Parlamentul respinge iniţiativa lui Iordache de a institui un termen în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la CCR

Proiectul de lege al deputatului PSD Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională a fost respins, marţi, de plenul Senatului, ca for decizional. Iniţiativa nu a împlinit numărul suficient de voturi.

808 afișări
Imaginea articolului Parlamentul respinge iniţiativa lui Iordache de a institui un termen în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la CCR

Senatul a respins iniţiativa lui Iordache de a institui un temen în care se poate sesiza CCR

Senatorii au votat propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu 66 de voturi „pentru” şi 14 voturi „împotrivă”. Fiind lege organică, iniţiativa trebuia să obţină cel puţin 69 de voturi „pentru”.

Imediat după respingerea propunerii legislative, PSD a cerut pauză de consultări.

După pauză, senatorul PSD Şerban Nicolae a cerut reluarea votului, afirmând că unele voturi nu au fost înregistrate. Opoziţia a ieşit însă din sală, iar şedinţa plenului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Pe 27 martie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ iniţiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituţională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Iniţiativa reglementează procedura de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, potrivit expunerii de motive.

„Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul de lege.

Iniţiatorul, deputatul PSD Florin Iordache, susţine în expunerea de motive că „sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. - (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede amendamentul adus în Comisie juridică a Camerei Deputaţilor.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

Senatul a respins iniţiativa legislativă a lui Florin Iordache în calitate de for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici