EXCLUSIV - Guvern: Modificările la referendum nu au probleme de legalitate. Curtea Constituţională le-a avizat deja în 2007

Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

2955 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Guvern: Modificările la referendum nu au probleme de legalitate. Curtea Constituţională le-a avizat deja în 2007

EXCLUSIV - Guvern: Modificările la referendum nu au probleme de legalitate. Curtea Constituţională le-a avizat deja în 2007

În documentul obţinut de MEDIAFAX, Guvernul arată că Legea 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum, a fost supusă deja controlului de constituţionalitate exercitat de Curtea Constituţională şi că, prin Decizia 420/2007, Curtea Constituţională a constatat că modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constituţională

Prin Legea 129/2007 s-a stabilit că articolul 10 din Legea 3/2000 va avea următorul cuprins: "Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum".

Ulterior, se mai arată în document, prin Legea 62/2010 privind aprobarea OU 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 10 a fost modificat în sensul că demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

"Considerăm că actuala propunere de modificare a articolului 10 din Legea 3/2000, prin care demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum, nu ridică probleme de legalitate şi, mai mult decât atât, este în concordanţă cu cele precizate de Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa, respectiv Deciziile Curţii Constituţionale 147/2007 şi 420/2007", este concluzia Guvernului.

De asemena, proiectul reglementează componenţa Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotărârilor de către acesta, precum şi posibilitatea BEC de a emite hotărâri în interpretarea legii, precum şi alte aspecte organizatorice.

Curtea Constituţională urmează să se întrunească vineri dimineaţa, pentru a se pronunţa asupra cererii USL de suspendare din funcţie a şefului statului, la ora 17.00 fiind programată şedinţa comună a celor două camere pentru dezbaterea şi aprobarea acestei solicitări.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, la Parlament, dacă cererea de suspendare a sa din funcţie este constituţională, el răspunzând: "Doar Curtea Constituţională poate decide".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici