Video DNA: Ponta nu a fost pus sub control judiciar după inculparea sa în dosarul "Turceni-Rovinari" - VIDEO

Victor Ponta nu a fost pus sub control judiciar după ce procurorii au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat în dosarul "Turceni-Rovinari", anchetatorii luând măsura asigurătorie a sechestrului pe bunuri mobile şi imobile ale premierului.

1674 afișări

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat luni, într-un comunicat de presă, că în dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de "inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor".

În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Victor Ponta, a precizat DNA.

COMUNICATUL DNA

De asemenea, conform sursei citate, anchetatorii i-au adus la cunoştinţă luni lui Victor Ponta calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii" de la complexele energetice Turceni şi Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi a persoanelor din sfera relaţională a acestuia.

În 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură "Şova şi Asociaţii", s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că la data de 30 august 2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

În convenţia încheiată pe o perioadă nedeterminată s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară, au scris procurorii în ordonanţă.

Ulterior, printr-un act adiţional, onorariul avocatului Victor Ponta s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe lună, începând cu luna aprilie 2008.

Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru, susţin procurorii.

"Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", au mai arătat procurorii.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-ar fi înţeles cu Dan Şova ca acesta să întocmească, în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. Întrucât specializarea juridică lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

"Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste», după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA «Şova şi Asociaţii», avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte", au notat procurorii în ordonanţă.

Procurorii susţin că Victor Ponta a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial din Bucureşti.

În perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, Ponta ar fi beneficiat şi de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi ar fi plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total fiind vorba de 79.641,11 lei.

"În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi. Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii», la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel", au mai arătat procurorii.

Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Şova, iar procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru.

Sursele citate au precizat că premierul nu a dat luni o declaraţie la DNA, folosindu-se de dreptul la tăcere.

Premierul Victor Ponta a fost luni la DNA, el spunând la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, că nu a dat declaraţii în dosarul în care este cercetat şi că pentru audieri va reveni în luna august.

Întrebat dacă demisionează din funcţia de premier, Victor Ponta a spus: "Nu vreţi să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament".

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari şi ar fi fost săvârşite în perioada în care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.

În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia şi pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în ţară în 8 iulie, după o absenţă de aproape o lună.

La cinci zile după ce s-a întors în ţară, Ponta a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată duminică seara pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.

"Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştiinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevazută de Constituţie!)", se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, preşedintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum şi membrilor BPN, ai CeXN şi Consiliului Naţional al partidului.

De asemenea, Ponta spune că, dacă nu va avea nicio soluţie în justiţie, care să îi justifice nevinovăţia, "până la data congresului PSD", nu va mai candida la nicio funcţie şi va "lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid".

Premierul Victor Ponta a vândut, în mai, două apartamente, a dobândit un altul, prin schimb cu socrul său, Ilie Sârbu, a donat o casa de vacanţă, a cedat maşina Citroen şi a declarat că deţine o cotă de 1/2 dintr-o casă de vacanţă la Cornu, pentru care până în 2014 titular era doar soţia sa. Modificările rezultă din ultima declaraţie de avere a premierului, completată pe 15 iunie.

Victor Ponta a notat în declaraţia de avere că pentru cele două apartamente vândute a primit câte 75.000 de euro, că apartamentul primit prin contract de schimb are o suprafaţă de 175 mp, iar apartamentul înstrăinat, în 6 aprilie, tot prin contract de schimb, a fost evaluat la 143.050 euro. De asemenea, autoturismul, cedat prin cesiune a contractului de leasing, a fost înstrăinat în 25 mai, către SC Conexiuni Professional Service, cu o valoare de transfer a contractului de 5.000 de euro.

Ilie Sârbu menţionează, la rândul său, în ultima declaraţie de avere, din 15 iunie, că în luna aprilie a încheiat un contract de schimb de apartamente cu Victor Ponta şi Daciana Sârbu. Totodată, Ilie Sârbu menţionează că, printr-un contract de schimb, a achiziţionat un apartament în suprafaţă de 119 mp.

Ponta a mai trecut, în noua declaraţie de avere, o serie de bunuri deţinute de soţia lui, Daciana Sârbu, precum: două terenuri, din judeţele Prahova şi Dâmboviţa, în suprafaţă totală de peste 10.000 mp; o casă de vacanţă în comuna Cornu, judeţul Prahova, de 196 mp; conturi şi depozite bancare în valoare totală de peste 62.000 de lei şi aproape 150.000 de euro. Tot pe numele Dacianei Sârbu este declarat un contract de leasing în valoare de 34.500 de euro, luat în 2013 şi scadent în acest an.

Premierul a menţionat în declaraţia de avere că deţine, împreună cu Daciana Sârbu, o casă de vacanţă în comuna Cornu, în suprafaţă de 202 mp, construită în 2010. Casa de vacanţă era menţionată în declaraţia de avere a Dacianei Sârbu din iunie 2014, însă atunci doar soţia lui Ponta era trecută ca titular.

Premierul declară, totodată, o sumă cu 50.000 de euro mai mică în conturile bancare personale.

Ca investiţie directă, Victor Ponta are o promisiune de cumpărare a unui imobile în valoare de 200.000 de euro, menţionată într-un antecontract. De asemenea, premierul mai notează în declaraţia de avere două împrumuturi acordate de soţia lui, în cuantum total de aproximativ 148.000 de lei, firmei D&C Sweets SRL şi o donaţie de 50.000 de euro.

Premierul Victor Ponta a primit, în 2014, o indemnizaţie în cuantum total de 74.208 lei, iar soţia sa a primit 74.408,64 euro, în calitate de europarlamentar.

În declaraţia de avere din 17 septembrie 2014, depusă atunci când a candidat la Preşedinţie, Victor Ponta arăta că deţine, împreună cu soţia, Daciana, un apartament de circa 95 mp în Bucureşti, achiziţionat în 2012. De asemenea, el menţiona că a dobândit, în 2013, prin lichidare a patrimoniului Cabinetului de avocat "Ponta Victor Viorel", două apartamente în Bucureşti, fiecare de circa 65 mp şi a cumpărat, în 2006, un teren intravilan de 1.371 mp şi o casă de 63 mp în judeţul Gorj.

Premierul declara atunci că are în conturi, la Unicredit Ţiriac Bucureşti, aproape 4.900 de lei şi aproximativ 53.000 de euro, iar la BRD Bucureşti - 12.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici