Video Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, atunci când vorbeşte de "fuga lui Tăriceanu la Ilfov", Blaga "bate şaua să priceapă iapa", pentru că îşi doreşte foarte mult să fie şi premier şi încearcă să-l demotiveze pe Theodor Stolojan.

22 afișări

"Reporter: La final de mandat la Camera Deputaţilor, ce realizări şi ce regrete aveţi?

Bogdan Olteanu: A fost un mandat destul de scurt, început în primăvara lui 2006 şi preluând din mers o legislatură a Camerei Deputaţilor. Câteva din lucrurile bune pe care le-am reuşit aici, alături de colegii, mei au ţinut de deschiderea Camerei Deputaţilor - cetăţenii participă acum şi asistă la lucrări, organizaţiile nonguvernamentale sunt participante la procesul decizional, la dezbaterile pe care le ţinem. Ca succese legislative, fără îndoială, că cel mai important succes pe care îl asum în această legislativă este votul uninominal. După discuţii lungi, care au durat cel puţin două legislaturi, după presiuni publice destul de importante, am reuşit să adoptăm această legislaţie şi la sfârşitul mandatului despre care vorbeaţi vom avea alegeri în sistem de vot uninominal.

Marele regret pe care l-am avut în această legislatură a fost lipsa unei majorităţi. Lipsa acestei majorităţi a dus la obligaţia de a renunţa la câteva proiecte la care am ţinut foarte mult şi pe care nu am reuşit, deocamdată, să le duc până la capăt. Dacă e să vorbim în planul managerial al Camerei Deputaţilor, n-am reuşit să duc mai departe proiectul de granturi pentru promovarea democraţiei, pentru ONG-urile care promovează democraţia, în plan legislativ, pe de altă parte, avem câteva proiecte care aşteaptă, este vorba de Legea privitoare la interzicerea folosirii cianurilor în minerit, despre legea privitoare la interzicerea construcţiilor în parcuri, despre Legea lustraţiei cum este ea cunoscută - Legea privind interzicerea accesului la funcţii şi demnităţi publice pentru foştii oficiali comunişti, legi pe care lipsa unei majorităţi sau mai bine o majoritate ostilă constituită împotriva lor ne-au împiedicat să le adoptăm.

Rep: Ce aşteptări aveţi de la votul uninominal şi, mai ales, credeţi că cest vot va reforma clasa politică?

B.O: Votul nu ne va aduce nici reforme şi nici minuni. Reprezentarea, însă, în sistemul uninominal este cea care va aduce schimbarea, pentru că, odată aleşi, parlamentarii votaţi la 30 noiembrie vor fi reprezentanţii comunităţii lor pentru patru ani. Patru ani ei vor fi acolo în acel colegiu, vor şti pe cine reprezintă, iar cetăţenii vor şti de cine sunt reprezentaţi. Şi atunci presiunea publică, aşteptările, întrebările, solicitările cetăţenilor, vor fi clar direcţionate către parlamentarul care îi reprezintă. La rândul său, parlamentarul va şti cui să răspundă astfel încât să-şi păstreze credibilitatea şi susţinerea politică pe care a obţinut-o în 30 noiembrie 2008 din partea cetăţenilor. De aceea, calitatea actului de reprezentare, care acum este foarte slabă, se va îmbunătăţi şi aici este principalul succes al votului uninominal, nu mecanismul de votare, nu ziua alegerilor, ci cei patru ani care urmează alegerilor.

Rep: Ce veţi face în cazul în care nu veţi reuşi să obţineţi mandatul de deputat?

B.O: Cu siguranţă mă voi ocupa să-mi cresc copiii şi îmi voi vedea de familia mea şi de meseria mea. Dar vreau să sper că voi fi suficient de convingător în susţinerea proiectelor pe care le am, care ţin de interesele cetăţenilor din colegiul meu, de interesele, până la urmă, ale noastre, ale tuturor, eu locuiesc în acel colegiu şi de aceea mi-am asumat dorinţa de a-l reprezenta. Cred că am început poate mai devreme decât alţii această funcţie de reprezentare, pentru că, îndată ce legea nouă a intrat în vigoare, în această primăvară, mi-am început activitatea de reprezentant al colegiului în care vreau să candidez-mă întâlnesc cu cetăţenii, le preiau problemele, le înaintez autorităţilor. Lucrul ăsta se simte în colegiu, unde cetăţenii îmi spun, atunci când ne întâlnim, ne cunoaştem.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici