MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, noul PREMIER desemnat de preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că, în principiu, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier, ca va începe să discute cu partidele din coaliţie pentru formarea Cabinetului. Traian Băsescu a explicat că preşedintele "nu poate da un mandat dar poate spune public ce gândeşte".

9483 afișări
Imaginea articolului MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, noul PREMIER desemnat de preşedintele Traian Băsescu

MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, noul PREMIER desemnat de preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, luni, la Cotroceni, că îşi asumă în mod conştient o mare responsabilitate, pe care şi-o asumă şi pe care o va îndeplini cu seriozitate şi onestitate.

"Mulţumesc în primul rând pentru încrederea acordată mie de către factorii de decizie constituţionali", au fost primele cuvinte ale lui Mihai Răzvan Ungureanu în calitate de premier desemnat.

El a spus că este "o responsabilitate mare". "Mi-o asum, conştient atât de dificultatea acestei posturi, mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Mi-o asum şi vă asigur că o voi îndeplini cu seriozitate şi onestitate", a spus el.

Ungureanu a adăugat că are experienţa MAE şi a SIE - care, sub mandatul său, "s-au modernizat şi au devenit performante".

"Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a îndeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care îl voi aduce va fi acela al unui bun administrator", a mai spus el.

  • Băsescu: A fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca premier

"În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. Ceea ce înseamnă că va începe un efort de desemnare a Guvernului cu coaliţia, chiar în cursul zilei de mâine", a spus preşedintele.

"Cred că un nou Guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economică a ţării", a spus Băsescu în acest context.

"Pe această bază, prioritatea numărul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macro-economică a ţării", a mai spus preşedintele.

  • Băsescu: Opţiunea mea este instalarea imediată a unui nou Guvern

Traian Băsescu a menţionat că în urma discuţiilor de la Cotroceni cu partidele s-au conturat două opţiuni: coaliţia doreşte să ducă mai departe guvernarea, iar USL doreşte declanşarea de anticipate.

"Din acest punct de vedere, mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate, în care eu să mă fac că numesc guverne, ele să treacă, şi după încă trei luni, să ajungem la anticipate", a spus Băsescu.

El a precizat că opţiunea sa se îndreaptă spre instalarea imediată a unui nou Guvern.

Băsescu a menţionat că speră ca cei din coaliţie să decidă chiar în această seară calendarul legat de instalarea noului Guvern.

  • Băsescu: Încă din decembrie am avut discuţii cu premierul Boc privind depunerea mandatului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a avut, încă din luna decembrie, discuţii cu premierul Emil Boc privind depunerea mandatului, decizia fiind amânată din motive de interes naţional.

Băsescu a făcut această precizare în declaraţia de presă organizată după consultările avute în cursul zilei cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern.

"Încă din luna decembrie am avut discuţii cu premierul cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. S-a constatat că ar fi fost foarte greu să avem în a doua parte a lunii decembrie o majoritate parlamentară sigură", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că în ianurie a fost vacanţă parlamentară şi a avut loc evaluarea FMI, BM şi CE.

"Odată finalizată evaluarea Fondului şi emiterea de bonduri pe piaţa americană, s-a putut trece şi la aceast decizie. Nu este vorba despre nicio manevra, ci de un lucru normal pentru un Guvern în timp de criză", a mai spus el.

  • Băsescu: Prioritatea noului Executiv, efortul de a restabili, treptat, nivelul de trai al românilor

Traian Băsescu a declarat că prioritatea principală a noului Executiv este efortul de a restabili, treptat, nivelul de trai al românilor, "care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare economică" a ţării.

El a precizat că măsuri concrete în acest sens pot fi luate în calcul după evaluările economice ale primului trimestru al anului.

Al doilea obiectiv pe care noul Guvern ar trebui să şi-l asume este, potrivit lui Traian Băsescu, respectarea obligaţiilor asumate de România cu instituţiile financiare internaţionale.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre nevoia continuării luptei anticorupţie "în mod nediscriminatoriu".

"Trebuie procedat ca şi până acum, poate chiar mai eficient, în mod deosebit împotriva celor aflaţi în funcţii cu putere la nivel local şi central", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că noul Executiv ar trebui să continue trendul de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene şi de transparentizare a folosirii resurselor publice.

"Din păcate, nu s-a reuşit convingerea tuturor ordonatorilor principali de credite să pună pe site fiecare leu pe care îl cheltuiesc, zilnic", a spus Băsescu.

El a vorbit despre crearea de locuri de muncă drept "prioritatea zero" a noului Executiv, prin utilizarea fondurilor europene, înfiinţarea de IMM-uri şi redeschiderea unor exploatări miniere de orice natură.

"Un nou guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele vechiului guvern, stabilizarea economică şi creştere economică de 2.5%", a afirmat Băsescu.

Surse politice declarau, anterior, agenţiei MEDIAFAX că şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este nominalizarea pentru funcţia de premier pe care ar urma să o anunţe Traian Băsescu luni seara la ora 20.00.

În cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat în urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Călin Georgescu, cel al premierului interimar Cătălin Predoiu, dar şi cele ale şefilor serviciilor secrete, Cristian Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu.

De altfel, numele acestora au apărut ca posibile pentru conducerea Executivului de câte ori s-a discutat despre înlocuirea lui Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici