Dezbaterea proiectului privind STS în plenul Camerei, amânată pentru două săptămâni

Camera Deputaţilor a decis, marţi, să amâne pentru două săptămâni dezbaterea proiectului privind STS, la propunerea PSD, care a cerut amânarea pentru modificarea proiectului astfel încât Serviciul 112 să treacă la MAI, iar STS sub control parlamentar.

173 afișări
Imaginea articolului Dezbaterea proiectului privind STS în plenul Camerei, amânată pentru două săptămâni

Dezbaterea proiectului privind STS în plenul Camerei, amânată pentru două săptămâni (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a propus, în plen, amânarea cu două săptămâni a discutării acestui proiect, motivând că, în urma discuţiei dintre primul ministru şi grupul minorităţilor, s-a ajuns la susţinerea ideii ca Serviciul 112 să treacă la Departamentul special pentru situaţii de urgenţă din MAI, condus în prezent de Raed Arafat.

Neacşu a spus că şi propunerea ca STS să treacă sub control parlamentar este "o idee constructivă, oportună" şi care trebuie transpusă în proiect.

Toţi reprezentanţii grupurilor parlamnetare au fost de acord cu amânarea dezbaterii acestei propuneri legislative.

Deputatul PDL Mircea Toader a arătat că este foarte bine ca Serviciul 112 să treacă, din punct de vedere administrativ, la noul departament condus de Arafat, dar, în rest, "lucrurile trebuie lăsate aşa cum sunt".

"Această instituţie (STS - n.r) are nu numai scopul de asigurare a legăturilor cu 112, dar şi secretizarea discuţiilor pe acest sistem cu interes naţional. Gândiţi-vă la situaţii de urgenţă că este bine să fie subordonat CSAT. Haideţi să nu schimbăm de dragul unui şef de instituţie", a afirmat Toader.

Deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a spus că rearanjarea administrativă a Serviciului 112 este bună şi că nu vede de ce trebuie să existe din partea STS un alt regim decât cel al SRI şi SIE.

Victor Paul Dobre (PNL) a arătat că şi PNL este de acord cu retrimiterea proiectului la comisie şi că, dacă se doreşte un proiect bun, nu este nevoie de o urgenţă de două săptămâni.

"Dacă dorim o lege ca lumea, nu e nevoie de o urgenţă de două săptămâni", a spus Dobre.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, marţi dimineaţă, pentru MEDIAFAX că parlamentarii PNL se vor abţine de la votul asupra proiectului de lege STS, în plenul Camerei Deputaţilor, precizând că serviciul se află în prezent sub control parlamentar şi ar fi periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu Grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

"Domnul Pambuccian mi-a propus, în numele Grupului, ca la proiectul de lege privind STS, să încercăm să găsim în Parlament, o formulă chiar mai bună decât cea propusă de Guvern, şi anume Serviciul 112, care peste tot în lume este la Ministerul de Interne, să treacă la Ministerul de Interne, iar STS să fie sub control parlamentar", a spus Victor Ponta.

El a spus că, din punctul de vedere al USL, pentru că ştia despre acest proiect şi l-a discutat şi cu ceilalţi colegi, consideră că "este o idee chiar mai bună decât cea a Guvernului". "Împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă. Îi vom consulta şi pe colegii liberali şi pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, şi în felul acesta, sper ca soluţia finală a legii să fi o soluţie europeană şi o soluţie cât mai puţin disputată politic", a spus preşedintele PSD.

Ponta a spus că Varujan Pambuccian va lucra cu ceilalţi parlamentari de profil la amendamente pe proiectul de lege al Guvernului. "Am spus că grupurile noastre parlamentare susţin o modificare a proiectului în acest fel, Serviciul 112, ca peste tot în Europa, să fie la Ministerul de Interne, la Departamentul pe care îl conduce domnul Arafat, iar STS nu la Guvern, nu la Preşedinţie, şi anume la Parlament", a spus premierul Ponta.

Varujan Pambuccian a spus, la rândul său, că este o chestiune de logică şi că, astfel, nu se mai folosesc instituţiile statului în lupta politică. "E logic pentru că rolul STS este să securizeze convorbirile care utilizează mijloace electronice, între toate instituţiile statului, şi atunci este normal ca şi puterea şi opoziţia să aibă un control asupra felului în care se realizează această securizare, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de suspiciuni de nicio parte", a spus Pambuccian.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, săptămâna trecută, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.

Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.

Proiectul de lege privind STS va fi dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, urmând să fie analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi apoi în plen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici