„Trebuie să regândim cele două companii, înainte să ne gândim la profituri pe termen scurt, dar să nu uităm că milioane de români au trecut sub pragul sărăciei. Să găsim o măsură temporară, cu acordul CE (Comisiei Europene – n.r.), să facem coşul de energie şi gaze un pic mai suportabil, măcar pe şase luni”, a afirmat Geoană prezent într-o conferinţă pe teme de energie.
Guvernul intenţionează, de la începutul anului 2009, să comaseze în două entităţi cele mai importante companii energetice.
El a adăugat că acesta este un mesaj „raţional”, însă ulterior s-a scuzat că introduce un „diapazon mai social”.
„Este un mesaj raţional, nu social. Mă scuzaţi dacă introduc un diapazon mai social, şi nu economic”, a adăugat Geoană, spunând că se referă la sprijinirea românilor care întâmpină dificultăţi financiare.
El a afirmat că România se îndreaptă spre „îndatorare fără dezvoltare”, iar într-un model economic îmbunătăţit energia trebuie să ocupe un loc central.
„Ne îndreptăm spre îndatorare fără dezvoltare, şi mă refer la actualii guvernanţi. Am fost şi noi (PSD – n.r.) la guvernare, chiar dacă nouă luni, şi-mi asum asta”, a spus Geoană.
Pe de altă parte, Geoană a spus că se împotriveşte ideii privatizării companiilor energetice strategice, precum Romgaz Mediaş şi Transelectrica (TEL), dar că agreează ideea listării unor pachete de acţiuni la aceste companii pe piaţa de capital.
„Sunt împotriva privatizării de acţiuni la Romgaz şi Transelectrica, dacă vrem să jucăm un rol energetic în regiune. A, putem lista o parte din acţiunile lor la bursă, dar uitaţi-vă la Cehia sau alte ţări, care îşi protejează interesele”, a mai spus Geoană.
Ministerul Economiei are în vedere plasarea pe piaţa de capital a unor pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii energetice, precum Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi Transgaz Mediaş (TGN).