Prima pagină » Politic » Peiu (AUR) propune „o alternativă matură și echilibrată la ajutorul financiar acordat R. Moldova”

Peiu (AUR) propune „o alternativă matură și echilibrată la ajutorul financiar acordat R. Moldova”

Petrișor Peiu, liderul senatorilor AUR, anunță că va iniția un proiect de lege pentru înființarea Fondului Moldova, un instrument de investiții menit să înlocuiască ajutorul financiar direct acordat Republicii Moldova.
Peiu (AUR) propune „o alternativă matură și echilibrată la ajutorul financiar acordat R. Moldova”

Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, anunță că la începutul sesiunii parlamentare din septembrie, va înregistra un proiect de lege privind înființarînființarea Fondului Moldova: „O alternativă matură și echilibrată la ajutorul financiar acordat Republicii Moldova”.

„Vom viza, practic, înlocuirea ajutorului financiar acordat de România Republicii Moldova cu un fond de investiții – un instrument mult mai matur și mai echilibrat”, a declarat Petrișor Peiu.

Potrivit inițiativei legislative, Fondul Moldova va fi înființat de Ministerul Finanțelor de la București, cu un capital social inițial de 250 milioane de euro (1,25 miliarde de lei), împărțit în 25 de milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 10 euro/acțiune.

Fondul va fi listat la Bursa de Valori București, urmând să emită încă 25 de milioane de acțiuni într-o ofertă publică inițială (IPO), deschisă investitorilor privați. Ulterior, în fiecare an, se vor emite câte 10 milioane de acțiuni suplimentare, pentru a sprijini capitalizarea continuă a fondului.

Fondul Moldova va funcționa ca un fond de investiții deschis, administrat de un Consiliu de Supraveghere format din 11 persoane, alese de acționari prin procedura de vot cumulativ. În primii trei ani, președintele fondului va fi un reprezentant al Ministerului Finanțelor, asigurând astfel garanții privind buna administrare.

Investițiile Fondului vor fi direcționate preponderent către active din Republica Moldova, în special acțiuni și obligațiuni ale companiilor, dar și în alte tipuri de active. Investițiile în obligațiuni emise de statul moldovean sau de unități administrativ-teritoriale vor fi limitate la 30% din activul net.

Dividendele obținute vor fi distribuite anual conform legislației române, însă în primii cinci ani, acestea vor fi convertite automat în acțiuni noi, contribuind astfel la consolidarea fondului.