Video Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, atunci când vorbeşte de "fuga lui Tăriceanu la Ilfov", Blaga "bate şaua să priceapă iapa", pentru că îşi doreşte foarte mult să fie şi premier şi încearcă să-l demotiveze pe Theodor Stolojan.

22 afișări

Rep: Şi liderii PSD, şi liderii PDL declară că vor câştiga alegerile. De exemplu PDL declară prin liderii săi că îşi propune să obţină 40%. Ce părere aveţi despre aceste declaraţii şi care e ţinta propusă de PNL pentru alegerile generale?

B.O: Pentru a realiza consensul politic, am să propun Guvernului să adopte ordonanţa de urgenţă prin care să stabilească că totalul voturilor exprimate la alegerile din 30 noiembrie să fie 140%. În felul acesta sigur că şi aşteptările PDL, şi aşteptările PSD vor fi împlinite şi va ajunge fiecare să aibă atâta cât îşi doreşte.

Lăsând gluma de-o parte, eu nu ştiu dacă ţine foarte mult de liderii politici să stabilească rezultatul din alegeri. Au mai fost situaţii de acest gen şi în 2004, când sondajele arătau 50%, 60% pentru câte un partid care pe urmă a luat 30 şi ceva. La europene, la fel, de la 50% alt partid a căzut la 28%, la fel la locale. Eu cred că genul acesta de aşteptări arată din nou că există lideri politici care nu înţeleg ce înseamnă reprezentarea uninominală şi arată din nou că există lideri politici care cred că pot manipula opinia electoratului.

E o chestiune de respect sau de lipsă de respect faţă de cetăţeni pe care eu am mai reproşat-o şi după alegerile locale celor care au pierdut alegerile locale în oraşe mari. Cetăţenii se vor pronunţa mai ales pe calităţile individuale ale candidaţilor, se vor pronunţa mai ales pe modul în care ştiu să-i respecte sau să nu-i respecte pe cei care candidează şi de aceea să presupui sau să-ţi asumi în acest moment un procent electoral mi se pare fie aventuros, fie un pariu fără raţiune.

Rep: Să înţeleg că nu credeţi în aceste pronosticuri ale PSD şi PDL? Şi de ce le consideraţi aventuroase?

B.O: Până acum niciunul din aceste partide nu a reuşit să se consacre în niciun moment al istoriei lor cu asemenea scoruri. De altfel, nu cred că vreun partid din România va reuşi într-o perioadă previzibilă să obţină un scor mai mare de 35% pentru că opiniile românilor sunt diferite şi sunt segmentate pe mai multe categorii, şi e foarte bine aşa, e bine că avem opinii diferite şi că ele sunt bine şi corect reprezentate în Parlament.

Dincolo de asta, sigur că sunt licitaţii interne, v-am spus că există această luptă între aripa vechilor PD-işti şi gruparea Stolojan în PDL, pentru luarea puterii şi sigur că fiecare îşi asumă obţinerea unui rezultat cât mai bun ca un pariu pentru preluarea puterii în partid. Şi în PSD văd că se împart ministere, se împart portofolii, se împart agenţii şi fiecare trebuie să arate că e mai optimist decât ceilalţi.

Deocamdată pe noi ne interesează în primul rând să ducem bine guvernarea la capăt şi cred că acesta va fi şi principalul argument pe care îl vom oferi în campania electorală, capacitatea noastră de a guverna. Mulţi vin cu promisiuni şi angajamente, noi vom pune pe masă rezultatele, cu bune şi cu rele, aşa cum le-am avut în aceşti patru ani de guvernare.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici