Dezbateri aprinse în Senat la proiectul privind pensiile speciale

Senatorii au dezbătut proiectul de lege privind pensiile speciale. „Sunt unii specializaţi în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetăţeanului român”, spune Radu Oprea despre parlamentarii USR. Alina Gorghiu a cerut să nu se mai vorbească „despre generalul Ciucă în termenii ofensatori”.

327 afișări
Imaginea articolului Dezbateri aprinse în Senat la proiectul privind pensiile speciale

UPDATE 12:24 Senatul a aprobat proiectul de lege privind pensiile speciale

„Îmi aduc aminte un articol scris de dl. Dîncu, care spunea că azi trăim în emocraţie, nu în democraţie, e venind de la emoţie. Sunt unii specializaţi în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetăţeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalităţile. Inegalităţile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate. Dar, din păcate, într-o perioadă a emoţiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoţii, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică”, spune în plenul Senatului Radu Oprea.

La rândul său, Ştefan Pălărie (USR) l-a criticat pe premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL.

„O să vorbim despre domnul premier Nicolae Ciucă, premierul ţării, un om blajin, neconflictual, multă lume îl apreciază. Domnul Nicolae Ciucă îşi poată o primă cravată în funcţie de salarizarea dumnealui, câştigă 16.400 de lei, net, are o cravată pentru acest salariu. Problema este că mai are o cravată, invizibilă, care e tot acolo, are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux, care primeşte 18.000 de lei, pe lângă cei 16.400 de lei, pentru faptul că a ieşit în condiţii speciale la pensie din armată. Nu mai spunem că a ieşit anticipat (..) În baza legilor dvs şi as amendamentelor dvs, aş vrea să dau citire unui mic calcul, cu cît va fi impozitat. Domnul Nicolae Ciucă, am făcut un calcul, 550 de lei, nu ştiu cât este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu ştiu cum veşi reuşi să obţineţi o mare performanţă, Dvs aţi făcut ca pensia specială de parlamentar să nu se mai numească pensie specială, ci indemnizaţie de parlamentar pentru limitare de vârstă. Această mică rebotezare, nu intră în incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea să aibă salariu, pensie specială de militar şi încă o pensie specială de parlamentar”, spune Ştefan Pălărie.

Senatorul USR afirmă că proiectul „nu mută nicio pensie specială pe principiul contributivităţii, echitabil pentru toţi cetăţenii români, şi nu contribuie la o sustenabilitate a sistemului de pensii”

Alina Gorghiu a cerut să nu se mai vorbească „despre generalul Ciucă în termenii ofensatori”.

„Am o rugăminte pentru vorbitori, înţeleg nevoia de a a se afirma politic, şi de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege, dar o să vă rog să vă aduc aminte că vorbim despre legea pensiilor speciale şi nu despre generalul Nicolae Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească. Când dl Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan şi Irak, când o să fie şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, atunci o să vă rog să vorbiţi despre generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit. Până atunci ar trebui, fiecare dintre noi, să vorbim despre lege”, a spus Gorghiu.

Virgil Guran, senator PNL, afirmă că pensia media a militarilor este de circa 4000 de lei.

„Nu sunt de acord când aud cum se vorbeşte despre colegii militari, colegii care au ieşit la pensie. Această pensie medie e de aproximativ 4000 de lei în Armată. (...) Văd că vorbesc foarte mulţi despre armată şi sunt foarte mulţi care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară şi să-i invităm să vadă ce înseamnă să faci armata. Pensia nu e nci nesimţită, nici specială, ci este pensie militară. Cei care au pensii mai mari au fost în teatre de operaţiuni. Ştiţi ce condiţii sunt? Poate aţi văzut în filme cei care ne ţineţi teorie”, afirmă Guran.

Rodica Boancă (AUR) a criticat proiectul de lege.

„Toate pensiile sunt pensii de serviciu, dacă nu sunt indemnizaţii sociale, se primesc în urma unui serrviciu pe care cetăţeanul l-a avut. Mă aşteptam din partea dvs să aduceţi în acest moment echitate socială, pentru că vorbiţi foarte des despre soluţii, măsuri. Faptul că nu aţi eliminat nicio pensie specială, faptul că aîşi menţinut şi veţi menţine în continuare o dicrminare şi o segregare socială ăîntre categorii sociale, arată doar că nu vă asumaţi, că vă temeţi şi că oferiţi unor poli sociali, unor categorii şi profesii mult mai multă dominare”, afirmă Boancă.

Senatorii urmează să dea votul final, proiectul urmând să fie trimmis Camerei Deputaţilor, apoi preşedintelui Klaus Iohannis la promulgare.

Preşedintele Klaus Iohannis spune, întrebat despre modificările aduse în Senat la proiectul pensiilor speciale, că nu comentează „legi care sunt pe parcurs parlamentar”: „Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici