„Orice afirmații privind organizarea deficitară a alegerilor în străinătate pentru Președintele României sunt false. Acestea reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor români din afara granițelor României. Aceste afirmații nu au nicio bază în realitate și sunt menite să genereze neîncredere și ostilitate”, se arată în comunicatul emis de MAE.
Potrivit ministerului, cetățenii români din străinătate votează în bune condiții, votul are loc pe durata a trei zile, iar problemele punctuale apărute au fost rezolvate de reprezentanții comisiilor electorale și de Biroul electoral pentru secțiile de vot din străinătate.
MAE reamintește că toate partidele au posibilitatea să își desemneze, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori.
„MAE a propus AEP un număr de 965 de secții de vot, cu 15 mai multe față de alegerile prezidențiale din 2024, la cererea cetățenilor români din străinătate. Au fos transmise 3.600.000 de buletine de vot, un număr, de asemenea, record (https://www.mae.ro/node/66638). Organizarea secțiilor a fost stabilită prin Hotărârea AEP nr. 19/2025, iar lista cu adresele sectiilor de vot este disponibila pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/node/66216) și diseminată inclusiv prin multiple soluții digitale, unele dezvoltate de societatea civilă, accesibile publicului pentru a facilita informarea în timp real, iar misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României comunică aceste informații către cetățeni”, se mai arată în comunicat.
Ministerul mai precizează că în cadrul Biroului electoral pentru secțiile de vot din străinătate au reprezentanți toate partidele politice, informațiile circulând în timp real, direct de la reprezentanții lor din comisiile electorale.