Ion Cristoiu, despre incendiul de la Balş: Din actuala putere, trebuie să plătească cineva. Iohannis uzurpă funcţia de premier

  • Ion Cristoiu: Indiferent de cauze, în asemenea împrejurări plăteşte cineva politic. Este obligatoriu, chiar dacă nu ai nicio vină. Tot ce se întâmplă într-un domeniu, chiar dacă nu are nicio responsabilitate, omul trebuie să plătească, de la Arafat la Voiculescu. Este obligatoriu
  • Ion Cristoiu: Domnul preşedinte deja uzurpă funcţia de premier, care va fi o catastrofă. Preşedintele României nu are nicio responsabilitatea în administrarea guvernării. Ceea ce face Cîţu e o crimă politică pentru PNL deoarece toate astea vor fi decontate de el, nu de preşedinte.
  • Ion Cristoiu: Dacă vreţi o profeţie, asta se termină, într-o zi, două-trei. Se uită şi reforma pentru că vin zăpezi mari şi vom constata că după 30 de ani nu avem parapeţi pe marginea drumului, şi-atunci o să vină Klaus Iohannis şi o să spună despre o reformă a parapeţilor. Dar în primăvară o să fie inundaţii şi o să începem iar. Noi avem această calitate, de heirupism, hai să facem repede
26560 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre incendiul de la Balş: Din actuala putere, trebuie să plătească cineva. Iohannis uzurpă funcţia de premier

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că autorităţile abat atenţia de la incendiul de la Institutul Matei Balş prin conferinţe de presă inutile, solicitări de reforme şi laude neavenite la adresa forţelor de intervenţie pentru ca nimeni să nu plătească politic pentru această tragedie şi atrage atenţia că, prin comportamentul său, preşedintele Iohannis uzurpă funcţia de premier.

Ion Cristoiu spune că prin demersurile lor, autorităţile au creat o perdea de fum peste dezastrul de la Balş pentru a scăpa de răspundere.

“Conferinţa de presă din seara aceasta (a anchetatorilor), începută târziu, a fost să ne facem că lucrăm. Era limpede că nu aveau ce să spună. Mai ales un lucru care ne-a atras atenţia a fost faptul că aeroterma o caută mâine şi poimâine o să caute scurtcircuitul. Imaginea pe care o dă toată lumea, cu fumul acela gros, care iese pe fereastră, este un simbol a ceea ce se întâmplă. Adică, a avut loc o tragedie şi acum urmează un fum uriaş pentru a o acoperi. Deci conferinţa de presă din seara aceasta, care a fost o comedie, a făcut parte din acoperire. Începe fumul pe care îl acoperă cei de la putere ca să nu răspundă. În cazul unor asemenea tragedii, trebuie să stabilim cauzele. A vorbi la ora actuală de reformă în sănătate, de noi spitale este o prostie pentru că nu ştim cauza. După ce stabilim cu precizie cauzele, stabilim şi ce să facem. (...) Normal era ca procurorii atât să spună: era frig sau nu era frig. Tot i-a anchetat, da? Şi zece surori ziceau că era frig”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu susţine că în astfel de situaţii cineva trebuie să plătească politic, indiferent de cauze, iar în acest caz,  ori secretarul de stat Raed Arafat, ori ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu

“Indiferent de cauze, în asemenea împrejurări plăteşte cineva politic. Este obligatoriu, chiar dacă nu ai nicio vină. Tot ce se întâmplă într-un domeniu, chiar dacă nu are nicio responsabilitate, omul trebuie să plătească, de la Arafat la Voiculescu. Este obligatoriu. (...) Pe vremea lui Ceauşescu zbura ministrul Sănătăţii automat. De ce? Pentru că era o regulă, care trebuie să fie şi acum valabilă:  de ce nu ai luat toate măsurile? Electoratul, opinia publică are nevoie ca cineva să plătească. Nu a demisionat nimeni. De ce? Pentru că preocuparea lui Klaus Iohannis şi a lui Câţu de astăzi a fost fumul ăla ca nu cumva să răspundă cineva. De aici şi conferinţa inutilă din seara asta, de aici deplasarea cu reforma, a abătut atenţia către reformă, de aici şi  deplasarea atenţiei cum au intervenit pompierii (...) Noi facem elogiu lucrului obişnuit (...) Din actuala putere trebuie să plătească cineva. Ori Raed Arafat, ori Vlad Voiculescu”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu critică elogiul adus forţelor de intervenţie care nu au făcut altceva decât datoria şi atrage atenţia că, deşi lăudaţi, pompierii nu au găsit cel de-al patrulea decedat în incendiu, care a fost descoperit după vreo 6 ore de anchetatori.

“Cei care au intervenit şi-au făcut datoria. Puteai să vorbeşti chiar de mulţumiri, dacă cei care au intervenit îşi sacrificau  viaţa. Pompierii învaţă în fiecare zi să stingă incendii, nu să scrie. De când şi până când în România e o mare satisfacţie că şi-au făcut datoria? Care e efortul? S-au trezit de dimineaţă? Păi pompierii asta fac. Sună ăia de dimineaţă şi vin.(...) Apropo de efortul depus de pompieri. Trebuia să-l găsească şi pe al patrulea. În cazuri din astea deschizi toate uşile. Dacă era unul inconştient? Nu te duci şi în baie? Ce eforturi au depus pompierii dacă nu l-au găsit? Unul din lucririle pe care le învaţă ei la şcoala de pompieri este când ai intrat undeva şi arde, iei cameră cu cameră. Ne batem joc de ideea de eroism. Toţi oamenii care îşi fac jobul în România sunt eroi”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu îl acuză pe preşedintele Iohannis că nu a propus nicio reformă după incendiul de la Colectiv, din 2015, deşi, după protestele de stradă, a promis acest lucru.

“În 2015 spunea că a fost atent (la cerinţele străzii). El este preşedinte din 2014. La Cotroceni, că în afară de a trage la fiare nu face nimic, nu văd o activitate intensă, internaţională..., putea din 2015, din ianuarie, să lucreze la o reformă, la un plan. De ce trebuie să vină ministrul Sănătăţii după 6 ani, unul nou să-i dea planul? El ce a făcut? Că are acolo un consilier care ia o căciulă de bani şi are maşină şi de toate, cu rang de ministru, care se ocupă de sănătate. Era atât de greu să facă el? E o aberaţie, de ce să facă ministrul? Că a avut loc acum? Dacă nu avea loc acum, nu făceam reforma? Problema în sănătate e de mai mulţi ani. El e preşedinte şi are posibilitatea să scrie un text”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că vineri, după incendiul de la Balş, s-a văzut că România nu are premier, locul lui Florin Cîţu fiind luat de preşedintele Iohannis, care prin directivele date, uzurpă funcţia de prim-ministru.

“Da, este o uzurpare a funcţiei de premier. În ce calitate îi cere? El nu are competenţe constituţionale să-i ceară ministrului Sănătăţii un proiect de reformă. El este preşedinte de republică semiprezidenţială (...) În asemenea momente, avem băgătorii de seamă şi politrucii care se vâră în seamă. Ce treabă avea preşedinta Senatului. Ce, a luat foc Senatul? Dacian Cioloş, Dan Barna, toţi scriu pe Facebook. Presa nu are ce da şi ia de acolo.  Aici trebuia autorităţile. Asta confirmă că noi nu avem premier. Normal era ca premierul să se ducă acolo. Normal era ca Iohannis să nu se ducă la ora 13.00 (...)”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că prin pasivitatea sa, premierul Cîţu comite o crimă împotriva PNL deoarece liberalii ar putea deconta electoral ce s-a întâmplat la Balş.

“Noi avem o foarte mare problemă. Domnul preşedinte deja uzurpă funcţia de premier, care va fi o catastrofă. Preşedintele României nu are nicio responsabilitatea în administrarea guvernării. Ceea ce face Cîţu e o crimă politică pentru PNL deoarece toate astea vor fi decontate de el, nu de preşedinte. Normal era ca astăzi, frâiele administrării crizei să fie preluate de premier, împreună cu ministrul Sănătăţii. Premierul nu a existat. Ce a făcut? O şedinţă de guvern şi a scris pe Facebook. Aaa, nu s-a dus probabil să nu-l eclipseze pe Klaus Iohannis. (...) E o premieră posdecembristă ca preşedintele să cheme miniştrii la Cotroceni, pe rând. A existat doar în vremea lui Carol al II-lea. Face aşa pentru că are de-a face cu nişte proşti.(...) La întâlnirea de la Vila Lac, domnul Iohannis le-a zis ca la legea bugetului să nu fie niciun amendament. Dl. Barna a spus, aşa timid, că totuşi ar trebui. Bine, a zis Klaus Iohannis, atunci le facem noi”, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu face şi o profeţie: heirupismul autorităţlor după incendiul de la Balş se va stinge după 2-3 zile, iar ancheta va bate pasul pe loc.

“Dacă vreţi o profeţie, asta se termină, într-o zi, două-trei. Se uită şi reforma pentru că vin zăpezi mari şi vom constata că după 30 de ani nu avem parapeţi pe marginea drumului, şi-atunci o să vină Klaus Iohannis şi o să spună despre o reformă a parapeţilor. Dar în primăvară o să fie inundaţii şi o să începem iar. Noi avem această calitate, de heirupism, hai să facem repede, Şi acum, după 6 ani de la Colectiv, Bilioteca Academiei, care are milioane de hârtii, nu are aviz privind incendiul. Când o să izbucnească, iar o să vină Klaus Iohannis să ceară o reformă a bibliotecilor. (...) Este exact ca la Piatra Neamţ. Sigur că electoral asta costă, dar având în vedere că mai sunt 3 ani până la alegeri...Nu se va întâmpla nimic. Se mai discută 2-3 zile, se va uita, ancheta o să tărăgăneze (...) Câtă vreme organele de anchetă sunt subordonate politicului şi puterii de la vremea respectivă, care fiecare are un interes, unii procurori o lungesc”, anticipează publicistul.

 

TOPUL SĂPTĂMÂNII

În Topul Săptămânii realizat de publicistul Ion Cristoiu primul loc este ocupat de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, iar ultimul de ministrul economiei, Claudiu Năsui.

Locul 5- Claudiu Năsui, ministrul Economiei

“ A numit pe cineva care nu avea sentinţă definitivă de colaborator al Securităţii, i s-a atras atenţia că ei, de la USRPLUS, făceau ca trenul când auzeau de asta. La început a zis că nu-i nicio problemă, a dat înapoi, a renunţat. După părerea mea, greşeala fundamentală e renunţarea. E mai rău dacă dai înapoi”.

Locul 4- Klaus Iohannis, preşedintele României

“ Preşedintele care este superpremierul României, un fel de tataie al coaliţiei de guvernare. El îi ţine locul lui Cîţu, el negociază bugetul, el îi cheamă pe miniştri. Am înţeles că i-a chemat pe miniştri că niciunul nu vrea să renunţe la buget. Şi n-am înţeles. Klaus Iohannis cum îi convinge, îi bate? Aaa, are muşchii ăia, şi le arată muşchii”.

Locul 3- Radu Gavriş, comisar-şef Poliţia Capitalei

 “Tot tărăboiul ăla cu el... el a fost totuşi la o bere cu nişte procurori şi-atunci l-au filat pentru că  el era propus de USRPLUS secretar de stat. Şi-atunci nu a mai ajuns secretar de stat, deşi nu s-a îmtâmplat nimic pe meseria lui”.

Locul 2- Mihai Chirică, primarul iaşiului

“Este antipatia mea profundă pentru că a fost primar pesedist, o slugă a lui Nechita, a rămas în istoria omenirii prin faptul că are un copil care la 2 ani era cel mai bogat om din Iaşi, avea pe numele lui o casă de 600.000 de euro, el fiind un personaj corupt. A trecut repede de partea PNL şi a devenit un anticorupt şi acum a fost trimis în judecată cu acuzaţia de corupţie. A fost trimis acum pentru că procurorii au tergiversat dosarul de mai mulţi ani şi acum se prescrie fapta. Aţi înţeles de ce e el aşa de liniştit?”

Locul 1 – Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii

“Aş vrea să-l pun împreună cu iubita lui, al cărei nume îmi scapă, pentru că toată presa se preocupă de ce spune iubita lui în legătură cu incendiul, nu el. Nu am aşa o părere proastă, nu-l cunosc. Spre deosebire de Florin Cîţu, care spune că totul merge bine, eu observ la Vlad Voiculescu, deşi toată lumea îl înjură, că măcar le mai spune, recunoaşte, răspunde nevoii de a face un altfel de politică. M-am plictisit de politicianul care spune că e bine şi noi ştim că nu e bine”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici