Fenechiu îi cere lui Zgonea, din închisoare, să solicite Curţii Constituţionale lămuriri legate de condamnarea sa

Fostul deputat Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", a trimis o petiţie preşedintelui Camerei Deputaţilor prin care îi cere să solicite CCR lămuriri legate de o excepţie de neconstituţionalitate privind un articol în baza căruia au fost făcute condamnările.

1437 afișări
Imaginea articolului Fenechiu îi cere lui Zgonea, din închisoare, să solicite Curţii Constituţionale lămuriri legate de condamnarea sa

Fenechiu îi cere lui Zgonea, din închisoare, să solicite Curţii Constituţionale lămuriri legate de condamnarea sa

Din Penitenciarul Vaslui, Fenechiu i se adresează lui Valeriu Zgonea în virtutea faptului că preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului li se comunică sesizările cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate, iar aceştia pot să trimită punctul lor de vedere.

Fenechiu arată că ''în ultimul timp mai multe persoane au ridicat excepţii de neconstituţionalitate'' privind articolul 13(2) din legea 78/2000, care prevede că "în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime".

Fostul deputat consideră că această prevedere trebuie abrogată pentru că folosirea sintagmei ''folos necuvenit ...pentru altul'' "permite o interpretare discreţionară'' prin repetarea unei prevederi deja existente din Codul penal privind luarea de mită şi prin ''atribuirea unui sens împotriva raţionamentului juridic''.

În scrisoarea trimisă, fostul ministru se declară nemulţumit că atât el, cât şi alte 2 persoane din conducerea firmei sale au fost condamnaţi pentru complicitate la abuz în serviciu la câte 5 ani închisoare şi au fost obligaţi la plata unei sume egale cu sumele încasate de firmele noastre, deşi, susţine el, nu a fost reţinută şi nici măcar suspectată de către instanţe vreun element care să ducă la suspiciunea că funcţionarii publici din conducerea Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova ar fi solicitat sau primit vreun avantaj ca a urmare a contractului încheiat cu firma lui Fenechiu.

''Eu consider că legiuitorul prin avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul a gândit obţinerea de către funcţionarul public, direct sau prin interpuşi, a unor avantaje. (...) Eventuala încălcare a prevederilor legislaţiei privind achiziţiile publice putea duce doar la sancţionarea contravenţională a funcţionarilor publici responsabili, în conformitate cu legislaţia achiziţiilor publice şi nicidecum încadrată ca infracţiune asimilată celor de corupţie'', argumentează fostul ministru.

În concluzie, el îi cere lui Zgonea să solicite CCR să se pronunţe în mod specific asupra aspectelor sesizate de el în scrisoare şi să înainteze petiţia Comisiei juridice ''pentru dezbatere şi eventual modificarea legii 78/2000 în scopul clarificării ei''.

Petiţia fostului deputat a fost trimisă de Biroul Permanent Comisiei juridice, care urmează să se exprime pe această temă, a anunţat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

"O petiţie din partea din partea domnului Relu Fenechiu (...) se referă la neconstituţionalitatea unui articol de care probabil dânsul este afectat. S-a trimis la Comisia juridică şi urmează să se exprime. E un cetăţean care a adresat o astfel de petiţie, s-a trimis la Comisia juridică. Chiar preşedintele Comisiei juridice a zis <<de ce nu o trimitem la Comisia de petiţii>>, că avem şi o astfel de comisie. Dar fiind că a fost adresată Biroului Permanent, era firesc s-o adresăm Comisiei juridice", a spus deputatul.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, în 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul fostului ministru şi deputat PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta având de executat cinci ani de închisoare.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În septembrie 2014, Fenechiu a cerut revizuirea pedepsei primite în dosarul "Transformatorul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici