EXCLUSIV. Bar Mizrachi, supravieţuitor al atacului Hamas: „Israel trebuie să lupte. Soluţia celor două state este doar un bandaj prost pe rană”

  • Bar Mizrachi, supravieţuitor al atacului Hamas, ne-a mărturisit, într-un interviu exclusiv realizat la Budapesta, ce simte un israelian în urma atacului Hamas din 7 octombrie.
  • Bar Mizrachi este student la Medicină; la momentul atacului era în vizită la părinţii lui în Gevim şi a supravieţuit atacului.
  • Bar Mizrachi: „Hamas a ucis, a răpit oameni. Pe de altă parte, Hamas este ales de fiecare dată. Noi suntem comunităţi care credeau în coexistenţă”.
162 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. Bar Mizrachi, supravieţuitor al atacului Hamas: „Israel trebuie să lupte. Soluţia celor două state este doar un bandaj prost pe rană”

EXCLUSIV. Bar Mizrachi, supravieţuitor al atacului Hamas: „Israel trebuie să lupte. Soluţia celor două state este doar un bandaj prost pe rană”

Localitatea israeliană Kibbutz Gevim a fost înfiinţată în 1947, cu un an înaintea fondării statului Israel. Situată la 3 kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza, localitatea a fost cartier general al forţelor de apărare israeliene în timpul războiului arabo-israelian din 1948 şi a primit mai târziu numele de Gevim. La fel ca alte comunităţi israeliene din apropierea Gaza, şi Gevim a fost atacat de terorişti Hamas pe 7 octombrie.

Cine este Bar Mizrachi

Bar Mizrachi este student la Medicină; la acel moment era în vizită la părinţii lui în Gevim şi a supravieţuit atacului. El face parte din grupul „Eroii luminii”, o delegaţie fondată de Organizaţia Mondială Sionistă (Zionist World Organisation) şi Agenţia Evreiască (Jewish Agency) pentru a aduce lumina şi speranţa comunităţilor evreieşti din lumea întreagă.

Mizrachi ne-a mărturisit, într-un interviu exclusiv realizat la Budapesta, dacă simte dorinţă de răzbunare după acest atac.

„Uneori trebuie să verşi sânge ca să fii în siguranţă”

Răzbunarea mea, răzbunarea Israelului este să rămână fermă şi să rămână o democraţie liberală, evreiască şi în anii următori. Cred că duşmanii noştri vor să renunţăm la valorile noastre. Pe de altă parte trebuie să luptăm să ne luăm înapoi ostaticii, să îi salvăm şi să facem totul ca aşa ceva să nu se mai întâmple niciodată. Iar niciodată înseamnă că trebuie să iei arma în mână nu pentru că vrei sânge, ci pentru că uneori trebuie să verşi sânge ca să fii în siguranţă”.

Percepţia generală este că în Fâşia Gaza sunt civilii, palestinienii de zi cu zi şi Hamas, cei care lansează atacuri ucigaşe. Însă cei care trăiesc aproape de Gaza văd lucrurile cu alţi ochi după ziua de 7 octombrie.

„Hamas a ucis, a răpit şi totuşi este ales de fiecare dată”

„Hamas a ucis, a răpit oameni. Pe de altă parte, Hamas este ales de fiecare dată. Noi suntem comunităţi care credeau în coexistenţă. Nu conta dacă eşti de dreapta sau de stânga, erau oameni care veneau din Gaza să lucreze cu noi şi când veneau, beam cafea împreună în casele noastre, luam cină la aceeaşi masă. Nu i-am tratat diferit niciodată. Am fost foarte empatici cu ei. Şi totuşi, când am fost atacaţi, ei au făcut-o cu telefoanele celor din Gaza care au lucrat la noi, civilii care au lucrat la noi în kibbutz. Au venit cu informaţii despre familiile care au arme acasă. Şi au venit cu aceste informaţii de la oamenii care au lucrat la noi. Au făcut asta în multe kibbutzuri”.

„Totdeauna ai o alegere”

 

Pot să spun că ne simţim trădaţi. Pentru că totdeauna ai o alegere. Şi cred că au făcut o alegere. Alegerea lor a fost să dea informaţii despre noi cum ne poate ucide Hamas. Iar pe 7 octombrie în Gaza mulţi au sărbătorit. Deci e foarte greu pentru mine să văd oameni fără legătură, deşi raţional există probabil oameni care nu au legătură şi nu sprijină Hamas”.

„Israel va trebui să lupte”

„Am crescut într-un mediu în care puteai fi liberal, puteai trăi cu oameni diferiţi faţă de tine. Poţi coexista, dar tot trebuie să creşti cu garduri, cu garduri şi arme. Cred că Israel va trebui să lupte până când cealaltă parte va educa în aşa fel încât să nu ne vrea răul. Acum, în manualele din şcolile ONU din Gaza găseşti Mein Kampf, vezi portretele liderilor fondatori Al-Qaeda puse pe pereţi ca nişte eroi. Mai mult, vezi că la şcoală copiilor li se predă că într-o zi vor trăi nu doar în Ierusalim, dar şi în Tel Aviv”.  

Soluţia celor două state – „un bandaj prost pe rană”

După 7 octombrie, se vorbeşte tot mai des de soluţia a două state separate, Israel şi Palestina pe actualul teritoriu al Israelului. Însă, pentru o soluţie viabilă ar fi nevoie de lideri credibili, mai spune Mizrachi.

„În acest moment, soluţia celor două state, când cele două partide ale palestinienilor sunt Hamas, care câştigă toate alegerile din 2007, şi Fatah, cu Mahmoud Abbas… Când oamenii spun că Abbas este un lider bun, trebuie să se uite la teza lui de PhD. În teza lui, el spune că Holocaustul de fapt nu s-a întâmplat, iar organizaţiile sioniste aveau multe legături cu naziştii… dacă ăsta e liderul vostru… apoi, Abbas nu a condamnat masacrul din 7 octombrie, care este împotriva islamului, împotriva umanităţii. Dacă ăsta e liderul vostru, oameni corupţi, care nu vor decât bani şi să rămână la putere, aceştia nu sunt lideri cu care Israel poate încheia acorduri. De aceea soluţia celor două state nu ar fi o soluţie, ci un bandaj prost pe rană”.

Mesaj de Crăciun pentru români

În timp ce Fâşia Gaza este sub teroare, românii se pregătesc de sărbătorile de Crăciun. Iată mesajul tânărului israelian pentru România:

 

„Am fost anul trecut în România, mi-a plăcut foarte mult. Oamenii sunt calzi. În România şi în Ungaria au existat comunităţi evreieşti puternice în trecut. De obicei comunităţile evreieşti erau puternice în comunităţi şi popoare cu mintea deschisă. Şi întotdeauna au prosperat împreună. Îmi doresc ca naţiunile noastre, români şi israelieni, să prospere împreună în strânsă legătură. Şi vreau să le doresc Crăciun fericit şi îi rog să se roage pentru ostatecii noştri care sunt încă prizonierii Hamas, în acest coşmar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici