EUobserver: Politicienii ce se bat pentru funcţiile de conducere ale UE, după alegeri. Klaus Iohannis nu prinde "primul 11" şi nici "lotul extins"

  • Cu patru luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European (PE), există deja numeroase propuneri pentru funcţiile de conducere ale UE.
  • Publicaţia Euobserver a întocmit o listă cu aproximativ 20 de nume de politicieni ce sunt văzuţi ca posibili ocupanţi ai poziţiilor de conducere din UE, după alegeri.
  • Klaus Iohannis despre care s-a vorbit mult în România că ar avea şanse să fie ales lider al Consiliului European nu prinde acest "prim 20".
814 afișări
Imaginea articolului EUobserver: Politicienii ce se bat pentru funcţiile de conducere ale UE, după alegeri. Klaus Iohannis nu prinde "primul 11" şi nici "lotul extins"

EUobserver: Politicienii ce se bat pentru funcţiile de conducere ale UE, după alegeri. Klaus Iohannis nu prinde "primul 11" şi nici "lotul extins"

Cursa pentru funcţiile de conducere pare să se joace între aproximativ 20 de persoane.

Potrivit EUOBSERVER, favoriţii sunt: Ursula von der Leyen, Xavier Bettel (un fost lider liberal luxemburghez), António Costa (un fost prim-ministru socialist portughez), Alexander de Croo (prim-ministrul liberal belgian), Mario Draghi (un tehnocrat italian şi fost şef al BCE), Mette Frederiksen (prim-ministrul danez de centru-stânga), Kaja Kallas (prim-ministrul liberal estonian), Enrico Letta (deputat italian de centru-stânga şi fost prim-ministru), Mark Rutte (fost prim-ministru liberal olandez), Pedro Sánchez (prim-ministrul socialist spaniol) şi Leo Varadkar (liderul irlandez de centru-dreapta).

În cursă dar cu şanse mai mici: Katarina Barley (europarlamentar german de centru-dreapta şi fost ministru al justiţiei), Krišjānis Kariņš (ministrul de externe leton de centru-dreapta), Micheál Martin (ministrul de externe irlandez de centru-dreapta), Teresa Ribera (vicepremier spaniol socialist), Maroš Šefčovič (comisar european slovac de centru-stânga) şi Frans Timmermans (fost comisar european olandez de culoare verde), Nicolas Schmit (comisar european luxemburghez), Terry Reintke şi Bas Eickhout.

Conducere UE şi principalele funcţii

Preşedinţia Comisiei Europene este cea mai puternică din punct de vedere al profilului public, al competenţelor legislative şi al ponderii bugetare. Iar actuala preşedintă, conservatoarea germană Ursula von der Leyen, şi-a mărit rolul prin adăugarea politicii externe la portofoliu.

Preşedinţia Consiliului UE este cea mai înaltă funcţie din punct de vedere protocolar, când vine vorba de prezidarea summiturilor UE şi de primirea personalităţilor străine.

Funcţia de preşedinte al Parlamentului European, deţinută de creştin-democrata malteză Roberta Metsola, este în mare parte onorifică, dar ajută la stabilirea agendei adunării UE, care are din ce în ce mai multe puteri co-legislative.

Postul şef al diplomaţiei Uniunii Europene, deţinut în prezent de socialistul spaniol Josep Borrell, se află pe locul al doilea din punct de vedere al ierarhiilor formale, dar a crescut şi în importanţă politică datorită înmulţirii conflictelor din Europa şi din vecinătatea sa în ultimii cinci ani.

Posturile de secretar general al NATO şi de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) nu au nimic de-a face cu alegerile europarlamentare, dar pot fi o recompensă pentru orice tabără care a pierdut în cursa principală.

Cele mai puternice portofolii la nivel de comisari ale Comisiei Europene - care includ piaţa unică, climatul, concurenţa, comerţul, energia, afacerile fiscale, agricultura şi extinderea - pot fi, de asemenea, oferite drept compensaţie celor care au pierdut cele mai importante posturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici