Video Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, atunci când vorbeşte de "fuga lui Tăriceanu la Ilfov", Blaga "bate şaua să priceapă iapa", pentru că îşi doreşte foarte mult să fie şi premier şi încearcă să-l demotiveze pe Theodor Stolojan.

22 afișări

Rep: Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea PSD privind majorarea salariilor profesorilor. Cum veţi proceda?

B.O: Promulgarea legii presupune, în sfârşit, prăbuşirea mitului preşedintelui de dreapta. Odată ce a promulgat această lege care nu are raţiuni economice, care nu are resurse economice şi care vine să lovească exact într-un moment de criză şi de stabilizare economică şi financiară globală, preşedintele îşi asumă politica de stânga, o politică ce nu ţine cont de echilibrele economice şi de raţiunea economică. Sigur, preşedintele va trage probabil şi consecinţele acestei politici, presupun că şi le asumă.

Însă e important să spunem lucrurilor pe nume, după ce a invocat existenţa crizei economice a făcut apel la responsabilitate, a cerut să nu fie bani aruncaţi pe fereastră, preşedintele vine şi promulgă această lege care creează un uriaş dezechilibru ce probabil ar determina o antrenare în lanţ a altor categorii bugetare să ceară acelaşi tip de majorări de 50%, practic ducând la o dezechilibrare bugetară semnificativă.

Primul care trebuie să acţioneze în acest sens este Guvernul. Eu am convingerea că Guvernul va acţiona în continuare rezonabil, va acţiona în continuare responsabil şi echilibrat. Guvernul n-a uitat că suntem într-o criză economică, în care resusele financiare devin tot mai rare şi în care costurile financiare sunt tot mai mari. Vedem că dobânzile cresc, vedem că băncile îţi pun mai greu la dispoziţie bani. Creşterea economică va fi încetinită în anii următori şi trebuie să ţinem cont de acest lucuru. Factorii externi presează destul de puternic asupra României în această perioadă.

Guvernul va lua o decizie cât de curând în zilele următoare, dar eu cred şi am toată susţinerea pentru o asemenea decizie care să fie responsabilă şi care să nu permită o explozie a veniturilor în România, care să ducă de fapt şi la o explozie a preţurilor, la o inflaţie relansată, galopantă şi practic la scăparea cheltuielilor de sub control.

Am avut o discuţie şi cu primul-ministru ungar care îmi povestea că exact aşa s-a produs în Ungaria în anii 2002-2003, când salariile personalului bugetar au fost mărite cu 50%, iar economia s-a prăbuşit. De atunci economia maghiară nu s-a relansat, pentru că ea este permanent ţinută în lanţ de aceste cheltuieli bugetare enorme presupuse de salarii şi asta îi blochează şi pe cei care lucrează în domeniul privat şi pe cei care au spirit anteprenoarial, blochează celelalte segmente ale economiei maghiare în relansarea lor.

Rep: Din câte ştiţi dumneavoastră, care sunt variantele vehiculate în partid, în discuţiile din BPC, privind soluţia pe care ar trebui s-o adopte Guvernul în acest caz?

B.O: Pot să vă spun că partidul va susţine soluţia pe care Guvernul o va adopta. Rămâne însă ca primul-ministru să anunţe, care sunt propunerile pe care le va face.

Rep: Până acum nu a lansat nimeni niciun fel de propunere, niciun lider?

B.O: N-avem de ce să vindem pielea ursului din pădure. Preşedintele Băsescu s-a prezentat ca un lider de dreapta, ca un lider responsabil şi care îndeamnă la prudenţă şi, ca atare, orice fel de aşteptare de bun simţ era că preşedintele Băsescu urma să respingă această lege.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici