DNA: Trăşculescu, cercetat pentru trafic de influenţă şi instigare la fals şi la spălare de bani

Deputatul PDL Alin Trăşculescu este cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, potrivit DNA.

526 afișări
Imaginea articolului DNA: Trăşculescu, cercetat pentru trafic de influenţă şi instigare la fals şi la spălare de bani

DNA: Trăşculescu, cercetat pentru trafic de influenţă şi instigare la fals şi la spălare de bani (Imagine: Alex Chitu - MediafaxFoto)

În acelaşi dosar, este cercetat Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (cinci acte materiale), şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (patru acte materiale), se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Trăşculescu, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic (PDL - n.r.), a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui sumele solicitate.

Pentru obţinerea banilor, susţin procurorii, deputatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător.

Din banii pretinşi, Trăşculescu a primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 de lei. Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale. În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC Maryna Exclusiv SRL a fost transferată suma totală de 404.000 de lei, se mai precizează în comunicatul DNA.

Ulterior, în acelaşi scop, deputatul a pretins denunţătorului încă 1.100.000 de lei, pe care a impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 de lei şi, respectiv, 1.050.000 de lei. În acest context, la data de 6 noiembrie 2012, în scopul obţinerii banilor, Trăşculescu l-a determinat pe inculpatul Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL. Ca urmare, firma denunţătorului a transferat în contul SC Maryna Exclusiv SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil.

La 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunţător 50.000 de lei, pentru a fi remisă lui Trăşculescu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, precizează DNA.

Sâmbătă, 11 noiembrie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi pentru 24 de ore.

"Având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituţia României, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a încunoştiinţat pe ministrul Justiţiei cu privire la efectuarea percheziţiei şi reţinerii inculpatului Trăşculescu Alin-Silviu", se mai arată în comunicatul DNA.

Marian Valeriu Calotă va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, conform sursei citate.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici