Dragnea, despre dezincriminarea conflictului de interese: Nu susţin iniţiative din astea singulare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marţi că nu susţine demersul unor parlamentari, printre care social-democraţii Florin Iordache şi Daniel Florea, potrivit căruia aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese.

205 afișări
Imaginea articolului Dragnea, despre dezincriminarea conflictului de interese: Nu susţin iniţiative din astea singulare

Dragnea, despre dezincriminarea conflictului de interese: Nu susţin iniţiative din astea singulare (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Eu am spus-o mai demult şi o spun în continuare: nu susţin iniţiative din astea singulare sau care sunt bucăţi dintr-o concepţie. La un moment dat, probabil după alegerile parlamentare, va trebui iniţiată o dezbatere serioasă pe subiectele care au tot fost discutate de tipul ăsta", a declarat Liviu Dragnea.

În opinia lui, o astfel de dezbatere trebuie gestionată de Ministerul Justiţiei sau de societatea civilă, la care să participe oameni asupra cărora nu pot plana suspiciuni de subiectivism.

"La finalul dezbaterii, toată lumea să înţeleagă cum e mai bine, dacă trebuie modificat ceva sau nu, dar numai cu argumente", a mai spus Dragnea.

Deputaţii PSD Florin Iordache şi Daniel Florea, împreună cu Marton Arpad, UDMR, au depus o iniţiativă legislativă de interpretare a Statutului care stipulează că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese.

Potrivit iniţiativei, interdicţiile introduse prin art 38 alin 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ''nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora''.

În perioada 2011 – 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în cazul deputaţilor şi senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă şi 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală. În ceea ce priveşte conflictele de interese de natură administrativă, ANI a câştigat definitiv şi irevocabil în 22 de cazuri şi doar într-un singur caz instanţa a anulat raportul de evaluare emis de Agenţie, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de natură penală, în 18 cazuri instanţa a emis sentinţe de condamnare la închisoare cu suspendarea pedepsei, în 3 cazuri amendă administrativă iar în 5 cazuri, dosarele se află pe rolul organelor de cercetare penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici