Deliorga, candidat PSD pentru postul de judecător CCR din partea SEnatului: Am ales PSD pentru că au cel mai numeros grup

Fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga, candidatul PSD pentru funcţia de judecător CCR a afirmat, la audierea în Comisia juridică a Senatului că el a ales PSD pentru că are cel mai numeros grup în Parlament. El a precizat că nu avut întâlniri cu social-democraţii, doar a depus documentele.

516 afișări
Imaginea articolului Deliorga, candidat PSD pentru postul de judecător CCR din partea SEnatului: Am ales PSD pentru că au cel mai numeros grup

Deliorga, candidat PSD pentru postul de judecător CCR din partea SEnatului: Am ales PSD pentru că au cel mai numeros grup

"Când am ales să candidez pentru acest post, ca orice cetăţean care îşi doreşte să aibă o reuşită în viaţă după 36 de ani în magistratură m-am gândit că singurul grup parlamentar mai numeros de la Senat este al PSD şi m-am gândit că pentru şanse de reuşită ar trebui să fac solicitarea grupului PSD. Nu am avut întâlniri cu niciunul din liderii PSD dar îl cunosc pe domnul Şerban Nicolae de peste 20 de ani şi dl Robert Cazanciuc, cu care am lucrat când a fost procuror, secretar de stat la Externe, ministru. Am depus documentele la domnul Şerban Nicolae", a declarat Cristian Deliorga.

Cristian Deliorga, fost procuror, a fost chestionat de membrii Comisie dacă un procuror ar trebui să devină magistrat.

"Am făcut parte din comisiile care au lucrat la legile justiţiei. la acea vreme eram procuror. Discuţiile au fost intense. Am susţinut ca procurorul să fie magistrat. Procurorul trebuie să fie magistrat. Din 2011 sunt judecător la Constanţa. În aceşti 36 de ani de magistratură în Constanţa, nu am făcut altceva decât să încerc să aplic legislaţia în conformitate cu normele CCR", a spus Deliorga.

Acesta a precizat că majoritatea deciziilor CCR din ultima perioadă au fost de interpretare.

"Avalanşa foarte mare a sesizărilor la CCR a determinat CCR să aibă un volum foarte mare de activitate. Este posibil ca la această avalanşă să existe anumite motivări, dar deciziile Curţii în marea lor majoritate din ultima perioadă sunt de interpretare", a afirmat candidatul pentru funcţia de judecător CCR.

Daniel Fenechiu, candidatul PNL pentru funcţia de judecător, a declarat că un politician poate fi şi magistrat al Curţii.

"Un jurist în politică poate să vizeze două fiuncţii, politică şi juridico-politică, astfel poate fi ministrul Justiţiei şi judecător CCR. Indiferent că vin din politică, raţionamentul juridic nu mi-a fost afectat niciodată de politic. În 7 ani de politică încă gândesc juridic. Curtea trebuie să fie gardianul Constituţiei, de principiu. Dar ce te faci în momentul în care eşti gardianul Constituţiei şi nu poţi să interpretezi o chestiune constituţională? Poţi să faci o analiză cu câte decizii ale CCR au fost de interpretare. Membrii CCR pot să fie inclusiv oameni care să vină din poloitică. Nu ştiu dacă e bine sau rău. Într-o viitoare reglementare a CCR ar fi bine să depolitizăm Curtea", a declarat Fenechiu.

Candidatul USR la funcţia de judecător CCR din partea Senatului este Mircea Ursuţa şi a fost audiat prin videoconferinţă.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pentru toţi candidaţii la postul de judecător al CCR. PSD l-a propus pe fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga, PNL pe senatorul Daniel Fenechiu, USR pe Mircea Ursuţa Daraban.

Senatul va avea plen începând cu ora 12.00 în care va decide asupra persoanei ce urmează să ocupe funcţia de judecător a Curţii Constituţionale. Procedurile parlamentare vin în contextul în care mandatul actualului judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu expiră pe 15 iunie.

Cristian Deliorga, propunerea PSD pentru funcţia de judecător la CCR este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

Senatorul Daniel Fenechiu, propus de PNL, este vicepreşedinte al Comisiei juridice, în timp ce USR l-a nominalizat pe avocatul Ovidiu Mircea Ursuţa Daraban.

De asemenea, Camera Deputaţilor are marţi aceeaşi procedură pentru numirea unui nou judecător la CCR. Astfel, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de judecător al Curţii. Pentru acest post s-au înscris şeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupşa şi avocatul Vlad Ştefan, propus de USR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici