Infrastructura României, în atenţia Kazahstanului pentru exporturi către UE

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a declarat, marţi, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu că ţara sa este interesată să folosească infrastructura României pentru exportul mărfurilor către Uniunea Europeană.

94 afișări
Imaginea articolului Infrastructura României, în atenţia Kazahstanului pentru exporturi către UE

Traian Băsescu şi reşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi noi am analizat probleme ale dezvoltării în continuare a cooperării dintre noi. Noi suntem intersaţi să ne folosim de infrastructura de transport românească pentru tranzitul materiilor prime, al cerealelor şi al altor mărfuri, în Uniunea Europeană. Vreau să vă reamintesc că în anul 2007 a fost semnat un protocol de cooperare între porturile Constanţa şi Aktau", a declarat Nursultan Nazarbayev după convorbirile avute cu şeful statului român, Traian Băsescu.

Şeful statului cazah a afirmat că, în plan politic, pentru dezvoltare relaţiilor bilaterale au fost create toate condiţiile necesare.

"La nivel mondial se dezvoltă un dialog de încredere intens. În noiembrie 2007 eu am vizitat Bucureştiul, relaţiile interguvernamentale şi interparlamentare se dezvoltă intens. Se lucrează intens şi cu succes în cadrul comisiei interguvernamentale de comerţ şi economie şi, de asemenea, în cooperarea tehnică şi ştiinţifică. Totodată sunt convins că actuala vizită a preşedintelui Băsescu va da un nou impuls dezvoltării relaţiilor dintre Kazahstan şi România în diverse sfere", a adăugat Nazarbayev.

Traian Băsescu a afirmat că România poate fi beneficiara resurselor energetice, dar şi a materiei prime necesare creării sau producerii de combustibil nuclear pentru reactoare.

"România poate fi un partener pentru dezvoltarea industrială a Kazahstanului, fie că este vorba despre producţia de echipamente petroliere, de echipamente nucleare sau de echipamente energetice în general. România înţelege perfect nevoia Kazahstanului de a-şi deschide posibilităţile de export către piaţa uriaşă a UE, o piaţă de 500 de milioane de cetăţeni. De aceea, în interiorul parteneriatului pe care îl stabilim cu Kazahstanul, utilizarea infrastructurii româneşti, fie că vorbim de portul Constanţa, de sistemul feroviar, de sistemul rutier sau în mod deosebit, de fluviul Dunărea, care traversează teritoriul UE, unindu-se cu Marea Nordului prin Rin, reprezintă o soluţie de penetrare a mărfurilor din Kazahstan către UE", a mai spus Băsescu.

Nazarbayev a discutat cu Băsescu despre un nou oleoduct între zona caspică şi Marea Neagră

Preşedintele Kazahstanului a discutat cu şeful statului român despre construcţia unei noi conducte de petrol între zona caspică şi Marea Neagră, care să fie conectată apoi la oleoductul Constanţa-Trieste.

Intrarea în exploatare a zăcământului Kaşagan va permite majorarea producţiei de petrol a Kazahstanului cu peste 50 de milioane de tone de ţiţei, a arătat Nazarbayev.

"Am vorbit cu preşedintele Băsescu că nu ar fi rău să construim o nouă rută de transport via Caucaz, din Kazahstan, prin Marea Caspică, spre Baku, apoi către Georgia, prin Azerbaidjan, către Marea Neagră şi România", a spus preşedintele kazah.

"Atunci, proiectul Constanţa-Trieste, care va lega România de Italia, va fi foarte util", a adăugat el.

"Putem să lucrăm împreună la acest nou proiect, în vederea construirii unei noi conducte între Marea Caspică şi Marea Neagră. Am convenit cu Băsescu să colaborăm în acest sens", a spus Nazarbayev, care a menţionat şi construcţia de noi terminale, care să permită livrarea petrolului pe Dunăre, către alte ţări europene.

El a răspuns întrebării unui jurnalist referitoare la abordarea Kazahstanului cu privire la oleoductul PEOP (Constanţa-Trieste).

"În Kazahstan, privim această problemă din punctul de vedere al diversificării livrărilor de resurse petroliere (ale Kazahstanului - n.r.) pe piaţa mondială. În prezent, transportăm petrol prin Rusia către Marea Neagră, pe calea tradiţională, şi spre Europa. Există conducta din nordul Mării Caspice", a explicat Nazarbayev.

Preşedintele kazah a mai arătat că există şi o conductă către China, care transferă câteva milioane de tone de petrol şi a cărei capacitate va creşte în viitor.

Statul kazah vrea totodată să livreze către Baku, din porturile proprii, în jur de 10 milioane de tone de petrol, cantitate care ar urma să crească în viitor, a adăugat Nazarbayev.

El a reamintit că, în prezent, compania KazMunaiGas deţine 100% din Rompetrol, care efectuează livrări în Spania şi în Italia, Franţa şi multe alte state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici