Orban: România are o problemă de imagine în statele UE

Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că România are o problemă de imagine "mai puţin la nivel comunitar şi mai mult la nivelul statelor membre", care s-ar putea răsfrânge într-o anumită măsură asupra deciziilor politice ale unora dintre aceste ţări.

18 afișări
Imaginea articolului Orban: România are o problemă de imagine în statele UE

Orban: România are o problemă de imagine în statele UE (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat cum s-a modificat percepţia asupra României la Bruxelles, în contextul tuturor factorilor apăruţi, de la problema românilor din Italia la recomandarea privind deficitul bugetar şi mecanismul de verificare şi cooperare în domeniul justiţiei, Orban a răspuns: "Sunt lucruri absolut normale, care intră într-o logică a relaţiilor dintre statele membre şi Comisia Europeană".

Referindu-se la recomandarea CE privind ceea ce ar trebui să facă România în privinţa programului de convergenţă, Orban a spus că este vorba despre o "procedură nouă, introdusă recent, în baza căreia CE poate să formuleze recomandări statelor membre cu privire la politicile pe care trebuie să le ia nu numai ca să se încadreze în deficitul de trei la sută, dar şi pentru calitatea politicilor economice".

Orban a spus că numărul de proceduri de încălcare a Tratatului lansate împotriva României este relativ mic, inclusiv comparativ cu celelalte noi state membre.

"Acest lucru arată că în general legislaţia comunitară nu numai a fost bine preluată în legislaţia românească, dar inclusiv se aplică. Ceea ce este un semnal încurajator. Sigur, mai sunt câteva probleme", a spus Orban. El s-a referit în acest context la "o problemă de imagine existentă mai puţin la nivel comunitar şi mai mult la nivelul statelor membre".

"O problemă legată de dificultăţi pe care unii dintre românii aflaţi în statele membre le-au creat în respectivele ţări - şi vorbim de multe state membre. E o problemă serioasă, e o problemă de imagine, dar ca orice problemă de imagine se poate răsfrânge într-o anumită măsură inclusiv asupra unor decizii politice care se iau în unele state membre", a spus Orban.

Comisarul a ţinut să sublinieze că nu se referă doar la Italia. "E o problemă de imagine în multe state membre. Am vizitat recent câteva din statele nordice şi, dincolo de interviuri legate de multilingvism, de diferitele afaceri europene, am fost de multe ori întrebat de problema românilor care cerşesc în diferite capitale europene", a spus el.

"Am fost frapat de un anumit deficit de imagine serios pe care România îl are în statele membre sau cel puţin la nivelul unor actori mass-media", a adăugat Orban.

El a spus că acest factor are potenţial de influenţare a deciziei politice. "După părerea mea poate să influenţeze. Nu pot să confirm sau să infirm, dar, pe de altă parte, printr-un simplu proces de gândire pot să vă spun că ar putea influenţa. Pentru că un anumit comportament al unor români aflaţi în anumite ţări membre influenţează şi creează nemulţumiri la nivelul populaţiei. Populaţia de cele mai multe ori se adresează politicienilor", a adăugat Orban, apreciind că este o problemă mult mai serioasă decât pare la prima vedere.

Întrebat cum poate fi gestionată această problemă şi de către cine, Orban a spus: "O mare parte a acţiunii trebuie să aparţină autorităţilor române. Şi nu mă refer numai la Guvern, ci la autorităţi, la societatea românească".

"Dar sunt probleme complicate, la care doar eforturile autorităţilor române nu sunt suficiente. Mă refer la chestiunea integrării persoanelor aparţinând comunităţii roma. Aici eforturile naţionale şi locale trebuie combinate cu eforturi care se fac la nivel comunitar. Deci eu aş vedea un mix de acţiuni atât la nivel naţional şi care să vizeze în fgeneral societatea românească, şi nivelul comunitar", a spus Orban.

El a apreciat, ca sfat şi părere personală, că problema imaginii este una foarte serioasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici