Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii de aprobare a Programului carne de porc din fermele româneşti

Klaus Iohannis a trimis pentru reexaminare Legea de aprobare a Programului carne de porc din fermele româneşti ”în scopul evitării consecinţelor negative” pentru statul român, invocând faptul că legea nu prevede un termen la care să intre în vigoare şi lipsa corelării cu o serie de norme europene.

471 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii de aprobare a Programului carne de porc din fermele româneşti

Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii de aprobare a Programului carne de porc din fermele româneşti

Legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru implementarea Programului carne de porc din fermele româneşti. Textul legii reglementează criteriile de eligibilitate şi modalitatea de accesare a programului, cuantumul, durata de aplicare şi bugetul, dar nu şi data la care ar urma să intre legea în vigoare, explică preşedintele Klaus Iohannis în expunerea de motive. De asemenea, şeful statului invocă şi un articol din Constituţie, care stabileşte că în astfel de situaţii actul normativ intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

În cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, preşedintele face referire la câteva articole din lege care ar putea provoca efecte negative, fiind posibil să existe neconcordanţe cu unele norme europene. ”Totodată, art. 19 din legea transmisă la promulgare prevede că, în situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător. Aceste ultime dispoziţii ale legii transmise la promulgare, ce pun în evidenţă faptul că la data adoptării acesteia nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ, în scopul evitării consecinţelor negative - atât pentru statul român, cât şi pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligaţii procedurale”, a scris preşedintele în cererea de reexaminare.

Astfel, doar Comisia Europeană poate decide asupra compatibilităţii unor astfel de măsuri cu normele Uniunii Europene.

”În domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele UE incidente. Astfel, cadrul normativ privind acordarea ajutoarelor de stat este stabilit în art. 107-109 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Programul carne de porc din fermele româneşti prevede alocarea pentru perioada 2017-2020 a sumei de 446 de milioane de euro. Pentru 2017, urmează să fie alocate 86 de milioane de lei, bani de la bugetul de stat, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici