Orban anunţă angajarea răspunderii Guvernului pe mai multe pachete de legi: „Abrogarea prevederilor catastrofale din OUG 114”. VIDEO

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptării ulterioare a Legii bugetului de stat. Premierul a adăugat că Executivul îşi asumă răspunderea şi pe prorogarea unor termene prevăzute în Legile justiţiei.

3215 afișări
Imaginea articolului Orban anunţă angajarea răspunderii Guvernului pe mai multe pachete de legi: „Abrogarea prevederilor catastrofale din OUG 114”. VIDEO

Ludovic Orban anunţă angajarea răspunderii Guvernului pe două pachete de legi

Urmăriţi imagini de la şedinţa de Guvern mai jos

„Daţi-mi voie să vă comunic oficial la masa Guvernului decizia, pe care de altfel am discutat-o cu fiecare ministru în parte, şi anume aceea d a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe două pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este angajara răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în două domenii şi care va cuprinde şi Legea plafoanelor bugetare. Am reuşit să fixăm ca obiectiv să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat şi de asemenea, pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat şi Legeab bugetului asigurărilor de stat avem nevoie aprobarea Legii plafoanele. Ştiţi foarte bine că a existat o speţă la CCR în care s-a spus foarte clar că Legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută şi aprobată fără să existe aprobată anterior legea plafoanelor”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

El a precizat că în această şedinţă de Guvern va fi o primă citire a textului, iar adoptarea pentru asumarea răspunderii va fi făcută la reuniunea de marţi a Executivului.

„Aşa cum v-am spus şi anterior, în proiectul de lege pe care ne vom angaja prima oară răspunderea, se află şi proiectul de lege, legea plafoanelor care e necesară pentru dezbatera şi adoptarea Legii bugetului de stat de către Parlament. La această şedinţă vom discuta într-o primă citire textul. Nu o vom adopta. V-am zis de acum că marţi convoc şedinţă de Guvern, astfel încât să adoptăm şi să demarăm procedura de angajare a răspunderii marţi”, a explicat Orban.

Şeful Executivului a vorbit şi despre faptul că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiţiei.

„Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiţiei privitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, privitoare la trecerea de la complete de 2 la complete de 3, şi de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură, de la doi la patru ani de zile”, a subliniat Orban.

Acesta a spus că este necesară această măsură pentru că, în caz contrar, funcţionarea justiţiei din România ar fi „aruncată în aer”.

„Sigur că ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi. Ele să nu mai existe. (...) Este absolut necesară angajarea răspunderii, pentru că este obligatorie intararea în vigoare a prorogării termenului de intrare în vigoare a acestor trei prevederi care riscă să arunce în aer funcţionarea justiţiei din România, riscă să lase cetăţenii români fără un acces liber la justiţie, la actul de dreptate şi este absolut necesar să ne angajăm răspunderea”, a conchis premierul.

Guvernul îşi asumă răspunderea pe abrogarea OUG care bloca transportul judeţean gratuit pentru elevi

Executivul îşi asumă răspunderea pentru abrogarea OUG 51 care scoate transportul public judeţean din sfera serviciilor publice, a anunţat vineri Ludovic Orban. Premierul a explicat că Guvernul va permite astfel decontarea navetei şcolare.

„Odată cu prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru cele trei prevederi din Legile Justiţiei, vom abroga OUG 51, astfel încât să permitem decontarea navetei şcolare. Trebuie să ştiţi că la ora actuală există localităţi în care copiii, din cauza faptului că nu-şi permit să plătească costul integral al biletului pentru transport, nu se duc la şcoală”, a declarat Ludovic Orban, în debutul şedinţei de Guvern d vineri.

Şeful Executivului a explicat că această ordonanţă de urgenţă a avut „scopuri perverse” şi a fost emisă la presiunea baronilor judeţeni ai PSD.

„OUG 51, care a fost o OUG care a urmărit, după părerea mea, două scopuri perverse, şi anume, la presiunea baronilor judeţeni ai PSD-ului, să nu mai fie nevoiţi să plătească costurile aferente transportului pentru naveta copiilor, prin desfiinţarea statutului de serviciu public al transportului interjudeţean. De asemenea, a mai avut un obiectiv pervers această ordonanţă de urgenţă care prelungeşte licenţele de transport interjudeţean cu încă patru ani de zile, ignorând obligaţia de a licita traseele în transportul interjudeţean. Evident va face parte din proiectul de lege pentru care ne vom angaja răspunderea şi care, de asemenea, necesită adoptare cât mai rapidă pentru a înceta această stare gravă care creează pentru foarte mulţi copii dificultăţi, dacă nu, imposibilitatea de a se duce la şcoală”, a conchis Orban.

Orban: Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale din OUG 114

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru a abroga toate prevederile din ordonanţa de urgenţă 114. Premierul a precizat că această măsură nu va fi luată acum, nici în şedinţa de marţi a Executivului, ci în perioada următoare.

„Tot conform discuţiilor pe care le-am avut, ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale pentru economia românească, care au fost cuprinse în ordonanţă de urgenţă 114. Am tras nădejde că putem în dezbaterea parlamentară, ştiţi că ordonanţă se află în dezbatere în Camera Deputaţilor. Vom putea să abrogăm toate acele prevederi care au provocat, după părerea mea, prejudicii inestimabile economiei româneşti, nu ştiu dacă vom putea face acest lucru, dimpotrivă din veştile pe care le primesc de la Parlament, din diferite comisii, se pare că unii chiar vor să înrăutăţească prevederile din ordonanţă de urgenţă 114”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a adăugat că în comisiile parlamentare sunt discuţii să fie mărit plafonul pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii la 15 miliarde.

„Ultima ispravă de care am auzit este aceea a măririi plafonului pentru fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii la 15 miliarde. Este ceva de noapte minţii, nu va puteţi imagina. Deci, că atare, suntem obligaţi, după opinia mea, dacă vrem într-adevăr să repunem cât de cât lucrurile în normalitate şi să încetăm efectele prevederilor ordonanţei de urgenţă 114 asupra economiei, va trebui şi ne vom angaja răspunderea, cu siguranţă, într-o şedinţa ulterioară. Nu în şedinţa de marţi, ci în următoarea şedinţa de Guvern, astfel încât să declanşăm procedura de angajare a răspunderii şi pentru abrogarea prevederile nocive din cadrul ordonanţei de urgenţă 114”, a conchis Orban.

Dancă: Guvernul a citit în primă lectură măsurile pe Legile Justiţiei şi abrogarea OUG 51

Purtătorul de cuvânt al Executivului Ionel Dancă a afirmat că Guvernul a avut în primă lectură măsurile pentru modificarea Legilor Justiţiei şi pe abrogarea OUG 51 care bloca decontarea navetei şcolare, pe care va fi asumată răspunderea.

„Astăzi (vineri - n.r.) au fost prezentate şi dezbătute, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi proiectul de lege privind abrogarea Ordonanţei 51 în ceea ce priveşte măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean. Pensionara magistraţilor se amâna de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021. Prevederile legate de completurile de judecată pentru instanţele de apel cu 3 judecători se amână de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2021 şi în aceleaşi termene se prorogă cele legate de organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere la Institutul Naţional de Magistratură”, a explicat Ionel Dancă, la încheierea şedinţei de Guvern de vineri.

Acesta a vorbit şi despre abrogarea OUG 51 şi de ce este necesar acest demers din partea Guvernului.

„În zonele unde rata de rentabilitate a acestui serviciu nu este asigurată, evident, aceste zone au rămas fără un serviciu social important, mai ales pentru transportul şcolar, şi avem situaţii întâlnite în multe zone din ţară, unde, în acest moment, transportul şcolar al elevilor nu poate fi organizat. Având în vedere numeroasele incidente survenite ca urmare a acestor prevederi şi în condiţiile în care elevii, în acest moment, care trebuie să efectueze deplasări intrajudeţene pentru a merge la şcoală, expunându-se unor riscuri sociale crescute, se impune adoptarea acestui proiect de lege în regim de urgenţă prin angajarea răspunderii Guvernului”, a completat Ionel Dancă.

El a mai spus că abrogara actului normativ va „da posibilitatea consiliilor judeţene, autorităţilor locale ca până la 31 decembrie 2020 să organizeze licitaţiile pentru transportul şcolar al elevilor, acestea fiind din nou considerat un serviciu public al autorităţilor locale”.

Măsurile urmează să fie luate de Guvern, prin asumarea răspunderii la următoarea şedinţă a Executivului care va avea loc marţi, a spus premierul Ludovic Orban.

Orban le cere miniştrilor să fie prudenţi privind cheltuielile: Dorinţa mea e să reducem deficitul

Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să fie prudenţi la angajarea de cheltuieli pe final de an şi să renunţe la cele care nu sunt necesare, chiar dacă sunt cuprinse în proiectul de buget. Premierul consideră că astfel va fi redus deficitul bugetar.

„Aş vrea să vă cer să fiţi extrem de circumspecţi în agajarea de cheltuilei pe final de an, orice cheltuială nenecesară. Chiar dacă ea este prevăzută în buget, nu trebuie efectuată, pentru că dorinţa mea este să încercăm să reducem la un procent cât mai mic deficitul bugetar. Ca atare, vă rog să evaluaţi cu maximă seriozitate toate cheltuielile pe care le angajaţi, sigur, Ministerul Finanţelor vă e la dispoziţie, astfel încât să efectuăm doar acele cheltuieli necesare”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Premierul a făcut apel la miniştrii Finanţelor şi Dezvoltorii să facă o evidenţă a necesarului de cheltuiele pentru autorităţilor locale, pentru ca apoi să fie asigurată buna funcţionarea localităţilor. În schimb, Orban le-a cerut membrilor Executivului să fie atenţi la cererile autorităţilor locale deoarece unii au cerut fonduri pentru cheltuieli care nu se justifică.

„Pregătiţi situaţia cu necesităţile de plată către autorităţile locale, pentru a putea asigura cheltuielile de funcţionare pentru localităţile unde autorităţile nu mai au resursele financiare. Aici ţin să vă învederez să fiţi foarte exigenţi în analiza cererilor pe care le veţi primi. Repet, alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, aflat la dispoziţia premierului, au o singură destinaţie, cheltuieli de funcţionare, adică repet: cheltuielile pe salarii, acolo unde nu există bani pentru plata salariilor, cheltuilei pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, pentru plata salariilor asistenţilor personali ai acestor persoane, cheltuieli de încălzire a şcolilor, de iluminat public, care sunt absolut necesare. Vă cer exigenţă în evaluarea cererilor, pentru că am început să primesc şi eu cereri adresate direct, în care mi se cer nişte sume de bani pentru categorii de cheltuieli care n-au nicio legătură cu cheltuielile necesare”, a completat Orban.

Şeful Executivului a făcut referire şi la Cabinetul Dăncilă care a alocat „bani cu nemiluita” către comunităţile locale, la finalul guvernării.

„Şi de asemenea, aveţi foarte mare grijă, dacă ei au cheltuit banii pe care-i aveau prevăzuţi la categoriile astea de coordonare pe alte tipuri de cheltuilei, trebuie să analizăm foarte serios toate sumele de bani pe care le vom aloca. De asemenea, în analiză, domnul Ştefan şi domnul minsitru Cîţu, vreau să luaţi în calcul şi alocările anterioare care au fost făcute din fondul de rezevă al Guvernului. Ştiţi că ultimele săpămâni ale Guvernului Dăncilă au fost alocaţi bani cu nemiluita către diferite autorităţi locale, bani care nu au fost alocaţi pe principiile pe care vom aloca noi banii, anume asigurarea cheltuielilor vitale pentru comunităţile locale”, a explicat Orban.

El a mai spus că în cazul în care există localităţi care au primit bani, „să nu mai vină să ceară bani, pentru că dacă au efectuat o solicitare şi li s-au alocat sumele necesare anterior, resursele ar fi trebuit să fie suficiente, iar dacă ei au cehltuit banii pe alte lucruri decât pentru cheltuieli de funcţionare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici