IPP: Parlamentarii să îşi ia concediu fără plată în noiembrie, înaintea prezidenţialelor

Institutul pentru Politici Publice a trimis, luni, o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor, prin care solicită ca parlamentarii să îşi ia concediu fără plată, în luna noiembrie, înainte de alegerile prezidenţiale şi ca deputaţii şi senatorii să folosească permanent sistemul de vot electronic.

36 afișări
Imaginea articolului IPP: Parlamentarii să îşi ia concediu fără plată în noiembrie, înaintea prezidenţialelor

IPP: Parlamentarii să îşi ia concediu fără plată în noiembrie, înaintea prezidenţialelor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

IPP a arătat că noua sesiune parlamentară coincide cu etapa premergătoare campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi consideră că va creşte numărul absenţelor parlamentarilor de la lucrările Legislativului, "mai ales a acelora care sunt implicaţi politic în organizaţiile pe care le conduc".

"Ţinând cont de experienţa ultimilor ani, în care s-au succedat campanii electorale de toate tipurile, parlamentarii lipsind săptămâni întregi de la lucrări şi, în contextul crizei financiare curente pentru care se cer sacrificii numai simplilor cetăţeni, IPP solicită conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să stabilească chiar de la începutul sesiunii curente faptul că în luna noiembrie parlamentarii nu vor mai avea activitate în teritoriu (în fapt liber pentru campanie lectorală), ci îşi vor lua concediu fără plată", se arată în scrisoarea IPP, semnată de directorul adjunct Adrian Moraru.

O a doua propunere a IPP este "reformarea programului de lucru" al Parlamentului prin reorganizarea activităţii în Bucureşti şi în teritoriu după modelul Parlamentului European, adică o săptămână să se lucreze în plen, una în comisii şi una în teritoriu.

IPP crede că astfel se va "optimiza" modul de lucru şi din birourile parlamenatre, arătând că peste 100 de parlamentari nu comunicaseră până la sfârşitul lunii iunie adresele birourilor lor parlamenatre din teritoriu.

În scrisoarea IPP se mai arată că, "pentru a nu mai ascunde situaţia prezenţei la lucrările Parlamentului", IPP cere conducerii celor două Camere să folosească permanent sistemul de vot electronic prin cartelă pentru şedinţele în plen.

"În sesiunea trecută, peste 50% din proiectele de lege au fost votate fără a se folosi sistemul de vot aflat la dispoziţia parlamentarilor, ceea ce a acoperit pe toţi cei care lipseau la momentul votului şi în acelaşi timp, a încălcat prevederile regulamentelor Camerelor privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor în plen", a precizat IPP.

Institutul pentru Politici Publice a propus şi extinderea sistemului de vot electronic la comisiile parlamentare permanente, astfel încît "discuţiile din comisii şi modul în care a votat fiecare deputat sau senator să fie date publicităţii în timp real".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici