Video INTERVIU INTEGRAL | Gândurile lui Cristoiu: Liviu Dragnea trebuie să fie candidatul care să-l facă preşedinte pe Klaus Iohannis. Se merge pe varianta ”Câştig din primul tur”/ Despre Secţia de anchetă a magistratilor: Devine o unitate asemănătoare DNA

Ion Cristoiu lansează un scenariu politic incendiar în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că la acest scrutin se va merge pe varianta preşedintelui ales din primul tur. El spune că Dacian Cioloş şi Codruţa Kovesi vor candida pe post de “iepuri” şi se vor retrage din cursă, în favoarea lui Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de primul tur. “

6186 afișări

„Cred în acest context că şi Dacian Cioloş sau chiar Codruţa, dacă se va duce, vor fi iepuri, în sensul că cu o săptămână înainte de primul tur vor renunţa în favoarea lui Klaus Iohannis”, a afirmat Ion Cristoiu. Jurnalistul a explicat şi care e ar fi una dintre mizele alegerii preşedintelui din primul tur: “Un preşedinte ales din primul tur ar da posibilitatea sistemului să revină. Şi atunci îl arestează şi pe Dragnea ca să terminăm”, susţine jurnalistul.

De asemenea, el spune că Liviu Dragnea va trebui să rămână la cârma PSD chiar şi în cazul unui eşec al partidului la alegerile europarlamentare, pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale şi a-l concura pe Iohannis. “Păi, dacă pleacă Liviu Dragnea şi pun ăştia un candidat la preşedinţie bun... Vreţi să piardă alegerile Iohannis? El va candida sigur şi nu e bine să-l păstrăm pe el? Ca să zicem aşa... Eu dacă aş fi din maşinăria care vrea să-l facă pe Klaus Iohannis preşedinte, păi cel mai bun contracandidat e Dragnea”, a afirmat jurnalistul.

Până la alegerile prezidenţiale, Dragnea se confruntă cu noi disidenţe în partid. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan i-a reproşat că face pe stăpânul în partid si a cerut organizarea unui congres pentru alegerea unui nou preşedinte. Ion Cristoiu nu este însă sigur că Oprişan va mai avea ieşiri împotriva lui Dragnea, aşa cum făcut Gabriela Firea. “Dacă mai zice încă o dată eu îmi scot pălăria şi spun Oprişan e un disident. Deocamdată a zis o singură dată”, spune jurnalistul.

De altfel, el suspectează că recenta ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei serveşte intereselor lui Dragnea. “Secţia de anchetare a magistraţilor începe să devină un fel de unitate asemănătoare de DNA, care scapă de sub control (...) Este o Secţie care poate să investigheze orice judecător. Păi, în momentul în care în spatele secţiei este Dragnea, te porţi frumos cu Dragnea, nu-i aşa?”, susţine jurnalistul.  De asemenea, Ion Cristoiu crede că numele celor care vor fi desemnaţi şefi de parchete sunt deja cunoscute, iar ordonanţa a fost dată pentru ca legislaţia să corespundă CV-ului acestora. “Ei deja au găsit numele, numai că e numele a unui judecător şi atunci de aia au modificat, ca să corespundă, pentru că, potrivit legilor Justiţiei, nu poţi să pui un judecător şef de Parchete”, explică jurnalistul.
 
Redăm integral interviul:

Monica Mihai: Avem săptămâna aceasta mai multe teme importante. Avem miniştri la Dezvoltare şi la Transporturi după trei luni, însă nu avem buget. Îl avem pe Marian Oprişan care până acum a stat întotdeauna alături de Liviu Dragnea în deciziile pe care le-a luat şi, pentru prima dată, acesta a cerut convocarea congresului PSD la finalul anului. Avem subiectul Parchetului European, cel care a scos-o din pauza pe care şi-a luat-o Laura Codruţa Kovesi după demiterea ei din funcţia de procuror şef al DNA, avem legile Justiţiei care au fost modificate pentru a doua oară prin ordonanţă de urgenţă şi avem cazul Adamescu, controversatul raport pe care l-a întocmit un fost director al MI6, care vorbeşte de nişte abuzuri care au avut loc atunci când s-a întocmit dosarul acestuia. Haideţi să vorbim despre buget.


Ion Cristoiu: În primul rând că vreau să spun că trebuie să fiţi fericiţi dumneavoastră, tinerii jurnalişti, pentru că domnul Suciu, vicepremier, este jurnalist de bază , chiar a lucrat la Evenimentul Zilei. Din câte ştiu, nu în echipa mea, o fi lucrat, dar eu niciodată nu-i mai ţin minte pe toţi care au lucrat, dar este fost jurnalist la Evenimentul Zilei. Acum e vicepremier şi la Dezvoltare, dacă aţi fi primar v-aţi duce la el şi i-aţi spune că: ”Mă cunoaşteţi” şi probabil că s-ar putea să obţineţi un...


Monica Mihai: Buget, finanţare.
Ion Cristoiu: Bun, ajungem buget. Era previzibil că domnul Klaus Iohannis va trimite acest buget la Curtea Constituţională, noi am mai discutat pe această temă. O dată o să facem un punct special al emisiunii despre transformarea Curţii Constituţionale în instanţa numărul 1 a României.


Monica Mihai: Locul unde se dispută cine are dreptate.
Ion Cristoiu: Toate disputele se fac acolo, este foarte importantă această precizare, Curtea Constituţională a devenit, repet, arbitrul vieţii. Până în 2003 a existat o prevedere constituţională corectă şi anume că deciziile Curţii Constituţionale pot fi infirmate cu două treimi din Parlament. Ori acum, acea aberaţie, Constituţia revizuită potrivit căreia Curtea... Curtea e alcătuită din oameni, nu discut că sunt politicieni, sunt oameni, ori întreaga istorie ne arată că niciodată ori zece oameni, nici o sută nu pot înlocui Parlamentul, democraţia. Iată că acum a devenit un instrument, domnul Klaus Iohannis a trimis dinadins, o să se lungească, am înţeles că... Curtea când a stabilit?


Monica Mihai: Curtea a stabilit că pe data de 6 martie va dezbate sesizarea preşedintelui privind bugetul. De altfel vineri preşedintele Klaus Iohannis atunci când a informat poporul că va trimite bugetul spre examinare, a profitat de această ocazie ca să atace PSD-ul, mai mult decât discuţia despre buget a fost dusă în această zonă. Haideţi să vedem ce a zis preşedintele Klaus Iohannis.

Fragment din declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis din 22 februarie 2019:
”Un lucru este clar, guvernarea PSD a eşuat. Întreaga guvernare PSD a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România. Obiectivul clar din partea PSD a fost de a pune mână pe justiţie. PSD-ul nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. Bugetul ruşinii naţionale, ăsta este bugetul propus pentru 2019, bugetul ruşinii naţionale”

Monica Mihai: Bugetul ruşinii naţionale, aşa l-a numit Klaus Iohannis.

Iohannis interpretează ca un absolvent al şcolii de artă pe vremuri care erau la căminele culturale

Ion Cristoiu: Vă mulţumesc, pentru că de câte ori vreau să mă amuz, eu nu mă uit la domnul Klaus Iohannis, dacă mi-l puneţi dumneavoastră, mă amuz. Poate că atunci când n-o să mai fie preşedinte o să-l invitaţi o dată, dacă n-o să mai fie preşedinte o să fie accesibil întregii prese, să-l întrebaţi totuşi cine îl învaţă să pună accentele astea. E limpede că nu e textul lui, el nu trăieşte textul, de aia e şi slab politician. Şi textele astea cred că i le dă cineva şi el le recită şi n-am înţeles niciodată de ce pune accentele aşa.


Monica Mihai: Are accent de ardelean probabil.
Ion Cristoiu: Nu... Un text, chiar şi scris de alţii, deşi nu există om politic pe lumea asta să nu umble el pe text...


Monica Mihai: Să-l modifice...

Ion Cristoiu: Da. Şi, de regulă, ăla e un text pe care îl trăieşte, adică... când iese ăla pe televizor, pe tanc, pe ce vreţi, nu ştiu, pe camion, în piaţă, mulţimea începe să vibreze. La el nu vibrează pentru că pune accentele...

Monica Mihai: Diferit.

Ion Cristoiu: Nu ştiu, dar n-am înţeles niciodată de ce le pune aşa, probabil că i s-a spus să fie actor, să interpreteze. El interpretează ca un absolvent al şcolii de artă pe vremuri care erau la căminele culturale. Cineva i-a... i-a plăcut asta cu bugetul ruşinii naţionale

Monica Mihai: De aceea a şi repetat.

Ion Cristoiu: A repetat şi, dacă vreţi să dau o paranteză, când eram la facultate, la civil, la filosofie aveam un coleg care prin anul patru se apucase să înveţe engleza şi ne înnebunise cu OK, îi plăcea foarte mult. Ne oprea, eram în pauză, să vă spun... OK, aşa e şi lui îi plăcea cuvântul ăsta şi se vede că i-a plăcut şi de aia îl repetă, dar, ca să mă întorc la PSD, violenţa discursului ne atrage din nou atenţia că dincolo, la PSD, cu excepţia Olguţei Vasilescu, nu există niciun discurs agresiv ca al lui. Aţi văzut, au răspuns că ... beţe în roate. Beţe în roate?! Păi când îţi spune ăsta că e bugetul ruşinii îl faci pulbere, ieşi în numele electoratului PSD, îl mănânci şi tu la rândul tău.

Oprişan a spus că articolele despre casa Olguţei au fost finanţate de către Liviu Dragnea, de către PSD


Monica Mihai: E o chestie aici ciudată având în vedere că de data aceasta preşedintele Iohannis i-a numit pe aceşti doi miniştri propuşi foarte repede. Să fi existat un troc? Poate de aceea şi PSD a evitat să iasă să-l atace pe Iohannis având în vedere declaraţiile lui de vineri?
Ion Cristoiu: Eu nu ştiu dacă a existat un troc, noi am mai discutat pe această chestiune, sigur e că a lăsat impresia că e troc şi în politică contează şi impresia, nu ştiu care e realitatea.


Monica Mihai: De ce ar fi lăsat impresia asta?
Ion Cristoiu: Pentru că avea... răspunsul în intervenţia lui Oprişan de la Comitetul Executiv Naţional. Oprişan a atras atenţia că PSD a cedat prea uşor la cazul Olguţa Vasilescu, ba chiar a şi spus în Comitet că articolele apărute în presă, de fapt într-un singur ziar de la Cluj, despre casa Olguţei au fost finanţate de către Liviu Dragnea, de către PSD. Deci, deja această manevră a lui Klaus Iohannis de a o respinge ostentativ pe Olguţa Vasilescu şi a-i pune pe ăştia doi care între noi fie vorba nu se pot compara...


Monica Mihai: Răzvan Cuc a fost un ministru demisionar şi remaniat.
Ion Cristoiu: Nu se poate compara colegul nostru, colegul dumneavoastră, că sunteţi tânără, de presă, şi nu făcea mare presă, cu Olguţa Vasilescu. Şi el a semnat. Dacă gestul preşedintelui Republicii era de om care, sigur, vede dincolo de... aşa, vede din deal şi acum se uită aşa şi vede dincolo, noi ăştiamărunţii vedem aici la nivelul ogrăzii, dar preşedintele teoretic aşa e, pe un pisc şi vede. Şi atunci trebuia să-mi lase mie impresia că preşedintele nu are nimic cu PSD-ul, cu Olguţa, dar nu e de acord din diferite motive pe care numai el le ştie, dar noi le înţelegem că sunt naţionale. Ori, faptul că i-a numit pe ăştia doi arată că nu contau criteriile.


Personalitatea lui Liviu Dragnea, care, sigur, este o nenorocire pentru PSD, e definită printr-o uriaşă spaimă de a nu pica din şefia PSD


Monica Mihai: A fost o înţelegere între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis ca să o dea la o parte pe Lia Olguţa Vasilescu?
Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă a fost sau nu, important este că manevra preşedintelui a prins. Nu întâmplător el a semnat repede pentru ăştia, adică manevra să lase impresia, nu contează impresia, în PSD, că Olguţa Vasilescu a fost lucrată de Dragnea. Sigur că la această imagine a contribuit şi Liviu Dragnea pentru că cele două propuneri trebuiau să treacă, să fie supuse, cum spunea Oprişan, Parlamentului. Dacă se făcea o restructurare a Guvernului şi cei doi erau numiţi, PSD câştiga. Noi am mai discutat, PSD a pierdut urieşeşte în această bătălie renunţând la cele două propuneri.


Monica Mihai: De ce n-ar fi vrut Liviu Dragnea să ajungă Lia Olguţa Vasilescu?
Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă aşa a fost. Olguţa Vasilescu este... Personalitatea lui Liviu Dragnea, care, sigur, este o nenorocire pentru PSD, e definită printr-o uriaşă spaimă de a nu pica din şefia PSD. Şi atunci, asta e una, putem discuta... probabil istoricii vor face, aşa, o carte, una din aceste slăbiciuni, şi atunci, cum vede pe cineva din PSD că...


O altă caracteristică a lui Dragnea este lipsa de viziune. El vede în continuare România, lumea, planeta, la nivelul judeţului Teleorman


Monica Mihai: Prinde aripi
Ion Cristoiu: Prinde aripi ... şi Olguţa prinsese, şi Olguţa Vasilescu este şi în continuare un lider PSD, ea nu e precum Gabriela Firea, cum spun ei, o venetică, o străină, e din activul ăsta, baronii PSD-işti, baronul local e şef de şef de organizaţie, atunci o lucrează. În al doilea rând, o altă caracteristică a lui este lipsa de viziune. El vede în continuare România, lumea, planeta, la nivelul judeţului Teleorman, adică ce era bun la nivelul judeţului Teleorman, când te duceai, reparai acolo o potecă, un drum, un gard, nu mai merge aici, aici trebuie să gândeşti la nivelul întregii ţări şi atunci toate aceste lucruri se repercutează asupra PSD-ului. Iar, în cazul de faţă, vă atrag atenţia că el a supărat-o nu numai pe Olguţa Vasilescu, dar şi pe Manda. Deoarece noi am discutat, felul în care Comisia SRI a fost fentată...


Monica Mihai: I s-a luat din putere.
Ion Cristoiu: A fost fentat prin buget de către... şi a mers la Comisia de Sănătate, a reuşit să-l nemulţumească.
PSD-ul şi-a rezolvat atâtea probleme în boscheţi, la hoteluri, noaptea. Se îndreaptă către un eşec


Monica Mihai: În situaţia de faţă, având în vedere că există deja diferite tensiuni în PSD, cum vedeţi lucrurile? Există mai multe tabere? În Guvern, poate?
Ion Cristoiu: PSD-ul nu are tabere, PSD-ul şi-a rezolvat atâtea probleme în boscheţi, la hoteluri, noaptea. De regulă a luat gâtul şefului în momentul în care era un eşec. Acum, sunt la guvernare, nu putem vorbi de un eşec. Ei se îndreaptă către un eşec, probabil că dacă europarlamentarele vor fi un eşec în raport cu ţinta...


Monica Mihai: Cu alegerile parlamentare...
Ion Cristoiu: Da, cu alegerile parlamentare, s-ar putea ca atunci să se mobilizeze. Dar ei se mobilizează foarte greu pentru că Dragnea a avut şi această viclenie de tip Gheorghiu Dej, adică a lucrat în culise, l-a scos pe ăla, i-a dat lui ăla, Răzvan Cuc probabil că avea de rezolvat cu un baron, aţi observat el are aşa ca un sac de şoareci, îi învârte pe ăştia...


Monica Mihai: Îi mută...


Dragnea are un sac cu cadouri, are ce da... Guvernul şi funcţiile
Ion Cristoiu: Aşa a făcut şi Carol al II-lea, aşa a făcut şi Ceauşescu, tipii ăştia autoritari te plimbă şi îl pune pe ăla acolo, îl pune după ce s-a certat cu x, să zicem că s-a certat cu Oprişan, îl cheamă pe duşmanul lui Oprişan care până atunci fusese şi duşmanul lui şi îi spune: ”Fii atent aici, ce vrei?”. ”Am o nepoată”, ”Bine”, pentru că el totuşi are încă un sac cu cadouri, el are ce da...


Monica Mihai: Are Guvernul


Ion Cristoiu: Guvernul şi funcţiile, nu numai Guvernul şi miniştri. Dumneavoastră credeţi că funcţiile se reduc la miniştri? Mi-a explicat o dată cineva de la PDL-ul de pe vremuri, că eu eram la ei, şi mi-a zis: ”Agenţiile”... ”Cum agenţiile?”... ”Păi acolo sunt paralele, nu la Guvern”.


Monica Mihai: Avem cazul concret al lui Mircea Drăghici care a primit un premiu de consolare prin numirea sa la Autoritatea Electorală Centrală, un exemplu?
Ion Cristoiu: Da, dar el nu face aceste premii în numele PSD-ului. Aţi înţeles şmecheria, el este certat, e împotriva lui X, Y, Z, da? Şi atunci se duce, îi cheamă pe M, P şi le spune ”Ce vreţi?” şi ăia, vor şi ăia ceva şi, repet, el are sacul cu cadouri, este foarte important, agenţii, consilieri, gândiţi-vă...


Monica Mihai: Locuri pe la companiile de stat, în consilii...
Ion Cristoiu: Plasează la CNA, la consilii de administraţie şi, la consiliile de administraţie să ştiţi că la TVR şi la Radio sunt chiar nişte sinecuri, nu ştiu, am înţeles că-ţi dă un telefon pe gratis, e bun şi ăla. Pentru oameni... şi nu mai spun la Senat, la Parlament, la Camera Deputaţilor, sunt zeci de funcţii...


Monica Mihai: Pe care el poate distribui după bunul plac pentru a-şi regla problemele.


La toate ambasadele, la presă, lucrează nişte fătuce care nici nu ştiu ce e ăla cuvântul presă, cred că e presă hidraulică


Ion Cristoiu: Acum, între noi fie vorba, nici ăia nu au credinţe, că dacă ar avea ar spune ”Bă, nu mă cumperi”. Ei sunt uşor de cumpărat, nu mai spun de consul, la ambasade, să vedeţi la toate ambasadele, la presă, lucrează nişte fătuce care nici nu ştiu ce e ăla cuvântul presă, cred că e presă hidraulică. De aia spun că e foarte important, dar, revenim. Ei vor începe acum o campanie, PSD-ul, că le pune beţe în roate, aţi văzut că a şi zis, beţe în roate cu B mare. Din nenorocire pentru PSD poporul nu este conştient, şi n-are cum, că este Iohannis cel care întârzie bugetul. Deci, tactica lui Iohannis nu e rea, pe lângă faptul că el satisface nevoia antidemocratică a unui electorat al lui, din ăsta care zice ”nu mă interesează cum zice Constituţia, noi să-i împuşcăm pe...”


Monica Mihai: Pe corupţi...
Ion Cristoiu: Pe corupţi, pe PSD-işti, dacă se poate să-i împuşcăm, nu contează că nu poţi să-i împuşti. Dar în acelaşi timp el face uriaşe pagube economice.


Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Păi, bugetul întârzie, sigur că va veni maşinăria PSD-istă, se va duce seara la televizor şi vor citi următorul mesaj: ”Noi întârziem şi nu avem pensii şi n-avem alocaţii din cauza lui Iohannis”, da, dar, încă o dată, pentru marea majoritate a populaţiei, inclusiv pentru electoratul PSD, responsabil de administrarea ţării este pilotul, adică Guvernul. Guvernul. Când vă urcaţi într-un Boeing nu spuneţi că de vină e compania dacă stewardesele alea, nu ştiu, au ciorapii căzuţi. E de vină pilotul. Sau, dacă pilotul merge prost, nu spuneţi că e de vină şeful companiei care l-a pus pe pilot care pilot era nu ştiu ce era neam cu el. Pilotul, la ora actuală pentru majoritatea populaţiei, pilotul este PSD-ul, el e la guvernare.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici