Video INTERVIU Viorel Cataramă: În România, toate partidele susţin globalizarea. Eu susţin statul naţiune

Viorel Cataramă a declarat, într-un interviu acordat MAS, că partidele din România susţin globalizarea, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis. Prezidenţiabilul Dreptei Liberale a precizat că el susţine statul naţiune, care încurajează producţia internă, exporturile şi dezvoltarea sectorului privat.

3232 afișări

Viorel Cataramă a precizat că globalizarea înseamnă dependenţa tot mai mare a unei ţării de importuri şi de împrumuturi externe, blocarea exporturilor şi reducerea ponderii sectorului privat în economie. Astfel, ca o consecinţă a globalizării, şi România va fi tot mai dependentă de o serie de hotărâri luate în afara graniţelor, deoarece va creşte gradul de îndatorare al ţării şi va fi dependentă în mai mare măsură de produse realizate în alte state.

Prezidenţiabilul Dreptei Liberale a mai spus că trebuie luate nişte măsuri foarte clare în ceea ce priveşte securitatea naţională şi acest lucru poate fi realizat prin îmbunătăţirea nivelului de trai, sporirea siguranţei cetăţenilor, lupta la adresa corupţiei sau a crimei organizate, reformarea învăţământului şi a sănătăţii, precum şi relaţiile României cu ţările venice din flancul Nord-Estic.

În opinia lui Viorel Cataramă ar trebui anulate „privilegiile aristocraţiei bugetare”, el propunând în acest sens disponibilzarea a 500.000 de oameni care lucrează la stat şi oferirea locurilor de muncă în sectorul privat.

Redăm integral interviul acordat de Viorel Cataramă, candidatul la prezidenţiale al Dreptei Liberale, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii:

Reporter: Pentru că sunteţi un candidat la prezidenţiale, ce instituţii consideraţi că ar trebui consolidate în următorii 5 ani pentru a întări securitatea şi apărarea la nivel naţional?

Viorel Cataramă: Cred că ar trebuie să pornim discuţia noastră de la bătălia teribilă care se dă pe plan mondial între adepţii globalizării şi adepţii statului naţiune. Este o bătălie teribilă al cărei final încă nu îl cunoaştem, dar care are implicaţii directe asupra strategiei de securitate naţională a unei ţări, inclusiv a României. Astăzi toate forţele politice existente în Parlamentul României susţin globalizarea. Globalizarea înseamnă dependenţa ţării din ce în ce mai accentuată de importuri şi de împrumuturi externe, blocarea exporturilor şi reducerea ponderii sectorului privat în economie. Asta este globalizarea. Iar consecinţele globalizării sunt că România va fi din ce în ce mai mult dependentă de decizii luate în afara graniţelor, întrucât va avea un grad foarte mare de îndatorare şi va fi dependentă într-o mare măsură de produse realizate în alte ţări.

Aceasta este realitatea României de astăzi. Eu sunt un candidat la Preşedinţia României, singurul care a adoptat în mod clar doctrina statului naţiune, care înseamnă încurajarea exporturilor, dezvoltarea şi respectarea sectorului privat, descurajarea importurilor şi renunţarea pe cât posibil la împrumuturile externe, mai ales, în aşa fel încât economia românească să se dezvolte, să aibă piaţă de desfacere atât în exterior, cât şi în interior şi să plătească în mod corespounzător taxe şi impozite la bugetul statului. În acest fel putând creşte cu adevărat salariile în sectorul privat, concomitent cu eliminarea privilegiilor aristrocraţiei bugetare. Acesta este un prim aspect pe care vreau să îl ridic.

Al doilea aspect este că România, ca urmare a susţinerii globalizării, are în acest moment câteva probleme majore care afectează toţi cetăţenii României. Dobânzile la creditele bancare în România sunt cu câteva procente mai mari decât în Europa, întrucât în România se permite şi se susţine existenţa cartelurile bancare care realizează nişte venituri incorecte, prin practicarea unor dobânzi foarte mari. Al doilea lucru sunt preţurile la combustibil, benzină, motorină, gaze naturale şi energie electrică. Ele sunt mult mai mari decât media europeană, întrucât România, ca urmare a globalizării, acceptă monopolurile în aceste domenii de activitate. Prin urmare, eu ca adept al statului naţiune susţin că trebuie sparte şi destructurate cartelurile bancare, ca să avem dobânzi la media europeană. Trebuie sparte şi destructurate monopolurile ca să avem preţuri corecte la gaz metan, la energie electrică, la benzină şi la motorină.

În acest context, cred că problema de strategie şi securitate naţională se pune într-un alt context şi anume în CSAT trebuie adoptate nişte măsuri şi direcţii foarte clare, nişte capitole extrem de clare privind securitatea naţională. Primul capitol trebuie să fie nivelul de trai care înseamnă pensii, salarii, preţuri, nivel al preţurilor. Al doilea lucru este securitatea cetăţeanului care înseamnă lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate. Al treilea domeniu trebuie să fie învăţământul, care astăzi în România este la pământ după 30 de ani de socialism. Al patrulea capitol trebuie să fie sănătatea, care la fel, după 30 de ani de socialism este la pământ. Al cincilea capitol trebuie să fie Diaspora şi al şaselea capitol trebuie să fie relaţiile României cu vecinii din flancul Nord-Estic şi mă gândesc în primul rând la apărarea naţională.

Când vorbesc de apărare naţională, trebuie să discutăm de câteva capitole foarte clare şi anume câţi oameni trebuie să aibă Armata română, ce dotare trebuie să aibă Armata română şi unde trebuie să fie amplasată pe teritoriul României Armata română. Care este modalitatea de consolidare a relaţiilor privind apărarea cu partenerii din UE şi din NATO, având în vedere că în interiorul NATO au început să apară anumite fricţiuni. Vezi poziţia Turciei şi conflictul oarecum latent, dar nu ştim cum va evolua cu SUA. Nu putem să ignorăm şi răcirea relaţiilor, într-o oarecare măsură, între SUA şi Germania şi Franţa, pe de altă parte.

Prin urmare, eu vin aici şi arunc în spaţiul public o dezbatere care trebuie să pornească de la o realitate incontestabilă şi anume noi suntem parte a bătăliei pentru statul naţiune sau suntem parte a bătăliei pentru globalizare? Astăzi, România, în toate partidele parlamentare şi începând cu preşedintele, susţine globalizarea fără rezerve. Am explicat care sunt consecinţele. Eu susţin statul naţiune. Cred totuşi că această bătălie pentru statul naţiune dusă de Partidul Republicat şi Donald Trump, de Partidul Conservator în Marea Britanie şi premierul Boris Johnson este teribilă, dar nu este terminată. Sper din tot sufletul ca adepţii statului naţiune să câştige. Asta este o speranţă. Dar cred că România, din punct de vedere al securităţii, trebuie să fie pregătită pentru ambele scenarii şi să avem un plan şi un scenariu pentru fiecare dintre cele două variante.

Vreau să aduc în dezbatere un subiect. Când Karl Marx a ieşit pe piaţă cu principiile socialismului ele au părut foarte atrăgătoare pentru o categorie mare de oameni. Aceleaşi principii atrăgătoare au generat comunismul, o catastrofă inimaginabilă pentru multe ţări din lume. Astăzi ideea globalizării, pornită de la Ronald Reagan şi Margaret Thatcher, şi anume liberalizarea circulaţiei mărfurilor, a forţei de muncă a pieţelor financiare se transformă pe zi ce trece într-o catastrofă, globalizarea excesivă însemnând de fapt în final, când nu mai avem ce face că o ţară este dependentă de importuri, de împrumuturi şi că deciziile se iau în mare parte pentru ţara respectivă se iau în afara graniţelor ţării. Sper ca România să iasă câştigătoare din acest război.

Reporter: Ce măsuri aţi luat dumneavoastră ca preşedinte pentru a consolida securitatea naţională?

Viorel Cataramă: După cum v-am spus, programul cu care candidez este bazat pe ideea de stat naţiune, bazat pe sectorul privat, exporturi, pe reducerea importurilor şi pe creşterea producţiei interne, atât industriale, cât şi agricole, şi oferirea de pieţe de desfacere pentru cei care produc în România. În acelaşi timp, ca să pot să fac acest lucru, trebuie să reduc şi să anulez privilegiile aristocraţiei bugetare, adică a celor care lucrează la stat şi care astăzi câştigă de trei-patru ori mai mult decât în sectorul privat, a celor care au avantaje nemeritate, dar nu muncesc pentru aceste avantaje.

Din acest punct de vedere, reducerea cu 500.000 de oameni a celor care astăzi lucrează la stat, îndrumarea şi oferirea de locuri de muncă în sectorul privat, unde câştigi dacă munceşti, nu câştigi dacă nu munceşti, va duce la creşterea activităţii economice. Voi merge cu sprijinirea celor care nu mai pot munci. Pensia minimă 1.000 de lei - sunt două milioane de oameni astăzi în România care au muncit 15-20 de ani şi care nu primesc aproape nimic, în condiţiile în care unii muncesc astăzi la stat, nu fac nimic şi câştigă enorm.

Reformarea învăţământului şi a sănătăţii din temelii şi evident adoptarea acestui program clar şi precis privind strategia de relaţionare cu vecinii din flancul Nord-Estic. Astea sunt principalele elemente pe care CSAT trebuie să le adopte şi trebuie să le urmărească prin toate mijloacele, inclusiv prin organizarea unui referendum, să le implementeze în România.

Reporter: Credeţi că instabilitatea politică este un semn de slăbiciune a securităţii naţionale?

Viorel Cataramă: Nici vorbă pentru că noi discutăm de instabilitate politică în condiţii, dacă vreţi, democratice. Până la urmă sunt o mulţime de ţări care au alegeri anticipate, care au moţiuni de cenzură, care schimbă guverne. Nu. Noi nu avem nicio problemă din acest punct de vederem, întrucât toate partidele parlamentare sunt socialiste, toate partidele parlamentare susţin globalizarea. Din acest punct de vedere, stăm foarte liniştiţi. Nu, nu există instabilitate politică decât la nivel de bârfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici