Video DECLARAŢIA ZILEI. Preşedintele Iohannis: „Faptul că doamna primar general a interpretat aşa invitaţia de 1 Decembrie este inelegant“

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că primarului Capitalei, Gabriela Firea, i-a fost adresată de MApN, cu ştiinţa sa, o invitaţie specială la parada de 1 decembrie, afirmând că felul în care primarul general a interpretat invitaţia i se pare "inelegant".

7009 afișări

"Ministerul Apărării a dorit în recunoaşterea meritelor doamnei primar general să îi facă o invitaţie specială la paradă, ceea ce s-a şi întâmplat cu ştiinţa mea. Faptul că doamna primar general a interpretat aşa cum a interpretat invitaţia mi se pare inelegant", a declarat preşedintele Iohannis, întrebat de ce Gabriela Firea, care nu are probleme penale, nu a fost invitată la parada de 1 decembrie.

Klaus Iohannis a afirmat că MAPN a dorit să organizeze în mod exemplar parada de 1 decembrie, iar Gabriela Firea a contribuit alături "de destul de mulţi" la deblocarea situaţie de la Arcul de Triumf.

"Nu răspund niciunor acuzaţii. Nu cred că cineva mă poate acuza de ceva (…). Dacă vorbim de primarul general, în pregătirea evenimentelor de 1 decembrie au apărut, cum este destul de frecvent, probleme. S-a pus problema din noiembrie unde să se ţină paradă, Arcul de Trumf a fost bine împachetat de constructor, iar Piaţa Constituţiei a fost deja dată unor organizatori pentru un târg de Crăciun. Atunci opţiunile au devenit foarte puţine. MApN a dorit să organizeze exemplar aceste manifestări şi am fost de acord ca toată lumea să se implice în rezolvarea problemei de la Arcul de Triumf, pentru a permite organizarea paradei acolo. S-au implicat destul de mulţi şi printre cei care s-au implicat a fost doamna primar general, care a contribuit la deblocarea situaţiei şi la ajungerea în situaţia în care se poate face parada în zona Kiseleff – Arc de Triumf", a declarat preşedintele Iohannis.

Întrebat de ce Firea nu a a fost invitată la recepţia de la Cotroceni, dacă au fost atât de utile contribuţiile primarului general, Iohannis a refuzat să răspundă. "Cred că am epuizat subiectul acesta", a încheiat preşedintele.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică seara că de 1 decembrie va merge la parada naţională şi va sta în public, printre bucureşteni, nefiind invitată la tribuna oficială şi nici la recepţia de la Cotroceni.

"Mă voi duce la Arcul de Triumf, cu ceilalţi bucureşteni şi turişti, şi voi sta în public, fără să am această onoare şi demnitate de a sta la tribună", a spus ea la un post de televiziune. Gabriela Firea a afirmat că a fost uimită că nu a fost invitată nici la parada de ziua naţională, nici la recepţia de la Palatul Cotroceni.

"Este ziua naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizible care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, stat de drept, stat european, stat membru NATO. Noi prin manifestările de 1 decembrie nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor UE, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte punternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice lesne de înţeles şi de cetăţeanul simplu şi de diplomatul titrat că de la vârful statului se promovează curăţenia politică”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a nu invita persoane cu probleme penale la ceremoniile de 1 decembrie.

Klaus Iohannis a afirmat că, deşi prezumţia de nevinovăţie este respectată, "la vârful politicii acţionează şi alte criterii".

"Asta nu înseamnă în nici un caz că persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate nu sunt considerate până una alta nevinovate, doar că această nevinovăţie este un principiu pe care cu toţii îl respectăm şi condiderăm că stă la baza statului de drept, doar că la vârful politicii acţionează şi alte criterii", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că, "indiferent că sunt vinovaţi sau nu", politicienii cu probleme trebuie să facă un pas înapoi.

"Este o cutumă în toate statele democratice din Europa, din zona nord-atlantică, ca politicieni care au probleme de rezolvat cu justiţia, indiferent că sunt vinovaţi sau nu, să facă un pas înapoi până când îşi rezolvă problemele, după care dacă trece un anumit timp pot reveni în prim-planul politicii. La noi această cutumă încă nu este bine cunoscută şi nu este bine respectată, pentru a acoperi această lacună cutumară am hotărât să fac invitaţiile aşa cum bine ştiţi", a spus Iohannis.

Întrebat dacă fostul preşedinte Traian Băsescu, care are probleme în justiţie a fost invitat, Iohannis a răspuns afirmativ.

„Da, l-am invitat (pe Traian Băsescu-n.r.)”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă criteriile nu i se aplică şi lui, preşedintele a răspuns: "Ba da".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici