Ea a îndemnat Opoziţia să fie sinceră cu cetăţenii.

„Cei care clamează abrogarea acestei ordonanţe de urgenţă ce interese reprezintă? Ale românilor? Sigur nu, pentru că abrogarea ar însemna anularea tututor acestor creşteri de venituri şi facilităţi. Totul este perfectibil şi am dat dovadă de fiecare dată că sunt deschisă dialogului, însă aş vrea să fiţi sinceri cu cetăţenii atunci când cereţi anularea OUG 114”, a afirmat Viorica Dăncilă, în discursul ei din plenul Camerei Deputaţilor.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micşorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Premierul, despre OUG 114: Investitorii nu au transmis un semnal negativ. Vor fi discuţii pe Pilonul 2

Dăncilă a declarat că a discutat despre OUG 114 cu investitori iar nimeni nu a transmis un semnal negativ. Premierul a adăugat că va avea discuţii despre Pilonul II de pensii.

“Nu am discutat punctual. Vom avea discuţii şi în perioada următoare. Vom face toate modificările şi vom veni cu toate. Vrem să avem discuţii cu toţi. Sper ca săptămâna aceasta să fie purtate toate discuţiile. Eu cred că s-a dat OUG şi facem aceste modificări ca să putem transpune obiecţii pe care anumite sectoare. Am discutat cu investitorii, nimeni nu a transmis un semnal negativ. Sunt investitori care vor veni în România. Vom avea discuţii şi pe Pilonul II de pensii mâine”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la Parlament.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, luni, la plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea din cadrul „Orei Premierului”, pe marginea OUG 114 care introduce, printre altele, „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Solicitarea a fost făcută de grupul parlamentar al PNL.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micşorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici