Dragnea: OUG privind interceptările nu trebuie respinsă, am luat act de propunerea lui Tăriceanu şi atât. Nicio instituţie a statului să nu aibă ştirbită în niciun fel capacitatea de investigare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că atentatele de la Bruxelles trebuie să fie urmate de o ripostă extrem de hotărâtă, afirmând că în acest context OUG privind interceptările trebuie abordată în aşa fel încât capacitatea de investigaţie a instituţiilor statului să nu fie ştirbită.

398 afișări
Imaginea articolului Dragnea: OUG privind interceptările nu trebuie respinsă, am luat act de propunerea lui Tăriceanu şi atât. Nicio instituţie a statului să nu aibă ştirbită în niciun fel capacitatea de investigare

Dragnea: OUG privind interceptările nu trebuie respinsă, am luat act de propunerea lui Tăriceanu şi atât. Nicio instituţie a statului să nu aibă ştirbită în niciun fel capacitatea de investigare (Imagine: Andreea Alexandu / Mediafax Foto)

''Eu şi toţi colegii mei condamnăm cu toată hotărârea actele oribile care s-au petrecut la Bruxelles şi transmitem condoleanţele noastre sincere familiilor victimelor şi ne exprimăm speranţa că toţi răniţii se vor însănătoşi. Trebuie o ripostă extrem de hotărâtă pentru că deja nu mai putem vorbi despre cazuri izolate sau de un mecanism haotic. Este destul de multă organizare (a atacurilor teroriste-n.r.), din păcate'', a afirmat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a subliniat că parlamentarii au obligaţia de a preveni ştirbirea capacităţii investigative a instituţiilor statului.

''În acest context, cred că ar trebui să avem şi noi o abordare sănătoasă, în România, în ceea ce priveşte discuţia care se poartă de câteva zile privind mecanismul de interceptări din România. Avem obligaţia să asigurăm pentru statul român capacitate investigativă, să nu fie ştirbită deloc, instituţiile abilitate ale statului să aibă capacitateaa să protejeze cetăţenii români împotriva riscurilor teroriste generate de riscuri asimetrice, precum şi lupta împotriva corupţiei şi a infracţionalităţii grave să nu fie afectate'', a spus el.

Liderul PSD a susţinut că domenii precum ''criminalitatea economico-financiară, cibernetică, traficul de droguri, de persoane, marea corupţie trebuie introduse, prin lege, în zona riscurilor la adresa securităţii naţionale'', afirmând că acest lucru se poate face prin amendarea OUG privind interceptările sau printr-un nou proiect de lege.

Liviu Dragnea a susţinut că OUG privind interceptările nu trebuie respinsă, ci amendată, afirmând că PSD va prezenta un punct de vedere articulat pe această temă în zilele următoare.

El a afirmat că a luat act de iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu privind interceptările.

''Am vorbit, mi-a prezentat iniţiativa dumnealui. Am luat act de ea şi atât'', a precizat Dragnea.

El a afirmat că atunci când statul scoate în stradă soldaţi înarmaţi se poate vorbi despre un ''faliment al sistemului informativ''.

''Trebuie să avem o abordare extrem de serioasă, fără patimă (…) şi cu multă responsabilitate pentru că eu personal şi cred că nimeni din România nu îşi doreşte să vadă soldaţi înarmaţi pe stradă. Nu sunt specialist, dar cred că în momentul în care într-o ţară, într-un oraş, apar pe stradă soldaţi înarmaţi asta poate duce la concluzia că este un fel de faliment al sistemului informativ. În acest context, PSD va avea o abordare extrem de lucidă şi responsabilă pe marginea OUG emise de Guvern, pentru că ne interesează că nicio instituţie a statului să nu aibă ştirbită în niciun fel capacitatea de investigare şi de protecţie a cetăţenilor români'', a accentuat liderul PSD.

Preşedintele PSD a mai spus că decizia CCR privind interceptările a blocat pentru circa 11 zile accesul instutuţiilor la informaţii, afirmând că nu ştie cui a fost de folos această decizie şi că nu poate spune dacă a existat o altă motivaţie în spatele ei.

''Nu ştiu câtă lume ştie, dar 7-10 zile, poate 11, în România, s-a pierdut acces la foarte multe informaţii de care foarte multe instituţii aveau nevoie. Din momentul în care motivaţia CCR a fost publicată a apărut un gol care nu ne ajută pe niciunul. Mă rog, pe niciunul dintre noi sau pe majoritatea românilor. Nu ştiu dacă ajută pe alţi, dacă a fost o altă motivaţie în spate, nu ştiu, dar rezultatele ca să nu devină catastrofale trebuie cu multă responsabilitate, toţi cei care avem acum temporar puterea de decizie să acţionăm în sensul celor spuse de mine la început'', a conchis Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici