Legea privind declararea Zilei Ziaristului Român a stârnit indignarea deputaţilor

Deputaţii au decis, marţi, să retrimită la comisie proiectul de lege care prevede declararea zilei de 28 iunie ca fiind "Ziua Ziaristului Român”, după ce UDMR a susţinut că legea este una „vădit naţionalistă”, în timp ce alţi deputaţi au susţinut că nu e nevoie de o zi pentru fiecare profesie.

240 afișări
Imaginea articolului Legea privind declararea Zilei Ziaristului Român a stârnit indignarea deputaţilor

Legea privind declararea Zilei Ziaristului Român a stârnit indignarea deputaţilor (Imagine Shuuterstock)

”Acest proiect de lege ne propune ca într-o zi a anului să ne aducem aminte de activitatea unor cetăţeni. Astfel de legi am acceptat multe, UDMR le-a votat. Teoretic, noi am fi de acord ca să existe o zi în care să ne gândim la ziariştii din România numai că această lege nu vorbeşte despre aşa ceva chiar dacă în raport s-a spus acest lucru. Acest lucru se referă doar la ziariştii români. În mod evident am fi putut considera că atunci când zicem români ne gândim la toţi cetăţenii români, ca atare am fi propus o modificare în dezbaterea acestei legi „Ziariştilor din România (…), numai că dacă citim expunerea de motive vedem că nu este vorba despre ziarişti din România”, a susţinut deputatul UDMR Marton Arpad.

Marton Arpad a afirmat că sunt ziarişti care scriu în limba minorităţilor naţionale şi care sunt excluşi de această lege.

”Această expunere a legii este una vădit naţionalistă, ca atare grupul nostru nu poate vota o astfel de lege”, a susţinut Marton Arpad.

Deputatul independent Remus Cernea a făcut apel la unul dintre liderii de grup pentru a retrimite iniţiativa la comisie. ”Dacă Parlamentul vrea să onoreze munca jurnaliştilor români ar trebui să o facă în privinţa tuturor celor care îşi desfăşoară munca în România. Ar fi păcat ca această lege să fie umbrită de o formulare care să genereze interpretări uşor naţionaliste sau discriminatorii”, a spus Remus Cernea.

Deputatul PSD Ovidiu Cristian Iane a spus că partidul său va vota legea, însă, personal, are mari rezerve: ”Grupul PSD, probabil, va vota <<pentru>> şi eu mă voi gândi. Nu cred că trebuie să facem câte o zi pentru fiecare meserie şi pentru fiecare profesie din ţara asta”.

Şi liberalul Traian Dobrinescu a susţinut că PNL va vota în favoarea proiectului, însă, el se va opune iniţiativei legislative.

”Au fost suficient de multe cazuri în care poziţia mea a fost alta decât a partidului şi astăzi este alta dar eu sunt la acest microfon pentru a exprima poziţia partidului. PNL va vota acest proiect. Eu nu”, a spus deputatul PNL Traian Dobrinescu.

Deputaţii au decis în cele din urmă să retrimită la comisie propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie "Ziua Ziaristului Român”, iniţiată de 10 senatori ex-UNPR şi unul de la PSD, printre semnatarii iniţiativei fiind şi Gabriel Oprea. Proiectul a fost respins de Senat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici