Merkel i-a transmis lui Iohannis că relaxarea eforturilor anticorupţie ar fi problematică

Relaxarea eforturilor anticorupţie, relativizarea normelor statului de drept şi a politicilor de reformă ar transmite "semnale false" din partea României, i-a transmis cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintelui Klaus Iohannis, în convorbirea telefonică de vineri, anunţă Guvernul german.

2225 afișări
Imaginea articolului Merkel i-a transmis lui Iohannis că relaxarea eforturilor anticorupţie ar fi problematică

Merkel i-a transmis lui Iohannis că relaxarea eforturilor anticorupţie ar fi problematică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Cancelarul Angela Merkel a avut vineri după-amiază o conversaţie prin telefon cu preşedintele României, Klaus Iohannis. În cursul convorbirii, cancelarul (Angela Merkel - n.red.) i-a mulţumit preşedintelui (Klaus Iohannis - n.red.) pentru determinarea în sensul unor relaţii bilaterale excelente şi a exprimat apreciere pentru cooperarea strânsă în tematica politică europeană", a transmis, într-un comunicat, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

"În privinţa situaţiei politice interne din România, cancelarul (Angela Merkel - n.red.) l-a asigurat pe preşedintele (Klaus Iohannis - n.red.) de întreaga sa susţinere în continuarea cu fermitate a parcursului anticorupţie. O relaxare a acţiunilor de combatere a corupţiei şi o relativizare a principiilor statului de drept şi a politicilor de reformă ar transmite semnale complet false", precizează Steffen Seibert în comunicatul postat pe site-ul Guvernului de la Berlin.

"O altă temă abordată a fost pregătirea summitului informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, programat în Malta pe 3 februarie", se arată în comunicatul Guvernului Germaniei.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri o conversaţie prin telefon cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la iniţiativa acesteia, unul dintre principalele subiecte abordate fiind continuarea luptei anticorupţie, aspect faţă de care oficialul german şi-a exprimat "preocuparea".

"Cei doi lideri au evocat stadiul excelent al relaţiei speciale, de natură strategică, pe care România şi Germania îl împărtăşesc şi au discutat despre consolidarea şi aprofundarea dialogului politic bilateral, cât şi despre intensificarea coordonării pe teme europene. Preşedintele României a arătat că ţara noastră rămâne, la nivel regional, un partener de încredere, unul dintre cei mai importanţi piloni de stabilitate. În contextul crizelor complexe la nivel internaţional, cooperarea dintre România şi Germania a cunoscut o dinamizare reală, atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO, această tendinţă trebuind continuată şi pe viitor. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupţie în România, în scopul construcţiei unei democraţii mature şi solide", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, şeful statului a evidenţiat natura complexă a acestui proces şi a menţionat concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

"La rândul său, cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen", subliniază Preşedinţia.

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Angela Merkel au discutat, de asemenea, despre cele mai importante teme actuale de pe agenda europeană, cât şi despre viitorul Uniunii Europene, în special în pregătirea summitului informal al UE din Malta (3 februarie a.c.) şi a summitului aniversar de la Roma (24-25 martie a.c.), pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Cei doi înalţi oficiali au convenit intensificarea cooperării între România şi Germania pe problematica europeană, inclusiv în contextul procesului de reflecţie privind viitorul proiectului european, cu privire la care ambele state împărtăşesc poziţii similare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici